ΨΥΧΟΝΑΥΤΗΣ

Οι κυνηγοί του «τρελού μελιού»

img4-1

Οι Gurung, φυλή στο Νεπάλ, τηρεί μέχρι και σήμερα δύο φορές το χρόνο, μια παράδοση χιλιάδων χρόνων: τη συλλογή του «τρελού μελιού». Αυτό το πολύτιμo και σπάνιο κόκκινο μέλι παράγεται από τη μέλισσα των Ιμαλαΐων, apis laboriosa, τη μεγαλύτερη μέλισσα στον κόσμο (οι ενήλικες μπορεί να ξεπεράσουν τα 3εκ.), σε κυψέλες που μπορεί να αποθηκεύσουν μέχρι 60 κιλά μέλι.
Πρόκειται για ένα μέλι με ψυχοδραστικές αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες. Αν ληφθεί σε μικρές ποσότητες είναι ευφορικό και αποτελεσματικό στην θεραπεία διαφόρων ασθενειών όπως της υπέρτασης και του διαβήτη, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αφροδισιακό. Αντίθετα, αν ληφθεί σε υψηλές δόσεις, μπορεί να γίνει τοξικό μέχρι και θανατηφόρο. Η μεθυστική του δράση οφείλεται στο νέκταρ που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να παράγουν το μέλι, που προέρχεται από ορισμένα είδη ροδόδεντρων που περιέχουν γκρεϊγιανοτοξίνες , ουσία τοξική για τον άνθρωπο, όταν λαμβάνεται σε μεγάλη ποσότητα.
Το υπερβολικό κόστος αυτού του σπάνιου μελιού οφείλεται αφενός στις πολλαπλές ιδιότητες που φέρει αλλά και στις επικίνδυνες συνθήκες υπό τις οποίες οι
Gurung συλλέγουν το μέλι από κυψέλες που βρίσκονται σε ύψος πάνω από 2500 μέτρα. Με τη χρήση μακριών ραβδιών που ονομάζονται «tangos» ανεβαίνουν σε σκάλες από σχοινιά χωρίς παπούτσια, προκειμένου να συλλέξουν το «τρελό μέλι», βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Πριν τη συλλογή, γίνεται μια τελετή στην οποία οι κυνηγοί προσεύχονται στους θεούς, προσφέροντάς τους λουλούδια, ρύζι και φρούτα και θυσιάζοντας ένα πρόβατο. Κατά τη διάρκεια της συλλογής μελιού, οι Gurung «ζαλίζουν» τις μέλισσες με καπνό. Αυτές αφήνουν την κηρήθρα, διευκολύνοντας τη συλλογή μελιού. Στην αγορά της Κορέας, της Ιαπωνίας και της Κίνας το συγκεκριμένο μέλι έχει ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση.
Τα τελευταία χρόνια η περίοδος συλλογής αυτού του ιδιαίτερου μελιού έχει καθυστερήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, συνέπεια της οποίας είναι η μείωση του πληθυσμού των μελισσών στην περιοχή, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο αυτό το οικοσύστημα.

mad-honey

 

miele-pazzo

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*