ΚΑΝΝΑΒΗ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ

10 συμβουλές για εξωτερική καλλιέργεια

Η εξωτερική καλλιέργεια είναι ο πιο φυσικός τρόπος για την καλλιέργεια φυτών και παραδοσιακή μέθοδος για την παραγωγή σιτηρών και σπόρων. Στο πέρασμα των αιώνων οι καλλιεργητές επέλεγαν τα φυτά με φυσικό τρόπο και μάθαιναν πώς να βελτιώνουν τη γονιμότητα της γης, να χρησιμοποιούν την άρδευση, να θεραπεύουν τα φυτά από τα παράσιτα και να αντιμετωπίζουν ασθένειες. Ωστόσο, δεδομένου ότι το κλίμα μας αρχίζει να αλλάζει, πρέπει να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στις αντιξοότητες που προκύπτουν. Η αλλαγή της καλλιέργειας σε θερμοκήπια και σήραγγες υπήρξε μία από τις πιο θετικές προόδους στον κόσμο της γεωργίας τις τελευταίες δεκαετίες, γιατί αυτές οι μέθοδοι επέτρεψαν στους καλλιεργητές να ελέγξουν ορισμένες πτυχές του κλίματος ιδίως σε συγκεκριμένες στιγμές του κύκλου ζωής των φυτών.

Αφού μίλησα με εκατοντάδες καλλιεργητές και επανεξέτασα τις προτάσεις τους, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι ακόλουθες συμβουλές είναι οι 10 κορυφαίες. Πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει όσους θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια.

1 – Επιλογή σπόρου ή κλώνου κατάλληλου για τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής
Το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να κατανοηθεί είναι η περίοδος καλλιέργειας που υπολογίζεται για την ενδιαφερόμενη περιοχή. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η περίοδος καλλιέργειας είναι μικρότερη από ό,τι στη νότια Ισπανία, επομένως η επιλογή ενός φυτού με περίοδο ανθοφορίας 6 εβδομάδες για το Ηνωμένο Βασίλειο ή ενός φυτού με 10 εβδομάδες ανθοφορίας για την Ισπανία θα ήταν σωστή και για τις δύο περιπτώσεις : το κλίμα θα επηρεάσει την ικανότητα του φυτού να φτάσει στο αποκορύφωμά του. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το κρύο έρχεται τον Οκτώβριο, οπότε είναι καλύτερα ένα φυτό που τελειώνει τέλη Σεπτεμβρίου. Αν γίνει κατανοητή αυτή η αρχή και με τη σωστή έρευνα για εκείνη την ποικιλία που ανταποκρίνεται στην περίοδο άνθησης της περιοχής σας και θα είστε στο σωστό δρόμο για μια καλή αρχή. Τα περισσότερα είδη που προέρχονται από περιοχές όπως το Αφγανιστάν (όπου μετά από μια σύντομη περίοδο έρχεται το κρύο) είναι ευαίσθητα.
Τα είδη που περιέχουν
skunk είναι εξίσου κατάλληλα γιατί τελειώνουν την άνθηση μετά από 6-7 εβδομάδες.

2 – Τοποθεσία εξωτερικής καλλιέργειας
Η εύρεση ενός κατάλληλου και ασφαλούς χώρου είναι προφανώς υψίστης σημασίας, καθώς μπορεί να σημαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη συγκομιδή ή όχι. Ελέγξτε το μέρος που σχεδιάζετε την καλλιέργεια σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και της νύχτας πριν επιχειρήσετε την καλλιέργεια. .

3 – Σπόροι, σπορόφυτα ή κλώνοι
Τα φυτά είναι πιο ευάλωτα στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους κι έτσι γίνονται ένας νοστιμότατος μεζές για την τοπική πανίδα. Οι σπόροι είναι βασική διατροφή των πτηνών και των αρουραίων. Ως αποτέλεσμα, η καλύτερη συμβουλή είναι να μεταφέρετε το φυτό σας στο χώρο που επιλέξατε για καλλιέργεια αφού έχει αποκτήσει 10-15εκ.ύψος και όχι απλά να φυτέψετε τους σπόρους και να περιμένετε πότε θα φτάσουν στο στάδιο των δενδρυλλίων. Βρείτε το φύλο του σπόρου και κλωνοποιήστε τα θηλυκά φυτά για σίγουρα αποτελέσματα. Αυτό απαιτεί την εκ των προτέρων βλάστηση των σπόρων, και στη συνέχεια τη σκίαση του τμήματος των κλαδιών που βρίσκονται χαμηλά, προκειμένου να οδηγηθούμε στην αποκάλυψη του φύλου, διαδικασία που συνήθως διαρκεί 10-15 ημέρες με 12 ώρες σκοτάδι τη μέρα. Έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος γονιμοποίησης αν όλα τα φυτά είναι θηλυκά.

