ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΚΑΝΝΑΒΗ

8 χρόνια χωρίς τον Τζακ Χέρερ, τον πιο σημαντικό ακτιβιστή υπέρ της κάνναβης

Ήταν ίσως ο σημαντικότερος ακτιβιστής στον αγώνα κατά της απαγόρευσης της κάνναβης. Σίγουρα ήταν ο μόνος που κατάφερε να κερδίσει ένα αφιέρωμα στην Wall Street Journal και να πουλήσει σχεδόν ένα εκατομμύριο αντίτυπα με ένα βιβλίο για την κάνναβη. Αναφερόμαστε στον Τζακ Χέρερ, ο οποίος πέθανε στις 15 Απριλίου 2010 μετά από καρδιακή προσβολή.
Ο Τζακ Χέρερ γεννήθηκε στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης το 1939. Ξεκίνησε τον ακτιβισμό του ενάντια στην Απαγόρευση στα τέλη της δεκαετίας του ’60, καταλήγοντας αρκετές φορές στη φυλακή. Σε μία από τις φυλακίσεις άρχισε να γράφει αυτό που αποτελεί σήμερα, χωρίς αμφιβολία, το πιο σημαντικό βιβλίο που γράφτηκε ποτέ για την κάνναβη στον κόσμο:
The Emperor wears no clothes.
Το βιβλίο αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς έρευνας, μελετών και συνεντεύξεων, ενώ ήταν το πρώτο που αναφερόταν στον πόλεμο κατά της μαριχουάνας που είχε ξεκινήσει προκειμένου να σταματήσει η καλλιέργεια της κάνναβης, η οποία τη δεκαετία του ’30 έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα των νεοσύστατων βιομηχανιών πλαστικού, πετρελαίου, χαρτιού και φαρμάκων.
Ο Τζακ Χέρερ αφού δε βρήκε κανέναν εκδότη πρόθυμο να δημοσιεύσει το βιβλίο του
The Emperor wears no clothes, αποφάσισε να αναλάβει να το προχωρήσει μόνος του, ενώ αφού εκτυπώθηκε το βιβλίο το διένειμε σε διάφορες εκδηλώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό. Από το έτος δημοσίευσης, το 1985, μεταφράστηκε σε δώδεκα γλώσσες και πωλήθηκε σε πάνω από 800.000 αντίτυπα.

Γκραφίτι αφιερωμένο στον Τζακ Χέρερ στο Βένις, Λος Άντζελες

Ο Χέρερ ήταν τόσο σίγουρος για την ορθότητα των όσων είχε γράψει για το συντονισμένο σχέδιο ορισμένων αμερικανικών βιομηχανιών, οι οποίες στράφηκαν κατά της κάνναβης (ξεκινώντας από την DuPont και του εκδότη William R. Hearst), που έφθασε στο σημείο να προσφέρει 100.000 δολάρια σε όποιον θα μπορούσε να αποδείξει ότι έκανε λάθος. Κανείς δεν κατάφερε να ανατρέψει τα όσα είχαν γραφτεί στο βιβλίο.
Ταξίδεψε σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ όχι μόνο ενημερώνοντας τον κόσμο για τις ιδιότητες της κάνναβης αλλά και τονίζοντας την ανάγκη καταπολέμησης της απαγόρευσης. Προικισμένος με ένα ιδιαίτερο χάρισμα, αποτέλεσε έμπνευση για πολλές δράσεις που σημάδεψαν τον αγώνα κατά της Απαγόρευσής της.
Κρατάμε ζωντανή τη διδασκαλία του διαβάζοντας το The
Emperor Wears No Clothes, ένα βιβλίο που παραμένει σύγχρονο ακόμα και 33 χρόνια αργότερα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*