ΚΑΝΝΑΒΗ

Οι χρήσεις της κάνναβης

ΙΣΤΟΡΙΑ + ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ / ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ

Κάνναβη: οι ρίζες της στην ιστορία της ανθρωπότητας

Η κάνναβη είναι ένα φυτό που συνοδεύει την ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Με προέλευση από τις περιοχές της Κεντρικής Ασίας, στο πέρασμα των αιώνων εξαπλώθηκε σχεδόν παντού, ξεπερνώντας κάθε είδους περιβαλλοντικές αντιξοότητες. Μπορούμε να τη συναντήσουμε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, στην Αμερική, στην Αφρική, στη βόρεια Ευρώπη, στην Αυστραλία και στην Ασία.
Σε μια πλάκα που βρέθηκε στη Βασιλική Βιβλιοθήκη του βασιλιά Ασσουρμπανιπάλ (περίπου τον όγδοο αιώνα π.Χ.), στην οποία αναφέρεται το φυτό «qunubu» ή «qunapu» και η εντυπωσιακή ομοιότητα ανάμεσα στις λέξεις «kanbos»
(στη γλώσσα των σημιτών) και «cannabis» ( στη γλώσσα των σιιτών) δείχνουν ότι η ετυμολογική και πολιτιστική προέλευση της λέξης βρίσκει τις ρίζες της στους πολιτισμούς της Ασίας. Σε αυτές τις περιοχές η συγκομιδή της κάνναβης, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για την ίνα της από την αρχαιότητα, ήταν μια ευκαιρία για πολλούς ανθρώπους να συναντηθούν και να το γιορτάσουν: το έντονο άρωμα και η ψυχοδραστική ουσία του φυτού αποτελούσαν συλλογικές εμπειρίες. Τέτοιες περιπτώσεις σύντομα μετατράπηκαν σε πολιτιστικές και θρησκευτικές τελετές που συνδύαζαν την τυπική δομή του μητριαρχικού κύκλου των κατοίκων της περιοχής με τη λατρεία των νεκρών, τις θυσίες και άλλες μυστικιστικές τελετές.
Εκτός από την τελετουργική χρήση, η κάνναβη αποτελούσε πάντα
ένα είδους πηγής: η αρχαιότερη απόδειξη χρονολογείται 9000 χρόνια πριν: πρόκειται για ένα ύφασμα που βρήκε το 2013 ο καθηγητής Ian Hodder στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης της Çatalhöyük στην Τουρκία, έναν από τους μεγαλύτερους και καλύτερα διατηρημένους χώρους στον κόσμο, της νεολιθικής περιόδου. Στην Ιταλία υπήρχε μια ισχυρή αγρο-βιομηχανική παράδοση της κάνναβης και μέχρι τη δεκαετία του 1930 ήταν η δεύτερη παραγωγός κάνναβης στον κόσμο σε ποσότητα μετά τη Ρωσία και η πρώτη σε ποιότητα προϊόντος. Στα τέλη της δεκαετίας του 1800 καλλιεργήθηκαν στην Ιταλία περίπου 135 χιλιάδες εκτάρια με κάνναβη ενώ το 2015 δεν ξεπεράστηκαν τα 5 χιλιάδες. Τα πανιά του Amerigo Vespucci σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να είναι κατασκευασμένα από μια ποικιλία κάνναβης της Ιταλίας που ονομάζεται Carmagnola και που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να καλλιεργείται.
Ακόμη και η
ιατρική και θεραπευτική χρήση της κάνναβης έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το 2737 π.Χ. ο αυτοκράτορας Shen Nung ήταν ο πρώτος που συμπεριέλαβε τα οφέλη της χρήσης κάνναβης σε ιατρική πραγματεία. Στην Ινδία το φυτό χρησιμοποιήθηκε ευρέως στον θεραπευτικό τομέα. Μεταξύ του δεύτερου και τρίτου αιώνα π.Χ. οι συνεχείς μετακινήσεις των νομαδικών φυλών της Κεντρικής Ασίας ευνόησαν την εξάπλωσή της στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Για αιώνες κυκλοφορούσε στην ευρωπαϊκή φαρμακοποιία σαν αντιφλεγμονώδες φάρμακο, για τη θεραπεία της αιμορραγίας, των λοιμώξεων και άλλων διαταραχών. Στην Ιταλία στα τέλη το 1800, ήταν απολύτως φυσιολογικό να κυκλοφορούν στα φαρμακεία, «εκχύλισμα κάνναβης από την Καλκούτα και σιγαρέτα κάνναβης από την Ινδία για τη θεραπεία του άσθματος». Για να ανακουφιστούν τα βάσανα αυτών των ασθενών υπήρχαν ακόμη και «θάλαμοι εισπνοής» που ήταν γεμάτοι με καπνό κάνναβης.
Η ιστορία της κάνναβης ως φάρμακο έκλεισε απότομα, τουλάχιστον στην Αμερική και την Ευρώπη, λίγο πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τη δεκαετία του ’70 για να δούμε
τα πρώτα σημάδια επαναξιολόγησής της. Το βιβλίο του Δρ Lester Grinspoon «Marijuana Reconsidered» (1971) είναι το πρώτο σύγχρονο κείμενο που επανεξετάζει με κριτική άποψη και χωρίς προκαταλήψεις την αρχαία και πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία.
Σήμερα η κάνναβις σε πολλές χώρες κεντρίζει όλο και περισσότερο την προσοχή για λόγους θεραπείας σε διάφορες παθήσεις ενώ σύγχρονες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν πολλές από τις θεραπευτικές ιδιότητες που βρέθηκαν στο παρελθόν, ανακαλύπτοντας και νέες.
Ταυτόχρονα, οι
αμέτρητες βιομηχανικές χρήσεις της αναπτύσσονται όλο και περισσότερο σε όλα τα μέρη του κόσμου.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Η κάνναβη είναι φάρμακο!

