EVENTS, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Αφιέρωμα στην πρώτη διεθνή έκθεση για την κάνναβη, Athens Cannabis Expo 2018

Μπορεί στην Ελλάδα να απαγορεύτηκε η κάνναβις πριν χρόνια ακολουθώντας τις επιταγές του υπόλοιπου δυτικού κόσμου αλλά όπως φαίνεται η κουλτούρα που δημιουργήθηκε από ένα φυτό δεν ήταν δυνατόν να απαγορευτεί. Απόδειξη ότι σε όλο τον κόσμο γίνονται διάφορες δράσεις και έρευνες για την ανάδειξη του φυτού και των πολυάριθμων χρήσεων του. Η Ελλάδα υποδέχτηκε το 2018 με την πρώτη διεθνή έκθεση για την κάνναβη, Athens Cannabis Expo 2018, στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου από τις 12 εως τις 14 Ιανουαρίου. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη από την πρώτη κιόλας μέρα ενώ οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 25000 επισκέπτες, σε 3 μέρες, οι οποίοι περιηγήθηκαν σε πάνω από 40 περίπτερα εκ των οποίων άλλα είχαν προϊόντα από συγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης, Cannabis Sativa L. άλλα υπηρεσίες σχετικά με την κάνναβη ενώ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες από ανθρώπους που ασχολούνται με το εν λόγω φυτό και τις χρήσεις του.

Η υποδοχή στο χώρο της έκθεση γινόταν με το μοναδικό καλωσόρισμα των κοριτσιών στο χώρο των εισιτηρίων. Με την είσοδο στην έκθεση, ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει μια σύντομη έκθεση για την Κάνναβη στον Ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, με αναφορές στην κάνναβη από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μια ευγενική χορηγία του Μουσείου της κάνναβης σε συνεργασία με το Καννάβι. Οι επισκέπτες εισερχόμενοι στον κύριο χώρο της έκθεσης μπορούσαν παρατηρήσουν και να δουν από κοντά μερικές από τις χρήσεις συγκεκριμένων ποικιλιών κάνναβης. Από τσάντες, σκουφάκια, σπόρους, μέχρι γραβιέρα με σπόρους κάνναβης, οικοδομική ύλη και λάδι CBD σε διάφορες περιεκτικότητες. Προϊόντα κάνναβης που προέρχονται από τις ελληνικές καλλιέργειες αλλά και από διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Βέβαια δεν ήταν μόνο βιομηχανικό το ενδιαφέρον αφού το παρόν έδωσε ο γιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος και ο σύλλογος Ασθενείς υπέρ της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης, οι οποίοι μοιραζόταν εμπειρίες και συμβουλές με τους επισκέπτες σχετικά με τη φαρμακευτική χρήση του φυτού.

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι ομιλίες από ανθρώπους που ασχολούνται χρόνια με την κάνναβη είτε σε επίπεδο θεραπευτικό -όπως ο Κωνσταντίνος Σύρος, πρόεδρος του συλλόγου Ασθενείς υπέρ της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης, και ο Rick Simpson, ο οποίος παράγει το ομώνυμο λάδι με το οποίο όπως ισχυρίζεται νίκησε τον καρκίνο και έχει βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς-, είτε σε ακτιβιστικό επίπεδο -όπως η Επίκουρος Κοιν.Σ.Επ. ,o Mike Wise ιδιοκτήτης της OG labs, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους νόμους που εφαρμόζονται στις διάφορες Πολιτείες των Η.Π.Α. και που καταλήγουν να ευνοούν το συμφέρον των μεγάλων εταιρειών- είτε σε εμπορικό επίπεδο και φυσικά σε ερευνητικό όπου οι καινοτομίες και τα θετικά αποτελέσματα αυξάνουν τα κίνητρα για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη έρευνα.

Η ομάδα του Dolce Vita Hellas συμμετείχε στην Athens Cannabis Expo 2018, ως χορηγός επικοινωνίας, ενώ παρουσιάσαμε και το πρώτο έντυπο τεύχος.

Αναμφίβολα υπήρξε μία ιδιαίτερη έκθεση με έντονο οικονομικό ενδιαφέρον αλλά τελικά την έκπληξη την έκανε ο ίδιος ο κόσμος που επισκέφτηκε την έκθεση αφήνοντας κατά μερους τα ταμπού και προσέγγίζοντας εκ νέου αυτό το φυτό με τις χίλιες αρετές.