4 – Έδαφος και λιπάσματα απαραίτητα για την ανάπτυξη στο στάδιο της ανθοφορίας
Χρειάζεται σκληρή χειρωνακτική εργασία για να καθαριστεί από φυτά η περιοχή που επιλέξατε, να οργώσετε την περιοχή και να την ανανεώσετε για να δώσετε στο φυτό μια καλή αρχή.
Βέβαια μπορεί καποιος να είναι τυχερός και να βρει καλό έδαφος, αν και αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Η επίσκεψη στο χώρο λίγους μήνες πριν αρχίσετε να φυτεύετε θα σας βοηθήσει πάρα πολύ. Κάποιος μπορεί επίσης να εξοικονομήσει χρόνο σκάβοντας τρύπες μεγαλύτερες από το αναγκαίο και ρίχνοντας στο έδαφος εμπλουτισμένο χώμα που περιέχει τα κατάλληλα λιπάσματα για το φυτό. Επιπλέον, οι τρύπες και το γέμισμα αυτών με εμπλουτισμένο χώμα λίγες εβδομάδες πριν από τη σπορά θα βοηθήσει γιατί επιτρέπει στα ζώα της περιοχής να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους.
Πάρτε το χρόνο σας και αφήστε τη βροχή να κάνει τη δουλειά της ενώ σταδιακά θα απορροφώνται τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος.

5 – Πότισμα φυτών και πολτοποίηση
Είναι δύσκολο να βρεθούν τοποθεσίες με έτοιμο απόθεμα νερού και η μεταφορά νερού συχνά είναι πολύ δύσκολη λόγω όγκου και βάρους. Η χρήση φυσικών δεξαμενών νερού ή περιοχές που 0να επιτρέπεται η χρήση υπόγειας κίνησης νερού.
Μερικές φορές η γη κάτω από μερικά εκατοστά βάθος είναι αρκετά υγρή για να στηρίξει τα φυτά χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω πότισμα, ειδικά εάν υπάρχει ήδη αναπτυσσόμενη βλάστηση. Ορισμένα σημάδια άφθονου ύδατος στο έδαφος είναι το τριφύλλι και τα βρύα. Χρησιμοποιήστε όλες τις οργανικές ουσίες από τη γύρω περιοχή για να δημιουργήσετε μια βάση προκειμένου τα σάπια φύλλα να διατηρούν την υγρασία στη βάση του φυτού καθώς θα απορροφά το νερό, διατηρώντας έτσι την υγρασία των φυτών. Τα φυτά γίνονται ανθεκτικά όταν σταθεροποιηθούν και μπορούν να προστατεύουν τις ρίζες τους, γι’ αυτό είναι απαραίτητα το νερό και η οργανική ύλη ειδικά τις πρώτες εβδομάδες. Έπειτα οι ρίζες του φυτού αναζητούν από μόνες τους νέες πηγές νερού και τροφής, γι’ αυτό και κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξη είναι απαραίτητη η βοήθεια του καλλιεργητή. Προφανώς, εάν ο τόπος είναι ξηρός με λίγη βροχή αλλά καλύπτει τις υπόλοιπες απαιτήσεις, τότε εξαρτάται από τον καλλιεργητή αν κάνει φυσικές δεξαμενές ή θα χρησιμοποιήσει αποθέματα νερού. Μια φουσκωτή πισίνα για βρέφη με το φύλλωμα της περιοχής είναι ένας καλός τρόπος για να συσσωρεύεται χωρίς άγχος το νερό της βροχής παρέχοντας στα φυτά αυτό που χρειάζονται.

