EVENTS, High Times (news), ΚΑΝΝΑΒΗ

Ημερίδα για την Κάνναβη στο Micropolis της Θεσσαλονίκης

Το περασμένο Σάββατο στον κοινωνικό χώρο Micropolis της συμπρωτεύουσας, διεξήχθη η Εκδήλωση για την κάνναβη από την Πρώτη Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης Θεσσαλονίκης. Ένα κάλεσμα για μια συνάντηση όλων όσων ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις γύρω από τη σημερινή πραγματικότητα στη χώρα μας για την κάνναβη τόσο σε φαρμακευτικό όσο και σε ψυχαγωγικό επίπεδο. Πράγματι, στις 19:00 o δεύτερος όροφος του πολυχώρου, ήταν σχεδόν γεμάτος από ανθρώπους όλων των ηλικιών (κάποιοι μαζί με τα παιδιά τους), ενώ οι ομιλίες ξεκίνησαν χωρίς καθυστέρηση.

Στην εισαγωγή, εκπρόσωπος της πρώτης κοινωνικής λέσχης κάνναβης Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και τους δρόμους που ανοίγονται για τους συνανθρώπους μας που θα ωφεληθούν από τη φαρμακευτική χρήση του φυτού. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος είναι ελλιπής ακόμη και για τους ασθενείς αφού οι ποσότητες που τους συνταγογραφούν είναι μικρές καθώς επίσης σχετίζονται μόνο με σκευάσματα από τα οποία έχουν κέρδος οι πολυεθνικές εταιρείες (με τις όποιες συνέπειες ελοχεύει αυτό, αν αναλογιστούμε τα πρόσφατα σκάνδαλα με τη φαρμακοβιομηχανία Novartis). Παρ’ όλα αυτά, κρίνει πως το κράτος θα αναθεωρήσει καθώς τα δημόσια έσοδα από τη συγκεκριμένη κίνηση προβλέπονται μεγάλα κι έτσι θα προχωρήσει σε περαιτέρω αποποινικοποίηση. Άλλωστε, όπως πληροφόρησε το κοινό, εντός εβδομάδας πρόκειται να γίνει νήξη στον Άρειο Πάγο για νομιμοποίηση μικροποσοτήτων.

Έπειτα, ο κ. Σίμος Δαλκυριάδης κάνοντας μια παρουσιάση της δράσης των κανναβινοειδών, εξήγησε τη χρησιμότητά τους για μια πληθώρα ασθενειών όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, Αλτσχάϊμερ, νόσος του Crohn και διάφορες μορφές καρκίνου. Αξίζει να σημειωθεί πως τα κανναβινοειδή δε χαρακτηρίζονται ως φαρμακευτικές ουσίες όπως πχ η παρακεταμόλη παρά ως στοιχεία που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να πετύχει την ομοιόσταση του (η ικανότητα δηλαδή να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες και τις ισορροπίες του) μιας και τα παράγει σε διαφορετικές περιστάσεις από μόνος του (ενδοκανναβινοειδή). Τέλος, στάθηκε στην έλλειψη μελέτης και ευρέων δοκιμών σε ανθρώπους καθώς η ποινικοποίηση του φυτού στέρησε την επιστημονική κοινότητα από τη δυνατότητα αυτή. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους επιστήμονες αν και αυτό συμβαίνει εμπειρικά.

Στη συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση σχετικά με τη σημερινή πραγματικότητα σε χώρες ανά τον πλανήτη όσον αφορά τη χρήση κάνναβης και τα διάφορα νομοθετικά πλαίσια που έχουν αναπτυχθεί, ενώ αναλύθηκε η διαδικασία και οι διαφορετικοί τρόποι που κάποιος θα μπορούσε να καλλιεργήσει κάνναβη σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των όσων θα έπρεπε να προσέξει καθ’ όλη τη διαδικασία.

Η διοργάνωση έκλεισε με συζήτηση όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να λύσει απορίες, να ενημερωθεί περαιτέρω και να γνωριστεί καλύτερα με τους ομιλητές και μεταξύ τους.

Μια εκδήλωση σε ευχάριστο κλίμα, με μεγάλη συμμετοχή που άφησε ομορφες εντυπώσεις και ελπίδα για τη συνέχιση των κοινωνικών δράσεων στη χώρα.

Κείμενο-Φωτογραφία Νικόλας Μ.Π.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*