Η κάνναβη είναι μια φυσική ουσία με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Πρόκειται για ένα φυτό που περιέχει πάνω από 400 ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των τερπενίων,των φλαβονοειδών και των λιπαρών οξέων, πέρα από τα κανναβινοειδή, που αποτελούν το κύριο συστατικό. Έχουν ξεχωρίσει ήδη πάνω από 100 των οποίων η ιδιαιτερότητα έγκειται στη σύνδεση που υπάρχει με το ενδοκανναβινοειδές μας σύστημα, το οποίο παράγει παρόμοιες ουσίες με εκείνες της κάνναβης και έχει ειδικούς υποδοχείς, διάσπαρτους σε όλο το σώμα, οι οποίοι ενεργοποιούνται από τις ουσίες αυτές.
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το μέλλον της ιατρικής είναι η μελέτη του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, που σχηματίζεται από τους υποδοχείς και τα ενδοκανναβινοειδή που παράγει ο οργανισμός και ρυθμίζει τις δραστηριότητες του σώματος όπως ο πόνος, η σπαστικότητα, η διάθεση, η όρεξη και το άγχος. Η ουσία THC ήταν το πρώτο κανναβινοειδές που απομονώθηκε το 1964 από τον Dr. Raphael Mechoulam, έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι η μόνη ουσία που είναι ψυχοδραστική, προκαλώντας τη λεγόμενη «μαστούρα» που συνήθως συνδέεται με την κάνναβη. Όλα τα άλλα κανναβινοειδή δεν είναι ψυχοδραστικά και έχουν διάφορα θεραπευτικά χαρακτηριστικά και αποτελέσματα. Πρόσφατα, η επιστημονική έρευνα εστιάζει περισσότερο στο CBD, ένα κανναβινοειδές με ιδιότητες αναλγητικές και αντιψυχωτικές, αλλά κυρίως αντισπαστικές, όπως έχει διερευνηθεί σε πολλές νευρολογικές παθήσεις, ειδικά σε παιδιά.
Στην Ιταλία, τα φάρμακα με βάση την κάνναβη είναι νόμιμα από το 2007, δηλαδή όταν η τότε υπουργός Υγείας
Livia Turco αναγνώρισε με επίσημη απόφαση την ιατρική χρησιμότητα της ουσίας THC και των υπολοίπων κανναβινοειδών, αφήνοντας στην τοπική διοίκηση την ευχέρια να αποφασίσει. Και έτσι σήμερα βλέπουμε κάποιες περιοχές που έχουν νομοθετήσει επί του θέματος, όπως η Puglia και η Liguria, οι οποίες παρέχουν το φάρμακο μέσω του συστήματος υγείας .
Σε εθνικό επίπεδο, η κάνναβη και τα παράγωγά της μπορούν να αγοραστούν, κατόπιν ιατρικής συνταγογράφησης, σε φαρμακεία που παρασκευάζουν σκευάσματα σε τιμές που κυμαίνονται από 25 μέχρι 35 ευρώ ανά γραμμάριο: ποσό αρκετά μεγάλο για τις τσέπες των ασθενών που φτάνουν να ξοδεύουν πάνω από χίλια ευρώ το μήνα για να μπορέσουν να ακολουθήσουν τη θεραπεία. Αυτή τη στιγμή η εισαγωγή κάνναβης πραγματοποιείται από την Ολλανδία, αλλά είναι σε εξέλιξη μία πειραματική καλλιέργεια και παραγωγή στην Ιταλία, στο εργαστήριο χημείας και φαρμάκων σε στρατιωτική εγκατάσταση στη Φλωρεντία η οποία θα παρέχει κάνναβη σε χαμηλότερη τιμή.