6 – Άμεσο και έμμεσο ηλιακό φως
Τα φυσικά χαρακτηριστικά όπως τα βουνά, οι κορυφογραμμές και οι λόφοι εμποδίζουν το φως του ήλιου ειδικά όταν αυτό αλλάζει από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, γι ‘αυτό είναι πολυ σημαντικό να επισκεφθείτε την περιοχή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους και να παρατηρήσετε τη θέση του ήλιου από την περιοχή που ενδιαφέρεστε να καλλιεργήσετε. Αυτός ο παράγοντας επηρεάζει τον χρόνο ανάπτυξης των φυτών, οπότε για μεγαλύτερα φυτά προτίνεται η περίοδος από τέλη Απριλίου και αρχές Μαΐου για τη Νότια Ευρώπη ή ένα μήνα αργότερα για τη Βόρεια Ευρώπη. Για να αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο το ιδανικό είναι να γίνεται άμεση έκθεση το πρωί και έμμεση το απόγευμα, διαφορετικά το πότισμα γίνεται θέμα κατά τη διάρκεια των περιόδων καλλιέργειας και ανθοφορίας.
Ωστόσο, η έμμεση ηλιακή ακτινοβολία μειώνει την απόδοση του φυτού. Ένας παράγοντας που αξίζει να εξεταστεί πριν ξεκινήσει η όλη διαδικασία.

7 Παράσιτα, αρρώστιες και θηρευτές
Το σκάψιμο, το κόψιμο των χορταριών και το πότισμα των δέντρων είναι εργασίες που προσελκύουν διάφορα ζώα, ό, τι και αν γίνει για να αποφευχθεί αυτό. Προχωρήστε αφήνοντας τους περίεργους φίλους να ικανοποιηθούν. Το σκάψιμο όπως και τα λιπάσματα προσελκύουν παράσιτα και ζώα. Προσπαθήστε να καθαρίσετε το έδαφος, να σκάψετε, να προσθέσετε φαγητό και να το αφήσετε για λίγο. Στη συνέχεια, επιστρέψτε, φυτέψτε τα φυτά (ή κλώνους) και καλύψτε με σύρματα για σαλιγκάρια και παράσιτα. Μικροί θόλοι κατασκευασμένοι από μεταλλικά δίχτυα θαμμένοι σε βάθος 10εκ από το έδαφος καλύπτοντας τους σπόρους, προκειμένου να εμποδίσουν τα ζώα από την κατανάλωση των σπόρων επιτρέποντας στα φυτά να αναπτυχθούν μέχρι τη συγκομιδή. Στην Αυστραλία, τα καγκουρό αγαπούν να τρέφονται με όλους τους μικρούς βλαστούς, γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να χτίσετε κλουβιά από μεταλλικά δίχτυα για να φέρετε ένα φυτό σε ωριμότητα. Προσοχή γιατί τα κλουβιά είναι ορατά και αν δεν είναι κρυμμένα καλά και μπορεί να προσελκύσουν ανεπιθύμητους επισκέπτες. Το τακτικό μούλιασμα των φύλλων με νερό και σαπούνι μειώνει τακτικά τα παράσιτα και τα ενοχλητικά έντομα. Τα περιττώματα από τις καμπιες μέσα στους βλαστούς προκαλούν μούχλα, οπότε η λεπτομερής παρατήρηση κατά τη διάρκεια της περιόδου άνθησης είναι απαραίτητη.

8 Σπορά και βασικοί κανόνες
Η ποιότητα των φυτών και η γενική ευημερία αποτελούν βάση για τη σπορά πολλών φυτών. Ένα φυτό που έχει κάθε φροντίδα στα στάδια της ανάπτυξης, θα εξαπλωθεί και θα παράγει περισσότερο από έξι φυτά που ανταγωνίζονται για το χώρο και τα θρεπτικά συστατικά. Αφαιρέστε αυτό που αποκαλώ «οργανικές γέφυρες» – χαμηλά κλαδιά ή νεκρά φύλλα που εξακολουθούν να κρέμονται από το φυτό, αλλά αγγίζουν το έδαφος και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ των φυτών, έτσι ώστε τα φύλλα να μην αναμειγνύονται και να μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν παράσιτα. Ο χώρος γύρω από ένα φυτό αυξάνει την κυκλοφορία του αέρα και μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης μούχλας όταν θα βρίσκεται σε πλήρη άνθιση.

