Pro/ΤΑΣΕΙΣ, ΣΤΗΛΕΣ

Pro / τάσεις #11

και βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε ένα ακόμη καλοκαίρι! Ξέρω, πολλοί δεν το αντέχετε, αλλά δώστε του μια ευκαιρία, πάντα κάτι κρύβεται στα ζεστά μεσημέρια και στα ηδονικά του βράδια. Αυτές οι pro/τάσεις αφιερώνονται σε όσους δουλεύουν παταγωδώς το καλοκαίρι ώστε κάποιοι άλλοι να περάσουν καλύτερα.

Πάνω από μια δεκαετία πέρασε, κι όμως οι A perfect circle είναι και πάλι εδώ! Eat the elephant ο τίτλος του νέου πονήματος (αν και στο εξώφυλλο τρώνε χταπόδια…) και ναι είναι όντως μια καταπληκτική δουλειά. Ωριμότερη, ταξιδιάρικη, με στίχους που «κεντάνε» πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Πέρα από τον ύμνο The doomed που προπορεύθηκε του δίσκου, ακούστε και το So long and thanks for all the fish – σίγουρα θα το ακούσετε δίπλα στη θάλασσα.

Οι Belle and Sebastian (από τις αδυναμίες του γράφοντος) ένωσαν τρία Eps και μας παρουσιάζουν το How to solve our human problems. Σταθερά υψηλή ποιότητα, ανανεωμένη παραγωγή και ενορχήστρωση πάνω πάντα στο χαρακτηριστικό τους ύφος και στιγμές φανερά πιο δυνατές σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ξανάνιωσαν τα παιδιά. Ακούστε τα We were beautiful και Show me the sun.

Μια καταπληκτική δουλειά μας έδωσε στις αρχές του έτους η Jinkx Monsoon, γνωστή drag perfomer και τραγουδίστρια από το Seattle. The Ginger Snapped ο έξυπνος τίτλος (εμπνευσμένος από την αριστουργηματική ταινία τρόμου Ginger Snaps – το Ginger είναι και όνομα αλλά και η λέξη που χρησιμοποιείται αγγλιστί για τους κοκκινομάλληδες) και περιέχει 12 διαμάντια, το στιλ των οποίων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως 90’s garage rock με cabaret επιρροές και με drag διάθεση. Πραγματικά αξιέπαινο και αβίαστο αποτέλεσμα, η φωνή του/της Jinkx θα σας συναρπάσει. Ακούστε το ολόκληρο – εμένα μου έμειναν τα She evil (που θα παίξει σίγουρα στο party γενεθλίων μου) και This town.

Μια ευχάριστη, δυνατή καλοκαιρινή βραδιά θα περάσετε παρακολουθώντας το μαυροχιουμορίστικο The Babysitter του κυρίου McG. Το συγκρίνω με την σειρά Scream Queens (όσοι δεν έχετε δει τον πρώτο κύκλο δεν ξέρετε τι σημαίνει “ένοχη απόλαυση”) όσον αφορά το πόσο έξυπνα αρπάζει την σύγχρονη pop κουλτούρα και την στριφογυρνάει προς όποια κατεύθυνση θέλει. Απενοχοποιημένο, με σωστότατες δόσεις gore και γελοιότητας, δεν “κλείνει το μάτι” πουθενά και στο τέλος δημιουργεί σχολή από μόνο του. Real fun!

Ο Steven Spielberg δεν έχει χάσει το παραμυθένιο άγγιγμά του και δημιούργησε ένα εντελώς σύγχρονο παραμύθι με καρδιά μικρού παιδιού, που ενέχει όλα τα στοιχεία της καλής «αμερικανιάς» που ο ίδιος ουσιαστικά εγκαθίδρυσε. Ready Player One ο τίτλος, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του 2011, γραμμένο από τον Ernest Clein ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο. Στο πολύ κοντινό μέλλον ένας οραματιστής δημιουργός ψηφιακών πραγματικοτήτων φτιάχνει την Oasis , δηλαδή ένα ολόκληρο ψηφιακό σύμπαν, μέσα στο οποίο περνάνε σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη τη μισή τους ζωή. Πραγματικά ποιοτική διασκέδαση, απόλυτο σημείο αναφοράς για την pop κουλτούρα της εποχής μας, περιέχει σεκάνς που δεν θέλεις να τελειώσουν (όπως πχ. η δοκιμασία της “Λάμψης” του Stanley Kubrick) και αφήνει στο μυαλό μια αίσθηση άχρονης νοσταλγίας. Δεν είναι αριστούργημα αλλά δε χρειάζεται και ο σκηνοθέτης δεν έχει τέτοιο σκοπό. Στο τέλος της ταινίας δίνει όλες τις απαντήσεις σχετικά με το τι λείπει από τη σύγχρονη πραγματικότητα και μας αφήνει με μια ερώτηση που ανοίγει ακόμη περισσότερο το πεδίο της σκέψης . Ειλικρινά αξίζει, μην το προσπεράσετε.

That’s all for now dears! Let there be sun!

Ta! Lenny

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*