H υπουργός Υγείας Lorenzin, το τέλος του 2015 δημοσίευσε την υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση της παραγωγής κάνναβης, νομιμοποιώντας τη συνταγογράφησή της ως αναλγητικό σε ασθένειες που σχετίζονται με τον χρόνιο πόνο, στη σκλήρυνση κατά πλάκας, την κάκωση νωτιαίου μυελού, ως αντιεμετικό σε περιπτώσεις χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας, θεραπείας για τον HIV, ως διεγερτικό για την όρεξη ενώ χορηγείται και για τη θεραπεία γλαυκώματος και συμβάλλει στη μείωση των ακούσιων κινήσεων στο σύνδρομο Tourette, όλα τα παραπάνω εφόσον οι παραδοσιακές θεραπείες αποδειχθούν ανεπιτυχείς. Ωστόσο προκαλεί ερωτηματικά η απουσία ασθενειών όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, η επιληψία, η νόσος του Crohn και το ALS, για να μην αναφέρουμε τις σοβαρές ασθένειες για τις οποίες υπάρχουν ήδη δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες σε αντίστοιχα περιοδικά.
Η κάνναβη μπορεί να ληφθεί μέσω αφεψημάτων, στα οποία προστίθεται λίπος για να εξασφαλιστεί ότι τα κανναβινοειδή, τα οποία δεν διαλύονται στο νερό, θα είναι ενεργά: μέσω εκχυλισμάτων για κατάποση ή για εξωτερική χρήση
: μέσω τσιγάρων και ατμοποιητών. Οι τελευταίοι είναι όλο και περισσότερο στο επίκεντρο, επειδή δε δημιουργούν τις τοξικές ουσίες που δημιουργούνται με την καύση ενώ ο ατμός που απελευθερώνεται επιτρέπει στα βασικά ενεργά συστατικά να λαμβάνονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Άλλα προϊόντα στα οποία επικεντρώνονται οι εταιρείες είναι η νέα γενετική της κάνναβης με υψηλά ποσοστά CBD σε σχέση με την THC καθιστώντας την κατάλληλη για ασθενείς που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην THC, κυρίως ηλικιωμένοι και παιδιά.
Μέχρι σήμερα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους ασθενείς, εκτός από το υψηλό κόστος του φαρμάκου, είναι να βρεθεί ένας γιατρός που να συνταγογραφεί κάνναβη. Είναι βασικά ένα πολιτιστικό πρόβλημα: στην πραγματικότητα, οι γιατροί, σε κάθε τομέα, ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους χωρίς ποτέ να βρουν κάποια ιατρική αναφορά στην κάνναβη. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια τάση που αρχίζει να αντιστρέφεται. Τον τελευταίο καιρό έχουν δημιουργηθεί διάφοροι φορείς με γιατρούς που ειδικεύονται στον τομέα αυτό και εκτός από τη θεραπεία των ασθενών, αρχίζουν να καταρτίζονται και να καταρτίζουν επιστημονικά σχετικά με την κάνναβη και την ιατρική της χρήση.