9 – Σκίαση φυτών τις τελευταίες εβδομάδες
Οι εξωτερικοί καλλιεργητές σε ψυχρότερα κλίματα συχνά αποτυγχάνουν να φέρουν ένα φυτό μέχρι την ωριμότητα και παραπονιούνται ότι πρέπει να κάνουν τη συγκομιδή πολύ νωρίτερα για να προλάβουν τον παγετό και την έντονη βροχή. Τα τελευταία χρόνια, οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν διάφορα υφάσματα σε θερμοκήπια ή σήραγγες για να δημιουργήσουν σκίαση που θα τους εγγυηθεί καλύτερα αποτελέσματα. (Είναι σαφές ότι αυτό είναι ευκολότερο όταν τα φυτά βρίσκονται σε γλάστρες ή βεράντες παρά σε μεγάλες εκτάσεις). Το φυτό αρχίζει να ανθίζει από την αρχή του κύκλου 12-12 ήμερα-νύχτα. Σε αυτή τη φάση, στις 6-8 εβδομάδες καλύπτουμε το φυτό την ίδια ώρα το πρωί και την ίδια το βράδυ για πιο σφιχτούς και ώριμους ανθούς. Συνήθως κάνω μια κατασκευή από σύρμα την οποία τοποθετώ γύρω από το φυτό με πλαστική ταινία και ρίχνω από πάνω ένα ύφασμα σκίασης (το οποίο μειώνει το φως κατά 90%). Στη συνέχεια, αφαιρώ το ύφασμα κατά τις 7 με 8 το πρωί και το ξαναβάζω πίσω 12 ή 10 ώρες αργότερα. Αυτή η διαδικασία βοηθάει το φυτό στην άνθιση ενώ εγγυάται ένα καλό αποτέλεσμα.

10 – Συγκομιδή, αποξήρανση και πως να έχετε ωραίους ανθούς και ένα εξαιρετικό προϊόν
Εκτός του ότι απαιτείται χρόνος και κόπος, οι εξωτερικές καλλιέργειες βρίσκονται στο έλεος των στοιχείων της φύσης και των ζώων (συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων). Κατά συνέπεια, εάν τα φυτά σας είναι έτοιμα 2 εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη συγκομιδή, καλό είναι να επιλέξετε να το συλλέξετε αμέσως, με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε την κλοπή από εκείνους που γνωρίζουν ή το ψάχνουν εκείνη την περίοδο του έτους. Πολλές φορές αποφάσισα να αφήσω τα φυτά μια-δυο εβδομάδες παραπάνω, προκειμένου να έχουν τη μέγιστη απόδοση και να έρθουν σε πλήρη ωριμότητα αλλά εν τέλει έχασα τα πάντα… Το τέχνασμα για μια καλή συγκομιδή είναι η θεραπεία και αυτό είναι συχνά το σημείο που τα φυτά κάνουν «Αναβάθμιση». Κόψτε όσο περισσότερα φύλλα γίνεται, όταν το φυτό φτάσει στο τελικό στάδιο καθώς μόνο έτσι αναδύονται τα άνθη ενώ στη συνέχεια κόψτε τα κλαδιά από τον κορμό και τοποθετήστε τα σε ένα σκοτεινό μέρος. Κρεμάστε τα σε μέρος που να κυκλοφορεί αρκετός αέρας για να αποφύγετε τη μούχλα και αφήστε τα εκεί για μερικές εβδομάδες για να μειωθεί η υγρασία. Η πιο ιδανική μέθοδος θα ήταν να στεγνώσει αργά με την πάροδο του χρόνου σε ένα κρύο δωμάτιο με μικρή κυκλοφορία αέρα. Και μην ξεχνάτε για ένα καλό τελικό προϊόν να διατηρείτε τα άνθη σε ειδικές σακούλες αεροστεγούς κλεισίματος με κενό αέρος από το να αφήνετε τα άνθη σε βάζα που πιθανότατα ανοιγοκλείνουν συχνά.

SKOTT BLAKEY aka SHANTIBABA

Γενετιστής στην τράπεζα σπόρων Mr. Nice.

Ειδικός όσον αφορά τα γενετικά και τους σπόρους κάνναβης

Διάσημες ποικιλίες που του ανήκουν White Widow/ Super Silver Haze

Στο ιταλικό Dolce Vita γράφει στη στήλη «ShantiBaba Bag of Dreams»

Μετάφραση/ Επιμέλεια κειμένου

Βασίλης Σαμπράκος

Μαρία Κάτσιου

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*