High Times (news), ΑΝΤΙΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ, ΚΑΝΝΑΒΗ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ

Η συγκομιδή κάνναβης στην ορεινή Κορινθία

Τι ποιο όμορφο να ξυπνάς το πρωί και να ξέρεις ότι θα πας να δεις από κοντά μια ολόκληρη καλλιέργεια ενός φυτού που κατηγορήθηκε για την ύπαρξή του, παρά τις χρήσεις και τις ιδιότητές του! Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου ξεκινήσαμε με καλή παρέα και μπόλικη διάθεση να πάμε σε μια γιορτή αλλιώτικη από τις άλλες· τη συγκομιδή κάνναβης στην περιοχή Αύρα Ξυλοκάστρου.

Η καλλιέργεια ανήκει στην κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση Canncure Collective και έχει τη στήριξη του συλλόγου «Ασθενείς υπέρ της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης». Ξεκίνησε τον Ιούλιο και σε 90 μέρες, η παραγωγή ήταν έτοιμη να πάρει το δρόμο της συγκομιδής, της αποξήρανσης και στη συνέχεια της επεξεργασίας. Στο χωράφι, οι εργάτες δε σταματούσαν να κόβουν κάνναβη φορτωμένη με φούντες μυρωδάτες. Αξίζει να αναφερθεί το ενδιαφέρον του κόσμου που ήρθε να παρατηρήσει τη διαδικασία, να ακούσει,να μάθει και να πάρει νέες ιδέες. Η ποικιλία κάνναβης που καλλιεργήθηκε είναι η Carmagnola με thc <0,2%.

Φτάνοντας στο χωράφι, η κόρη του ματιού διπλασιάστηκε στη θέα της καταπράσινης έκτασης. Ψηλόλιγνα φυτά, το ένα δίπλα στο άλλο, με έντονο πράσινο χρώμα, φορτωμένο φούντες που έμοιαζαν να «χορεύουν» απτόητες στους ρυθμούς του ανέμου και μια μυρωδιά που γέμιζε φρεσκάδα την ατμόσφαιρα. Περιφερόμενοι στο χωράφι, τα μέλη της κοινσεπ μάς εξηγούσαν τις χρήσεις του φυτού, τη διαδικασία της καλλιέργειας, την επεξεργασία και την παραγωγή. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα φυτό από το οποίο χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη για την παραγωγή προϊόντων. Για παράδειγμα η ρίζα χρησιμοποιείται για την παρασκευή κρεμών για το δέρμα, ιδιαίτερα για εκζέματα, από τη φούντα και τους σπόρους, παράγεται μια ατελείωτη σειρά προϊόντων, από τρόφιμα μέχρι καλλυντικά και θεραπευτικά σκευάσματα, ενώ από το στέλεχος μπορεί να παραχθεί πέλλετ, χαρτί, ρούχα, υλικά για οικοδομική χρήση και πολλά άλλα. Επιπλέον, η καλλιέργεια της κάνναβης δε χρειάζεται ζιζανιοκτόνα ή φυτοφάρμακα κι όμως σε 90 μέρες μπορεί να γίνει συγκομιδή και ως αποτέλεσμα η δημιουργία μιας ατελείωτης σειράς προϊόντων. Σίγουρα θέλει τρόπο, γνώση, παρατήρηση και όρεξη για καλλιέργεια.

Μετά το χωράφι, η γιορτή συνεχίστηκε στην έδρα της Κοιν.Σ.Επ. Canncure collective στο χωριό Ρίζα, σε ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο ανάμεσα στα βουνά. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη διαδικασία της αποξήρανσης του φυτού, όπως και τα προϊόντα της κοιν.σ.επ.. Κρέμες ενυδάτωσης, λάδι για καθημερινή χρήση και φούντες είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που υπήρχαν στα ράφια, ενώ ετοιμάζεται ήδη χώρος για το κρασί με κάνναβη, το μέλι με κάνναβη και ποιος ξέρει πόσες ακόμα εκπλήξεις.

Καθώς στη γιορτή υπήρχαν και μέλη του συλλόγου «Ασθενείς υπέρ της χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης», δεν έλειψαν οι συζητήσεις για τη χρήση του φυτού ως θεραπευτικού μέσου όπως και το πόσο προσβάσιμο είναι σε έναν ασθενή ένα σκεύασμα κάνναβης. Φυσικά οι απαντήσεις δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές αφού η αναφορά γίνεται ναι μεν για ένα πολυποίκιλο φυτό με πολυάριθμες χρήσεις αλλά με ιδιαίτερη νομική φύση παγκοσμίως και μια βαριά ιστορία καλοσχεδιασμένης προπαγάνδας για την απαγόρευσή του. Το θετικό και σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι είναι ότι υπάρχουν εξελίξεις.

Σίγουρα σε ένα τέτοιο φυτό αξίζει η ελευθερία και επιτέλους εμπιστοσύνη στον ίδιο τον πολίτη για υπεύθυνη χρήση αυτού.

Η έρευνα, η παρατήρηση και η τίμια τοποθέτηση σε σχέση με τα αποτελέσματα των ιδιοτήτων της κάνναβης ίσως γίνουν η «πυξίδα» που θα μας οδηγήσει στην αναγνώριση του φυτού και την ακύρωση της απαγορευτικής πολιτικής.

Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε την κοιν.σ.επ. Canncure collective και το σύλλογο «Ασθενείς υπέρ της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης» για την ολάνθιστη εμπειρία και να τους ευχηθούμε τα καλύτερα στην προσπάθειά τους. Πρόκειται για μια εμπειρία που αξίζει να αναζητήσετε και να παρευρεθείτε.

 

 

 

 

 

 

 

Κείμενο/φωτογραφία: Μαρία Κάτσιου

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*