ΨΥΧΟΝΑΥΤΗΣ

Τα φυτά της Πομπηίας

Το 1996 έγινε ανασκαφή σε ένα αγροτικό σπίτι στα περίχωρα της Πομπηίας, στην περιοχή Bagni-Scafati, που ονομάστηκε από τους αρχαιολόγους Villa Vesuvio. Όπως όλη η πόλη της Πομπηίας και τα προάστιά της, έτσι κι αυτό το σπίτι βυθίστηκε σχεδόν 3 μέτρα κάτω από τη λάβα κατά τη διάρκεια της έκρηξης του Βεζούβιου που παρατηρήθηκε το 79 μ.Χ. Μεταξύ των αρχιτεκτονικών δομών της Villa Vesuvio, βρέθηκαν ένα οινοποιείο και ένα κελάρι που περιείχε επτά δοχεία, θαμμένα μερικώς και τα οποία χρησίμευαν για την αποθήκευση λαδιού ή κρασιού. Στο ίδιο σημείο βρέθηκε επίσης ένας ειδικός τύπος κουζίνας.
Ωστόσο, το κάτω μέρος του δοχείου ν.2 επιφύλασσε μια έκπληξη στους ερευνητές. Βρέθηκε ένας μεγάλος αριθμός διαφόρων φυτών, τουλάχιστον 50 είδη, συμπεριλαμβανομένων και ειδών με ψυχοδραστικές ουσίες όπως Cannabis sativa L., Papaver somniferum L. και Hyoscyamus albus L..
Άλλα φυτά που εντοπίστηκαν ανήκουν στα ακόλουθα γένη: Anagallis, Apium, Arbutus, Atriplex, Bilderdykia, Bryonia, Carex, Caucalis, Chelidonium, Chenopodium, Cirsium, Cupressus, Daucus, Eupatorium, Fagus, Ficus, Galium, Juglans, Lamium, Lemna, Lycopus , Malva, Marrubium, Medicago, Mirtus, Polygonum, Portulaca, Prunus, Ranunculus, Rumex, Salix, Sambucus, Sonchus, Stellaria, Solanum, Symphytum, Urtica, Valerianella, Verbena, Vitis.
Μία υπόθεση αναφέρει ότι πρόκειται για δοχεία στα οποία γινόταν παρασκευή φαρμάκων. Ο ασυνήθιστος αριθμός βοτάνων σε συνδυασμό με τα οστά ζώων, συγκεκριμένα σαυρών και βατράχων οδήγησε στο συμπέρασμα ότι γινόταν η παρασκευή της «θηριακής», ενός μείγματος βοτάνων και τμημάτων ζώων που το χρησιμοποιούσαν σαν αντίδοτο στα δηλητηριώδη δήγματα των ζώων .Στις διάφορες συνταγές της «θηριακής», τα φίδια και οι σαύρες δεν εμφανίζονται ποτέ μαζί, ενώ η παπαρούνα του οπίου φαίνεται να είναι από τα βασικά συστατικά του μείγματος.
Έχουν ληφθεί υπόψη κι άλλες υποθέσεις, όπως ότι τα ζώα βρέθηκαν τυχαία στο εσωτερικό των βαρελιών λόγω της έκρηξης του Βεζούβιου, ή ότι ήταν δεξαμενές για την παρασκευή σαπουνιού ή κρασιού αρωματισμένου με βότανα, αλλά πρόκειται περισσότερο για αδύναμες παραδοχές (Ciaraldi, 2000).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*