 

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΥΛΗ

Σπίτι κατασκευασμένο από κάνναβη

Χάρη στα φυσικά δομικά υλικά, μπορεί να κατασκευαστούν νέα κτίρια, σε μεγαλύτερη αρμονία με τον άνθρωπο και φιλικά προς το περιβάλλον. Η βιοαρχιτεκτονική στην Ιταλία μπορεί να αποτελέσει κλειδί στην ανάδειξη ενός σημαντικού τομέα για τη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ένωση των συσσωματωμάτων ινών (που αποτελούν το ξυλώδες τμήμα του στελέχους της κάνναβης που μέχρι τώρα δεν υπολογιζόταν ιδιαίτερα ως υλικό) με νερό και ασβέστη δημιουργούν στην πραγματικότητα ένα φυσικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή τοιχοποιίας ταυτόχρονα με το τσιμέντο, είτε ανεξάρτητα είτε σαν γέμισμα σε μια ξύλινη κατασκευή αποτελούμενη από δοκάρια και κολόνες είτε μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με τη μορφή τούβλων και σαν μονωτικός γύψος. Πρόκειται για ένα υλικό που άρχισε να εξαπλώνεται σχετικά πρόσφατα στην κατασκευαστική βιομηχανία γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αλλά χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στη νότια Γαλλία ενώ οι αρχαιολόγοι έχουν βρει πράγματι μια γέφυρα που χτίστηκε με μείγμα από ασβέστη και κάνναβη κατά την περίοδο των Μεροβίγγειων μεταξύ 500 και 751 μ.Χ.
Αυτό το βιολογικό μείγμα από κάνναβη και ασβέστη προσφέρεται για ένα
ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών: από την πλήρωση τοίχων, μόνωση σε στέγες, μέχρι μονωτικό γύψο για εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους και τη χρήση ως μονωτική πλάκα δαπέδου. Ακόμα πιο σημαντικές είναι οι ιδιότητες αυτού του υλικού. Αρχικά η ικανότητα μόνωσης: το συγκεκριμένο μείγμα εξαλείφει κάθε μορφή θερμογέφυρας απομονώνοντας εντελώς τη δομή, επίσης τα κτίρια από κάνναβη και ασβέστη έχουν αποδειχθεί ότι είναι αεροστεγή, αποφεύγοντας έτσι οποιαδήποτε απώλεια θερμότητας από το εσωτερικό. Χάρη στην ικανότητα των συσσωματωμάτων ινών να απορροφούν μεγάλες ποσότητες υδρατμών, οι τοίχοι και τα πατώματα ενός κτιρίου από κάνναβη και ασβέστη μπορεί να «αναπνεύσει» απορροφώντας την υγρασία και απελευθερώνοντάς την ακολούθως μέσω εξάτμισης. Αυτό το χαρακτηριστικό μειώνει την ανάπτυξη της υγρασίας και της σχετικής φθοράς μέσα στο υλικό και ευνοεί τη μείωση των επιπέδων υγρασίας μέσα στο κτίριο. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ένα υγιέστερο και πιο φυσικό περιβάλλον, χωρίς ιδιαίτερη χρήση συσκευών θέρμανσης και ψύξης, μειώνοντας αισθητά τους λογαριασμούς ενέργειας. Έχει επίσης εξαιρετικές δυνατότητες όσον αφορά την ηχομόνωση, την αντοχή τη φωτιά χωρίς την προσθήκη τοξικών επιβραδυντικών υλικών και την προστασία από την προσβολή από παράσιτα.
Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι
η ικανότητα της κάνναβης να απομονώσει το διοξείδιο του άνθρακα CO2 από την ατμόσφαιρα. Αναφερόμενοι στα «πράσινα κτίρια» θυμόμαστε πως η παραδοσιακή οικοδομική ύλη επιβαρύνει το περιβάλλον με 30-40% επί του συνόλου των εκπομπών CO2 σε αντίθεση με το σύνολο της αλυσίδας παραγωγής ασβέστη και κάνναβης που δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις λόγω εκπομπών άνθρακα. Εκτιμάται ότι ένας τόνος ξηρής κάνναβης μπορεί να απομονώσει 325 κιλά διοξειδίου του άνθρακα CO2. Το Πανεπιστήμιο του Bath έχει υπολογίσει ότι ένα τετραγωνικό μέτρο τοιχοποιίας από κάνναβη και ασβέστη απομονώνει 35 κιλά διοξειδίου του άνθρακα CO2.
Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι
βιοδιασπώμενα υλικά, τα οποία, στο τέλος της χρήσης τους, μπορεί να χρησιμοποιηθούν εκ νέου με την ανάλογη επεξεργασία.

