Lifestyle, ΚΑΝΝΑΒΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΦΥΣΗ

Αμειψισπορά στις Καλλιέργειες και Κάνναβη

Η καλλιέργεια ενός μόνο φυτού (μονοκαλλιέργεια) έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα συστατικά του εδάφους τα οποία το φυτό απορροφά σε κάθε καλλιεργητική περίοδο. Αμειψισπορά, είναι η εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι. Σκοπός της είναι ο εμπλουτισμός του εδάφους με συστατικά που άλλα φυτά απορροφούν και άλλα αποδίδουν στο έδαφος.

Η αμειψισπορά μαζί με την αγρανάπαυση ήταν απαραίτητες διαδικασίες πριν την εμφάνιση των σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών. Η ανάγκη εναλλαγής των καλλιεργειών έχει προκύψει από τον τρόπο που τα φυτά αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον. Οι νέοι τρόποι καλλιέργειας έδωσαν τη δυνατότητα μονοκαλλιέργειας όμως τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν. Το έδαφος «κουράζεται», αυξάνονται οι οικονομικές απαιτήσεις σε λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα γενικά και μειώνεται η γονιμότητα του εδάφους.

Η ανάπτυξη κάνναβης είναι μια πολύ καλή λύση με μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για τους γεωργούς εποχικών καλλιεργειών. Σύμφωνα με μία μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Nova Institute, μια εύρωστη καλλιέργεια κάνναβης είναι ικανή να περιορίσει την ανάπτυξη παρασιτικών νηματοειδών (όταν αλληλοδιαδέχεται με καλλιέργεια σόγιας) και μυκήτων.
Επιπλέον, η χρήση κάνναβης σε εναλλασσόμενες καλλιέργειες επιτρέπει στους γεωργούς να βελτιστοποιήσουν τη συμβατότητά τους με τα πρότυπα βιολογικής ανάπτυξης. Μακροπρόθεσμα, το επικρατές αυτό φυτό μπορεί να βοηθήσει τους καλλιεργητές με μικρό προϋπολογισμό κρατώντας το έδαφος γόνιμο χωρίς τη χρήση τοξικών ζιζανιοκτόνων.

Μπορεί η κάνναβη να βελτιώσει την απόδοση μιας σοδειάς; Μία εργασία των Bócsa και Karus (1998), υποδεικνύει πως αυτή η πρακτική προσφέρει οικονομικά οφέλη για τους αγρότες εμπόρους. Oι ερευνητές έσπειραν σιτάρι μετά την καλλιέργεια κάνναβης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της σοδειάς κατά 20%.

Για γεωργούς που ανακτούν μολυσμένα εδάφη, η κάνναβη μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα ιδιαίτερα καινοτόμο φυτό. Όπως μια ομάδα στρατιωτών σε αναγνωριστική αποστολή, το φυτό είναι ικανό να ευημερεί σε τοξική γη και να απολυμάνει την περιοχή πριν πραγματοποιηθεί η επόμενη καλλιέργεια στο έδαφος. Ένα ακραίο παράδειγμα αυτής της πρακτικής ήταν η ανάπτυξη κάνναβης σε μολυσμένες τοποθεσίες γύρω από το Τσέρνομπιλ ώστε να απομακρυνθούν οι ραδιενεργές τοξίνες από το έδαφος.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα της χρήσης κάνναβης κατά την αμειψισπορά, είναι ο χρόνος που απαιτείται ώστε το φυτό να κάνει τη δουλειά του. Οι αγρότες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χάσουν έναν κύκλο ανάπτυξης του κύριου φυτού εκμετάλλευσής τους (αν δεν αξιοποιούν εμπορικά την κάνναβη), μπορούν να την χρησιμοποιήσουν συνοδευτικά με τα υπόλοιπα φυτά τους. Η διαδικασία έχει τις ρίζες της στις γηγενής φυλές της Ν. Αμερικής που έσπερναν φυτά με τη «Μέθοδο των Τριών Αδελφών». Η τριάδα των καλλιεργειών αποτελείται από φασολιές (ωθούν την παραγωγή αζώτου), καλαμποκιού (χρησιμοποιεί άζωτο, σκαρφαλώνουν επάνω του οι φασολιές) και κολοκυθιών (προσφέρουν προστασία από τη ζέστη, ενισχύει την υγρασία).

Όταν οι καλλιέργειες συνοδεύονται από κάνναβη, θα ήταν καλό να αποφεύγεται η καλλιέργεια ειδών που είναι επιρρεπή στα ίδια περιβαλλοντικά ζητήματα όπως τα ακάρεα και η μούχλα. Επιπρόσθετα, οι γεωργοί θα μπορούσαν να μειώσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των φυτών, αποφεύγοντας φυτά με βαθιές ρίζες όπως τα αγγούρια και τα πεπόνια. Για να απαλλαγούν από παράσιτα, μπορούν να δοκιμάσουν αρωματικά φυτά όπως η λεβάντα, το σκόρδο και ο βασιλικός. Τέλος, για να αποτραπεί η απώλεια θρεπτικών συστατικών, ενδείκνυται η ανάπτυξη επικαλυμματικών ειδών όπως τα μοσχομπίζελα, το τριφύλλι και τα κουκιά.

Με πληροφορίες από: massroots.com.

Κείμενο: Νικόλας Μ.Π.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*