ΚΑΛΑ ΝΕΑ / ECO-FRIENDLY, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Ανθρώπινα δικαιώματα: Στην Ινδία η ομοφυλοφιλία δε θεωρείται πλέον αδίκημα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας καταργεί ένα άρθρο του ποινικού κώδικα, το οποίο χαρακτήριζε την ομοφυλοφιλία ως «σαρκική παρά φύση συνεύρεση». Το άρθρο 377 επιβλήθηκε στην Ινδία το 1860 ως μέρος μιας σειράς νόμων που αφορούσαν τη δημόσια αιδώ με εντολή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ενώ οι ποινές φυλάκισης εκτεινόταν από 10 χρόνια μέχρι και ισόβια κάθειρξη. Αν και όπως υποστηρίζουν μερικοί ήταν σπάνιες οι συλλήψεις, παρόλα αυτά η προσφυγή στο νόμο χρησιμοποιήθηκε ως μια μορφή εκβιασμού εις βάρος των ομοφυλοφίλων Ινδών συμβάλλοντας έτσι στην περιθωριοποίηση τους. Η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας είναι καλό νέο τόσο για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όσο και για την ίδια τη χώρα αφού αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην εξέλιξη της ίδιας της νοοτροπίας.

Το 2009, το Ανώτατο Δικαστήριο στο Δελχί καταδίκασε το άρθρο 377 του Ινδικού Ποινικού Κώδικα, αναφέροντας ότι η απαγόρευση της «σαρκικής παρά φύση συνεύρεσης» παραβίαζε τα δικαιώματα στη ζωή, την ελευθερία και την ισότητα των πολιτών όπως αυτά κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα. Είναι απίστευτο, ότι η απόφαση αυτή ακυρώθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα για να ανατραπεί σήμερα με ισχυρό και οριστικό τρόπο.

Η συγκεκριμένη, βέβαια, απόφαση νομιμοποιεί μια συμπεριφορά την οποία πολλοί Ινδοί υποστηρίζουν ότι ήταν αποδεκτή από τον πολιτισμό τους, πριν την επιβολή των συντηρητικών βικτοριανών παραδόσεων κατά τη διάρκεια της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Έτσι, η Ινδία γίνεται η 124η χώρα στον κόσμο όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις δεν θεωρούνται πλέον ποινικό αδίκημα!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*