Πριν κλείσουμε όμως σας αφήνουμε στη μοναδική πένα του αγαπημένου μας Lenny, συντάκτη της στήλης Pro/τάσεις, ο οποίος μας περιγράφει τις εντυπώσεις του από αυτό το τριήμερο αφιερωμένο στην κάνναβη.

Οι εντυπώσεις του Lenny

Στις 12, 13 και 14 Ιανουαρίου του 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση βιομηχανικών και ιατρικών χρήσεων της κάνναβης στην Αθήνα. Πολλοί ήταν αυτοί που αρχικά δυσαρεστήθηκαν με την καπιταλιστική προσέγγιση του θέματος, αλλά η ουσία βρίσκεται αλλού. Το ότι κεφαλοποιείται κατ’ αρχήν αυτό το υπέροχο φυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεται η αξία του, γιατί όπως και να το κάνουμε οι του χρήματος δεν επενδύουν σε πράγματα που δεν έχουν δυνατότητες. Και αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο κέρδος από την έκθεση, το ότι παρουσιάστηκαν επίσημα αυτές οι δυνατότητες και άνοιξαν πολλοί νέοι δρόμοι γνώσης και συζήτησης επί του θέματος. Διότι στην χώρα μας η πρώτη μεγάλη αναγκαιότητα είναι να αρθεί το κοινωνικό στερεότυπο σχετικά με την κάνναβη και να εισχωρήσει στην συνείδηση των ανθρώπων το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι με την γεωμορφία και το κλίμα της Ελλάδας. Να γίνει κατανοητό πως η χρήση της και η απαγόρευσή της έχει να κάνει με θέματα οικονομικών συμφερόντων και όχι με την πραγματική της διάσταση. Και αυτή τη φορά να αποποινικοποιηθεί η χρήση της όχι για λόγους εμπορικούς μόνο, αλλά και για λόγους που έχουν κάνουν με τα ωφέλη της.

Στην έκθεση είδα ανθρώπους όλων των ηλικιών, όλων των στιλ και οι περισσότεροι ήθελαν ειλικρινά να ενημερωθούν και να μιλήσουν ανοιχτά επί του θέματος. Είδα ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών με χαμόγελα στα χείλη, είδα ασθενείς που ένιωσαν ανακουφισμένοι από την νέα δυνατότητα θεραπείας που τους προσφέρεται, είδα γεωργούς και νέους γεωπόνους που ήρθαν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, είδα περίεργους που ήρθαν να δουν περί τίνος πρόκειται με ανοιχτό μυαλό, είδα οικογένειες με μικρά παιδιά που δεν φοβούνται ότι τα τέκνα τους θα παρασυρθούν από κάτι ή κάποιον όλη την ώρα, άκουσα καταπληκτικές διαλέξεις και γνώρισα ανθρώπους μοναδικούς, ανθρώπους που η προσωπική τους κουλτούρα δεν επιδέχεται περιορισμούς, παρά μόνο άνοιγμα νέων δρόμων. Υπήρχε όντως μια αίσθηση χαράς στην ατμόσφαιρα, η οποία πήγαζε από την ελπίδα πως θα υπάρξει επιτέλους και νομοθετικό πλαίσιο όχι μόνο για τις εταιρείες που θέλουν να εκμεταλλευτούν το εμπορικό momentum, αλλά και για “απλούς” ανθρώπους που έχουν κάθε δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στην επιλογή των ουσιών που εισέρχονται στο σώμα τους. Η διοργάνωση ήταν αξιοπρεπέστατη, εκτός ίσως από τις μουσικές επιλογές και την ένταση της μουσικής σε κάποιες πολύ σημαντικές διαλέξεις. Πιστεύω πως την επόμενη φορά ο χώρος των διαλέξεων πρέπει να είναι πιο ήσυχος και όχι τόσο κοντά στα ηχεία.

Συνολικά ήταν μια θετικότατη εμπειρία για όλους. Υπήρχε διάθεση και θέληση και αυτά είναι τα υλικά για να ανοίξουμε νέους δρόμους. Σιγά σιγά, βήμα βήμα, δεν πειράζει που ζούμε σε κοινωνίες που χρειάζονται περισσότερη δουλειά, ας την κάνουμε. Στην τελική, στο τέλος της ημέρας πάντα θα έχουμε κάτι να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε!

 

 

 

Το μήνυμα του τοίχου!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*