ΚΑΛΑ ΝΕΑ / ECO-FRIENDLY, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ιστορικός νόμος για τις γυναίκες της Τυνισίας

tunisia-violenza-donne-legge-300x192Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, τουλάχιστον το 47% της γυναικών της Τυνησίας είχαν υποστεί σωματική ή και ψυχολογική βία εντός της οικίας. Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει τουλάχιστον από νομική άποψη αφού από τις 26 Ιουλίου, ψηφίστηκε ομόφωνα νόμος κατά της βίας των γυναικών.
Αυξημένες ποινές σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, απαγόρευση της παιδικής εκμετάλλευσης για τις οικιακές εργασίες, κυρώσεις για τους εργοδότες που πληρώνουν με χαμηλότερους μισθούς τις γυναίκες και δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης σε δημόσιους χώρους, είναι μερικές από τις νέες διατάξεις. Επίσης, προβλέπεται αύξηση της ποινής για τους βιαστές, ενώ αυξήθηκε και το όριο ηλικίας συγκατάθεσης από 13 σε 16 ετών. Τέλος, καταργήθηκε η διάταξη που προβλέπει συγχώρεση στο δράστη ακόμη και αν είναι παντρεμένος με το θύμα.
Σίγουρα με έναν νόμο δεν αλλάζει μια άποψη που ήταν εδραιωμένη για δεκαετίες, και έβλεπε τη γυναικεία φύση ως υποδεέστερη της αρσενικής, αλλά είναι ένα δείγμα διάθεσης για αλλαγή προς τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και δη των γυναικών στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*