ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΚΑΝΝΑΒΗ

Ο θρύλος γύρω από το 420

20 Απριλίου είναι η γιορτή των φίλων της κάνναβης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θεωρείται «εθνική γιορτή» της μαριχουάνας από τους λάτρεις της κάνναβης και είναι λόγος για να το γιορτάσουν δημόσια με διάφορες εκδηλώσεις. Γιατί όμως ορίστηκε η συγκεκριμένη μέρα; Η ημερομηνία συνδέεται με το νούμερο 4/20, το οποίο στην αμερικάνικη κουλτούρα αποτελούσε κωδικό όνομα για τη μαριχουάνα.

Ο θρύλος του 4.20 βρίσκει τις ρίζες του κάπου το φθινόπωρο του 1971, όταν πέντε αγόρια από το Λύκειο του San Rafael στην Καλιφόρνια, είχαν μάθει για την ύπαρξη μιας εγκαταλελειμμένης φυτείας μαριχουάνας κοντά στο Point Reyes, μια ώρα από το σχολείο. Γοητευμένοι από την ιδέα να ανακαλύψουν τον κρυμμένο θησαυρό, τα αγόρια, που αποκαλούνταν Waldos μεταξύ τους, αποφάσισαν να κλείσουν ραντεβού στο σχολείο, στις 4 και 20, για να ψάξουν τη φυτεία. Η έρευνα τελικά κατέληξε σε μια τρύπα στο νερό και ο θυσαυρός δε βρέθηκε ποτέ, ίσως επειδή ποτέ δεν υπήρξε, αλλά παρόλα αυτά τα αγόρια συνέχισαν να βρίσκονται κάθε μέρα στις 4:20 (16.20), ξεκινώντας από το σημείο Reyes, με ένα παλιό Chevrolet Impala του 1966 καπνίζοντας μαριχουάνα κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Η συγκεκριμένη ώρα έγινε ο κωδικός τους, ο οποίος πέρασε επίσης στους συμμαθητές και σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλο το San Rafael. Ωστόσο, η εθνική επιτυχία του 420, οφείλεται κυρίως στη ροκ μπάντα των Grateful Dead, οι οποίοι έκαναν πρόβες στη Front Street του San Rafael εκείνη ώρα μαζεύοντας γύρω τους φαν που απολάμβαναν τις μουσικές της μπάντας αλλά και τον «πράσινο θησαυρό».

Αυτός είναι μόνος ένας από τους διάφορους θρύλους σχετικά με το νούμερο 420 ή 4:20. Μεταξύ άλλων, ένας αρκετά διαδεδομένος είναι ότι το νούμερο αυτό αποτελούσε μυστικό όνομα για την αμερικάνικη αστυνομία όταν έκαναν παρεμβάσεις που συνδεόταν με την κάνναβη.

Όπως και να ‘χει, οι μέρες πλησιάζουν….Καλό 4:20 σε όλες και όλους!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*