 

ΕΝΔΥΣΗ

Φορέστε κάνναβη!

Το ύφασμα για ρούχα, έπιπλα, σχοινιά και χαλιά παράγεται από τις μακριές ίνες της κάνναβης, χάρη στις οποίες ήταν γνωστή η ιταλική κάνναβη από την οποία παραγόταν πληθώρα προϊόντων όπως σχοινιά και πανιά για καράβια, καλύμματα για καναπέδες και πολυθρόνες και άλλα.
Αυτή η ίνα στο παρελθόν θεωρήθηκε
«πράσινος χρυσός»: ένα προϊόν με ιδιαίτερη αξία επεξεργασμένο με παραδοσιακό τρόπο, το οποίο έφερε εισοδήματα σε όσους ασχολούνταν με την κάνναβη. Η μετέπειτα μείωση της καλλιέργειας δυστυχώς εμπόδισε, μεταξύ άλλων, τη μετάβαση από μια παραδοσιακή σε μια βιομηχανική διαδικασία με μηχανισμό διεργασιών επεξεργασίας όπως η διαβροχή ή το λανάρισμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα στην Ιταλία δεν υπάρχει δυνατότητα παραγωγής κάνναβης και ό,τι είναι διαθέσιμο εισάγεται από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από την Κίνα και την Ανατολική Ευρώπη.
Αν αναλογιστούμε ότι το βαμβάκι είναι μία από τις πιο ρυπογόνες καλλιέργειες του πλανήτη, ενώ η κάνναβη
δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου ζιζανιοκτόνα ή φυτοφάρμακα, έχουμε έναν ακόμη λόγο για να οδηγηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ως ύφασμα η κάνναβη χάρη στις ίνες της παραμένει φρέσκια το καλοκαίρι και ζεστή το χειμώνα. Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και είναι ικανή να απορροφά την υγρασία του σώματος, διατηρώντας το στεγνό. απορροφά επίσης τις υπέρυθρες ακτίνες και τις UVA έως και 95%. Η αντίσταση στο σχίσιμο είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του βαμβακιού και μεταξύ των φυσικών ινών είναι αυτή που αντιστέκεται καλύτερα στη φθορά.

ΧΑΡΤΙ

Χαρτί; Καλύτερα να είναι από κάνναβη!

Η χρήση ινών κάνναβης για την παραγωγή χαρτιού χρονολογείται πάνω από 2.000 χρόνια, αν και σήμερα μόνο το 5% του παγκόσμιου χαρτιού προέρχεται από κάνναβη ή λινάρι. Αλλά η εκτύπωση χαρτιού από κάνναβη έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο: τα πρώτα αντίτυπα της Βίβλου που εκτυπώνονται από τον Gutenberg ήταν από χαρτί κάνναβης, η Διακήρυξης της αμερικανικής ανεξαρτησίας το ίδιο. Ακόμη και τα έργα μεγάλων ζωγράφων, όπως του Βαν Γκογκ, έγιναν σε καμβά κάνναβης.
Η παραγωγή χαρτιού από ίνες κάνναβης έχει πολλά πλεονεκτήματα: τόσο για τη μεγάλη περιεκτικότητα σε κυτταρίνη (η ξηρή κάνναβη περιέχει τουλάχιστον 60% κυτταρίνης και είναι ένα ετήσιο φυτό σε αντίθεση με το 40-50% που περιέχει το ξύλο που χρειάζεται χρόνια να αναπτυχθεί), όσο και για το χαμηλό ποσοστό της λιγνίνης. Επιπλέον,
οι ίνες της κάνναβης είναι ήδη λευκές και το χαρτί που προκύπτει είναι έτοιμο για εκτύπωση, ενώ οι χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση και την επεξεργασία του χαρτιού από τις ίνες ξύλου, είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς. Η ανάγκη για καλλιέργεια και επεξεργασία κάνναβης αποτελούν πλέον ένα ισχυρό περιβαλλοντικό κίνητρο αφού ένας λόγος για τον οποίο όλα τα πρωτογενή δάση της Ευρώπης και τα περισσότερα αμερικανικά έχουν καταστραφεί είναι και η παραγωγή χαρτιού.
Σύμφωνα με ένα άρθρο από τον
Van Roekel το 1994 για την ΙΗΑ (Διεθνής Ένωση για την Κάνναβη), πριν ακόμα από την άνθιση της κάνναβης για βιομηχανική χρήση στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1990, το 95% των ινών κάνναβης χρησίμευε για παρασκευή χαρτιού και άλλων προϊόντων. Όμως, λόγω της υψηλής τιμής του χαρτοπολτού κάνναβης, 5 φορές υψηλότερη από αυτή του ξύλου, η παραγωγή περιορίστηκε σε φίλτρα, χαρτονομίσματα και βιομηχανικά τσιγάρα. Περισσότερο από το 90% του πολτού κάνναβης, αναμεμειγμένο με πολτό λιναριού, απορροφάται από τη συγκεκριμένη αγορά, η οποία παραμένει σχετικά σταθερή τις τελευταίες δεκαετίες.
Όταν το ευρώ εισήχθη το 2002, χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία: αντί να χρησιμοποιηθεί η κυτταρίνη από το βαμβάκι των Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πολτός από κάνναβη και λινάρι καλλιεργημένα στην Ευρώπη για την παραγωγή χαρτονομισμάτων.
Σίγουρα μία λύση πιο φιλική προς το περιβάλλον και με μεγαλύτερα οφέλη για την οικονομία.

