ΚΑΝΝΑΒΗ

Τρεις βιομηχανίες που μάλλον δεν είχατε ιδέα ότι θα οφεληθούν από τη νομιμοποίηση της κάνναβης

Οι επενδυτές θα δυσκολεύονταν να βρουν μία βιομηχανία με μακροπρόθεσμα κέρδη μεγαλύτερα από αυτά της κάνναβης καθώς ολοένα και περισσότερο, το νομοθετικό περιβάλλον και η απομυθοποίηση στο ευρύ κοινό ευνοούν τη ποικίλη χρήση του φυτού και την καλλιέργεια αυτού.

Έχοντας ακόμη αρκετά βήματα να γίνουν ανά χώρα, υπάρχουν κάποιες βιομηχανίες με παραδοσιακό επιχειρησιακό μοντέλο που σίγουρα θα οφεληθούν από τη βιομηχανία της κάνναβης αν συνεχιστεί η ανάπτυξή της με τον παρόντα ρυθμό. Παρακάτω, παρουσιάζονται μερικές από αυτές:

Υδροπονία

Η υδροπονία είναι μέθοδος καλλιέργειας φυτών χωρίς χώμα αλλά με τη χρήση θρεπτικού διαλύματος (δηλαδή νερό με λιπάσματα). Τα φυτά μπορούν να μεγαλώσουν με τις ρίζες τους απευθείας στο νερό ή μέσα σε αδρανή υλικά όπως είναι η άμμος και η ελαφρόπετρα.

Η μέθοδος μοιάζει με το τελευταίο χαρτί κάθε αυτοκρατορίας όταν τελειώνουν οι πόροι της εκάστοτε εποχής. Έχουμε στοιχεία για καλλιέργειες σε νερό από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου, όταν για να τραφεί ο μεγάλος αριθμός σκλάβων που δούλευαν για την κατασκευή των πυραμίδων ήταν απαραίτητη η καλλιέργεια τροφής ακόμα και μέσα στο νερό, στις όχθες του ποταμού Νείλου. Υπάρχουν ακόμα αναφορές πως ο κρεμαστός κήπος της Βαβυλώνας είχε επιτευχθεί με την αξιοποίηση ενός ποταμού που διέσχιζε τον κήπο και προσέφερε ένα μοναδικό θέαμα.

Από το 18ο αιώνα κι έπειτα που αυτή η μορφή καλλιέργειας ξανά-ανακαλύφθηκε, τα πλεονεκτήματά της όπως η αυξημένη παραγωγή, η εξοικονόμηση νερού καθώς και η μη ανάγκη για χρήση ζιζανιοκτόνων, την κατέστησαν  διέξοδο στη γεωλογική συμφόρηση που υφίσταται ο πλανήτης μας από τη βιομηχανική επανάσταση κι έπειτα.

Με την αξιοποίηση φυτών που καλύπτουν κυρίως της διατροφικές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού στη γη που έχουμε προς εκμετάλλευση και τους περιορισμούς στην καλλιέργεια κάνναβης, η χρήση της μεθόδου πρόκειται να αποφέρει κέρδος στις εταιρείες που εμπορεύονται υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Φωτισμός

Άλλη μία βιομηχανία που μέχρι τώρα είχε παράπλευρα οφέλη από την καλλιέργεια κάνναβης, αρχίζει πλέον να διαθέτει προϊόντα στοχευμένα στην παραγωγή του φυτού αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και τη ζήτηση για λύσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Παραδοσιακά, στις καλλιέργειες εσωτερικού χώρου χρησιμοποιούνται λαμπτήρες νατρίου υψηλής πίεσης (HPS) που ωστόσο παράγουν μεγάλα ποσά θερμότητας και είναι πολύ ενεργοβόροι. Αυτό σημαίνει πως η ενεργειακή απαίτηση για τον κλιματισμό των φυτών και τα βλαβερά για το όζον αέρια που χρησιμοποιεί μαζί με την υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους ίδιους τους λαμπτήρες, κοστίζουν σε χρηματικούς και περιβαλλοντικούς πόρους.

Η τεχνολογία LED έχει χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση και τα προϊόντα της είναι δημιουργημένα ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κάτι που μειώνει τις συνολικές δαπάνες για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Έτσι, στην εκκολαπτόμενη βιομηχανία της κάνναβης, θα μπορούσε να είναι μία προτεινόμενη οδός προς τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και επενδυτές.

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός

Οι πυκνωτές είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ενέργειας με την μορφή ηλεκτρικού φορτίου. Χρησιμοποιούνται παντού, από ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι τα τηλεκοντρόλ και από τους βηματοδότες μέχρι τα τηλεκατευθυνόμενα και τις τηλεοράσεις. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν οι υπέρ-πυκνωτές με τη χρήση γραφένιου που έχουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης αποθήκευσης ενέργειας και είναι πιο αποδοτικοί.

Οι περισσότεροι θα εκπλησσόμασταν από την πρόταση πως η κάνναβη έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το γραφένιο στους πυκνωτές.

Κι όμως, στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, υπό τον David Mitlin, δημιουργήθηκαν ηλεκτρόδια από ίνες κάνναβης που οι βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων του φυτού συνήθως πετούν ως λύματα.

Σύμφωνα με τα λόγια του ερευνητή, «η ηλεκτροχημική απόδοση της συσκευής μας είναι ίση ή καλύτερη των συσκευών που χρησιμοποιούν γραφένιο. To βασικό πλεονέκτημα είναι πως τα ηλεκτρόδια μας κατασκευάζονται από οργανικά απόβλητα, κι έτσι, είναι σημαντικά πιο οικονομικά από το γραφένιο».

Η τεχνολογία αυτή είναι ήδη αποδεδειγμένα αξιοποιήσιμη εκτός εργαστηρίου με τις συσκευές που τη χρησιμοποιούν να έχουν δύο με τρεις φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα από τους υπάρχοντες υπέρ-πυκνωτές της αγοράς και πλέον περνάει στο στάδιο της μικρής κλίμακας μαζικής παραγωγής.

Συμπερασματικά, η νομιμοποίηση του φυτού, πέρα από τους οφθαλμοφανείς τομείς όπως οι φαρμακοβιομηχανία, χαρτοβιομηχανία, ένδυσης, τουρισμού κ.α., μπορεί να συνεισφέρει εισοδηματικά σε ένα εύρος διαφορετικών ιδιωτών και επιχειρηματιών.

Κείμενο: Νικόλας Μ.Π.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*