ΚΑΝΝΑΒΗ

Η επιστήμη επιβεβαιώνει: όπου η κάνναβη είναι νόμιμη, η κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται δραστικά

Στις Η.Π.Α. όπου η κάνναβη είναι νόμιμη, ακόμη και για θεραπευτική χρήση, η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να μειώθηκε σε ποσοστά από 13,8 μέχρι 16,2%. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και το Andrew Young School of Policy Studies στην Ατλάντα.
Οι δύο ερευνητικοί φορείς παρακολούθησαν τις πωλήσεις των αλκοολούχων προϊόντων σε μία περίοδο 10 ετών (μεταξύ 2006 και 2015) σε περισσότερες από 2.000 κομητείες των Η.Π.Α. όπου η κάνναβη είναι νόμιμη για θεραπευτική χρήση, επιβεβαίωσαν ότι οι πωλήσεις οινοπνεύματος μειώθηκε δραστικά.
Ένα αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει ότι η κάνναβη αποτελεί ένα εξαιρετικό αντίδοτο για την εξάρτηση από το αλκοόλ, μια πληγή που κάθε χρόνο προκαλεί πάνω από τρία εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο. Ήδη από το 2014 σε μια έρευνα που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα
Alcohol Research Group στην Καλιφόρνια, η κάνναβη παρουσιάστηκε ως δυνητικό υποκατάστατο του αλκοόλ.
Επίσης, επειδή δεν υπάρχουν πραγματικά αποτελεσματικές και ικανοποιητικές θεραπείες κατά του αλκοολισμού. Μέχρι τώρα, τα φάρμακα που θεωρούνται πιο ελπιδοφόρα για τη θεραπεία του αλκοολισμού είναι οι βενζοδιαζεπίνες και η βακλοφαίνη αλλά και τα δύο παρουσιάζουν προβλήματα: οι μεν βενζοδιαζεπίνες έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν τον κίνδυνο υποτροπής, ενώ η βακλοφαίνη, αφενός, μειώνει την κατάχρηση αλκοόλ και βελτιώνει τις λειτουργίες του ήπατος, αφετέρου αυξάνει την υπνηλία που σχετίζεται με το αλκοόλ και μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις λειτουργικές ικανότητες του ατόμου.
Εν κατακλείδι η συγκεκριμένη έρευνα επιβεβαιώνει: η κάνναβη αξίζει να μελετηθεί και να εφαρμοστεί, τουλάχιστον πειραματικά, καθώς μπορεί να αποδειχθεί το καλύτερο φάρμακο κατά του εθισμού στο αλκοόλ.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*