ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ, ΚΑΝΝΑΒΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΦΥΣΗ

Βάλτε την Κάνναβη στους Τοίχους σας. Μέσα! Ανέγερση Κτιρίων και Χρήση της Κάνναβης ως Δομικό Υλικό.

Με την ανάπτυξη των τελευταίων ετών στην επιστήμη των υλικών και την ώθηση για μελέτη και αξιοποίηση της κάνναβης, μπόρεσε να δημιουργηθεί μια σειρά νέων υλικών με βάση τα παράγωγα του φυτού. Από τα υφάσματα και το χαρτί που προϋπήρχαν της σύγχρονης τεχνολογίας, μπορούμε πλέον να μιλάμε για τούβλα κάνναβης με διαφορετική σύσταση και ποιοτικές αξίες ανά μονάδα παραγωγής.

Το hempcrete ή hemplime αγγλιστί, είναι ένα βιοσυνθετικό υλικό που αποτελείται από συσσωματώματα ινών κάννναβης και ασβέστη (σε μικρότερες ποσότητες προστίθενται άμμος, ποζολάνη και άλλα). Προκύπτει επειδή οι ίνες του κορμού του φυτού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του πυριτίου που του επιτρέπει να δεσμεύεται καλά με τον ασβέστη. Αυτή η ιδιότητα είναι μοναδική για την κάνναβη ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες φυτικές ίνες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα τσιμεντοειδές μονωτικό υλικό που ζυγίζει το ένα έβδομο του σκυροδέματος και είναι ανθεκτικό στη ρωγμή από κίνηση, καθιστώντας το κατάλληλο για χρήση σε σεισμογενείς περιοχές, μη εύφλεκτο και ανακυκλώσιμο.

Οι τοίχοι από hempcrete πρέπει να χτίζονται μέσα σε πλαίσια -συνήθως ξύλινα- που στηρίζουν το κατακόρυφο φορτίο στην κατασκευή κτιρίων καθώς η πυκνότητά του είναι το 15% εκείνης του σκυροδέματος.

Πέρα από αυτό, με την επιλογή των τούβλων κάνναβης, διασφαλίζεται καλή θερμομόνωση και ηχομόνωση της κατασκευής, η ανθεκτικότητα σε τρωκτικά, έντομα και μικροοργανισμούς καθώς και η μη τοξικότητά της για τους διαμένοντες. Παράλληλα, το υλικό διαθέτει εξαιρετικές υγροσκοπικές ιδιότητες που βοηθούν στη ρύθμιση της εσωτερικής υγρασίας και είναι πορώδες επιτρέποντάς του να διατηρεί τη θερμότητα, απαιτώντας λιγότερη ενέργεια για ένα κτίριο προκειμένου να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία.

Όπως και άλλα φυτικά προϊόντα, το hempcrete είναι αρνητικό από άνθρακα, καθώς δεσμεύει το στοιχείο αυτό κατά την παραγωγή και εφαρμογή του. Αν και οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τη σύσταση και την προέλευση των επί μέρους συστατικών του, έχει προταθεί πως η ποσότητα δεσμευμένου CO₂ ανέρχεται στα 165 g/m³.

Οι άνθρωποι, πάντα χτίζαμε τον πολιτισμό μας για να στεγάσουμε τις ιδέες και τις αξίες του ενώ οδηγούμασταν στην επόμενη εποχή μέσω των κατασκευών μας. Πλέον, με το κόστος έναντι των παραδοσιακών υλικών να μειώνεται για ολοένα περισσότερους καταναλωτές, θα ήταν καλό, να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε για πράγματα όπως το ενεργειακό μας αποτύπωμα, τον αντίκτυπο του καθενός μας δηλαδή στο περιβάλλον.

Κείμενο: Νικόλας Μ.Π.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*