ΤΡΟΦΙΜΑ

Μην τρώτε το φύλλο, μασήστε κάνναβη!

Οι σπόροι κάνναβης είναι ένα από τα πιο πλήρη τρόφιμα στον κόσμο. Τόσο οι σπόροι όσο και το λάδι θεωρούνται πράγματι ένα «διατροφικό εμβόλιο» επειδή, όταν λαμβάνονται συνεχώς, ενισχύουν τον οργανισμό από τα επιθετικά ερεθίσματα που μπορούν να προέλθουν από το εξωτερικό περιβάλλον. Οι σπόροι μπορούν να καταναλωθούν μέσα σε γιαούρτι, σούπες, σάλτσες, πέστο και σαλάτες, ενώ αντίστοιχα το αλεύρι χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπισκότων, κέικ, ψωμιού και πολλών άλλων λιχουδιών, φαντασία και όρεξη να υπάρχει.
Εδώ είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους αξίζει να καταναλώνετε σπόρους:
1. Περιέχουν πάνω από 25%
πρωτεΐνες αποτελούμενες από βασικά αμινοξέα, μεγάλες ποσότητες βιταμινών (Α, Ε, Β1, Β2, C, PP …) και μέταλλα (σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο)
2. Οι σπόροι κάνναβης περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε, ένα από τα σημαντικότερα
αντιοξειδωτικά.
3. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι σπόροι κάνναβης και το αντίστοιχο έλαιο μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση της
χοληστερόλης και στην πρόληψη των προβλημάτων που προκαλούνται από αυτήν.
4. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το λάδι της κάνναβης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντι-φλεγμονώδης αλοιφή σε περίπτωση ερυθρότητας του δέρματος και δερματίτιδας.
5. Η ίδια ανάλυση δείχνει ότι το έλαιο κάνναβης περιέχει
σε αναλογία 3: 1 τα δύο βασικά λίπη Ωμέγα-6 και Ωμέγα-3. Αυτή είναι η ιδανική σχέση που συνιστάται για την καρδιαγγειακή υγεία. Κανένας άλλος σπόρος ή φυτικό έλαιο δεν περιέχει τη συγκεκριμένη αναλογία.
6. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σπόροι κάνναβης μπορούν να αποτρέψουν την πήξη του αίματος, κάτι που «μπορεί να είναι ευεργετικό στην
προστασία από θρόμβους αίματος που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο». Μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σπόροι κάνναβης μπορούν να προσφέρουν σημαντική προστασία από το εγκεφαλικό. Τέλος, η American Chemical Society κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και να συμβάλουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και του καρκίνου».
7. Η ίδια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ωμέγα-6 «παρέχει
υψηλή φαρμακευτική αξία σε χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες». Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές περιλαμβάνουν την αθηροσκλήρωση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη νόσο του Alzheimer.
8. Οι σπόροι κάνναβης περιέχουν μια ποικιλία στερολών και αλκοολών που είναι γνωστό ότι
μειώνουν τις φλεγμονές.
9. Αν λαμβάνονται συνεχώς, οι σπόροι και το έλαιο κάνναβης
βελτιώνουν τον βασικό μεταβολισμό, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
10. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, το έλαιο και οι σπόροι κάνναβης μπορούν να βοηθήσουν στην
καταπολέμηση ορισμένων παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος.

ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Κάνναβη για το σώμα

Το έλαιο κάνναβης εκτός από τα τρόφιμα χρησιμοποιείται και στα καλλυντικά δημιουργώντας μια σειρά προϊόντων για ολόκληρο το σώμα, από αφρόλουτρο μέχρι κρέμες αντιγήρανσης και λοσιόν για μετά το ξύρισμα. Στη βοτανική βιβλιογραφία, η κάνναβη χάρη στα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 χρησιμοποιείται για μεγαλύτερη ελαστικότητα και σύσφιξη στο δέρμα. Το εκχύλισμα των σπόρων περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε, η οποία εξουδετερώνει το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών ενώ η επίδραση της κάνναβης αυξάνεται όταν συνδυάζεται με άλλα φυτά διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι νέες επιστημονικές μελέτες περιγράφουν τις ρυτίδες σαν πολύ μικρές φλεγμονές του δέρματος, που σημαίνει ότι φυτά με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως η κάνναβη και η καλέντουλα, είναι σε θέση να μειώσουν αισθητά τον σχηματισμό αυτών.
Επιπλέον το έλαιο κάνναβης περιέχει βασικά οξέα κατά μέσο όρο 60 με 75% με
αντιφλεγμονώδεις και αναγεννητικές ιδιότητες συμβάλλοντας στη θεραπεία και την πρόληψη δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα. Διάφορες επιστημονικές δημοσιεύσεις υποστηρίζουν τη χρήση σε ξηρό δέρμα, σε περιπτώσεις ψωρίασης και ξηρότητας ενώ μειώνει τους ερεθισμούς και το σχηματισμό ουλών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί τοπικά σε περίπτωση ερυθρότητας του δέρματος ή για μασάζ ή σε νωπά μαλλιά για αναζωογόνηση αφήνοντας να δράσει τουλάχιστον 10 λεπτά.
Αποτελεί ένα τέλειο
φυσικό προϊόν αντιγήρανσης συμβάλλοντας στην περιποίηση και τη διατήρηση της καλής κατάστασης της υγείας του δέρματος. Είναι ένα προϊόν που το δέρμα απορροφά γρήγορα και, σε αντίθεση με άλλα είδη ελαίων, δεν είναι κολλώδες στην αφή και δεν αφήνει ίχνη λιπαρότητας, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το μακιγιάζ.
Είναι χαλαρωτικό, αναζωογονητικό και θρεπτικό. Ένα εξαιρετικό προϊόν είτε καθαρό είτε συνδυασμένο με άλλα αιθέρια έλαια.

ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Η κάνναβη μετατρέπεται σε πλαστικό!

Ξεκινώντας από την κάνναβη είναι δυνατόν να παραχθεί ένα βιοπλαστικό, εξ ολοκλήρου βιοδιασπώμενο που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την τιμή του πετρελαίου και των προϊόντων του, ενώ ταυτόχρονα θα έχει ποιοτικότερα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν ήδη πολλά βιοπλαστικά που κατασκευάζονται από ίνες κάνναβης τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν από το 50 έως το 100% του υλικού.
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους κύριους χρήστες αυτού του προϊόντος, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το είδος υλικού του οποίου το αποτέλεσμα είναι η κατασκευή ελαφρύτερων αυτοκινήτων και φυσικά με καλύτερη ποιότητα. Στην Κίνα (μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς βιοπλαστικού κάνναβης), τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης παράγονται ήδη από κάνναβη, όπως θήκες κινητών τηλεφώνων και έπιπλα, δίνοντας στην κάνναβη μεγάλο πλεονέκτημα σε αντίθεση με το πλαστικό, αφού είναι
μη τοξική. Ένας άλλος τομέας σε άνθιση είναι εκείνος της τρισδιάστατης εκτύπωσης, όπου παρουσιάζονται τα πρώτα νήματα από κάνναβη για αυτόν τον τύπο εκτύπωσης.
Η κάνναβη είναι επομένως η πιο αποδοτική καλλιέργεια για τη βιομηχανία των βιοδιασπώμενων πλαστικών φιλικών προς το περιβάλλον ενώ είναι σε θέση να συμπληρώσουν ή να αντικαταστήσουν τα πλαστικά με υλικά νέας γενιάς όπως PLA (πολυγαλακτικό οξύ), ΡΗΑ και PBS, πολυμερή που προέρχονται από το καλαμπόκι, το σιτάρι ή τα τεύτλα και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοδιασπώμενων πλαστικών.
Μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
(WEF, World Economic Forum), αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού στους ωκεανούς, ενώ συνεχίζοντας στους ίδιους ρυθμούς, μέχρι το 2025, ένας τόνος πλαστικών θα αντιστοιχεί σε τρεις τόνους ψαριών. Μέχρι το 2050, ωστόσο, το πλαστικό θα έχει υπερβεί τη θαλάσσια πανίδα.

ΚΑΥΣΙΜΑ

Καύσιμη ύλη από κάνναβη

Με τον όρο βιομάζα, από ενεργειακή άποψη, εννοούμε όλες τις ουσίες βιολογικής προέλευσης σε μη ορυκτή μορφή που μπορούν να αξιοποιηθούν ως πηγές ενέργειας.
Εκτός από το βιοπλαστικό,
η κάνναβη μπορεί στην πραγματικότητα να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο, μια βιώσιμη και φυσική πηγή καυσίμου. Το διάσημο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από τον Henry Ford το 1941 ήταν στην πραγματικότητα ένα αυτοκίνητο από βιοπλαστικό κάνναβης για την κατασκευή του σκελετού και τροφοδοτούμενο με αιθανόλη από το ίδιο φυτό. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, η βιομάζα που προέρχεται από την κάνναβη απαιτεί μικρότερη εξειδίκευση τόσο για την καλλιέργεια του φυτού όσο και για τη μεταποίηση όλων των αντίστοιχων προϊόντων. Οι υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην κάνναβη μπορούν να μετατραπούν σε ένα ευρύ φάσμα πηγών ενέργειας από βιομάζα μέχρι υγρό καύσιμο. Συνεπώς, η εξέλιξη των βιοκαυσίμων θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Η κάνναβη μπορεί να μετατραπεί σε δύο τύπους καυσίμων:
βιοντίζελ, από το έλαιο που λαμβάνεται από την συμπίεση σπόρων κάνναβης και αιθανόλη ή μεθανόλη που λαμβάνεται από τη ζύμωση του στελέχους του φυτού. Η ιδέα της χρήσης φυτικού ελαίου ως καυσίμου χρονολογείται από το 1895 όταν ο Δρ. Rudolph Diesel παρουσίασε τον κινητήρα του στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1900, που χρησιμοποιούσε για καύσιμο αραχιδέλαιο.
Το βιοντίζελ είναι
το μόνο εναλλακτικό καύσιμο που συμμορφώνεται με τις συμβατικές αρχές καύσης: δεν απαιτούνται αλλαγές στα τρέχοντα οχήματα. Είναι ασφαλέστερο, βιοδιασπώμενο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του πετρελαίου. Πρόκειται για ένα ευρέως ελεγμένο καύσιμο με πάνω από 20 χρόνια χρήσης στην Ευρώπη, ενώ περιέχει επίσης 11% οξυγόνο και δεν περιέχει θείο. Επίσης είναι σε θέση να παρατείνει τη ζωή των κινητήρων ντίζελ καθώς είναι πιο λιπαντικό καύσιμο σε σχέση με άλλα βελτιώνοντας έτσι την κατανάλωση.
Μελέτες του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ που διεξήχθησαν το 2010 από την ομάδα του καθηγητή Richard Parnas έδειξαν ότι το 97% ελαίου κάνναβης μπορεί να μετατραπεί σε βιοκαύσιμο και μπορεί να χρησιμοποιείται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από τα υπόλοιπα βιοντίζελ που κυκλοφορούν στην αγορά.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*