ΨΥΧΟΝΑΥΤΗΣ

Το ψυχεδελικό μας καθήκον

tumblr_m1xo6hfh0v1qg3ypho1_500_largeΤο κατώθι κείμενο εκφωνήθηκε από την Μαρία Αριάδνη σε παρουσίαση που έγινε στο Entheogenic Art & Cult festival, στην Θεσσαλονίκη, το 2014

Βιώνοντας τις δυνατότητες αυτοπραγμάτωσης, αυτοδιάθεσης και αλλαγής που προσφέρει η επίγνωση της υπερβατικής εμπειρίας και ακολουθώντας το ψυχεδελικό μου καθήκον, θα σας παρουσιάσω μια σύντομη περιγραφή των νέων αποκαλυπτικών και συναρπαστικών προοπτικών της ψυχεδελικής εμπειρίας, όπως αυτές συμβαίνουν στο διεθνές σκηνικό σήμερα…

Είκοσι περίπου χρόνια μετά την κοινοποίηση του Διαδικτύου, ανακαλύπτουμε ότι, εξαιτίας αυτού, βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον. Μια αλλαγή αλματώδης, μια ριζοσπαστική μετατροπή φάσης επειδή ακριβώς βιώνουμε την συναρπαστική πληροφοριακή έκρηξη του Ίντερνετ. Χωρίς αυτό θα ήμασταν σαφώς λιγότερο τολμηροί στις επαναστατικές μας δράσεις. Η ζύμωσή μας όμως μέσα σε αυτό το ετερογενές πληροφοριακό μέσο έχει γεννήσει συνειδήσεις απολύτως ριζοσπαστικές. Η βαρετή «ευυπόληπτη» υποκειμενικότητα της πατριαρχικής κουλτούρας βάλλεται από παντού… ένα απίστευτο μωσαϊκό επαναστατικών αντιπροτάσεων είναι πλέον άμεσα διαθέσιμο και προσιτό σε όλους.

Θεωρούμε ότι το πιο σημαντικό ρεύμα αντιπροτάσεων είναι το ρεύμα της ψυχεδελικής εμπειρίας. Η ψυχεδελική εμπειρία έχει τεράστιες επιπτώσεις σε ένα μεγάλο εύρος της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως είναι στην ψυχιατρική, στην ψυχοθεραπεία, στην ψυχαγωγία, στην  τέχνη, στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, τους συνανθρώπους μας, τον κόσμο και το θεϊκό. Η εκτίμηση αυτή είναι απολύτως αντικειμενική: Θεωρούμε τη νέα ψυχεδελική επανάσταση, που έχει ξεκινήσει με την ανάδυση του Διαδικτύου, ως το πιο σημαντικό ρεύμα αντιπροτάσεων που έχει αυτό ως τώρα αναδείξει, επειδή θίγει ίσως το πιο θεμελιώδες ανθρωπολογικό ζήτημα: Ποια είναι τελικά η φύση της ίδιας της πραγματικότητας;

Όταν στα μέσα του περασμένου αιώνα οι ψυχοδηλωτικές ουσίες έκαναν την πρώτη τους θεαματική επανάσταση, σύντομα ο πολιτισμένος κόσμος βρέθηκε σε ένα παραλήρημα από ανορθολογικές καταστάσεις. Παρότι φάνηκε γρήγορα ότι ουσίες όπως το LSD ή η ψιλοκυβίνη ενέχουν υπέροχες θεραπευτικές δυνατότητες, ότι ενδυναμώνουν τον άνθρωπο και προάγουν την καλλιτεχνική δημιουργία, δυστυχώς το Κατεστημένο δεν επέτρεψε την σε βάθος εξερεύνηση τους. Η απαγόρευσή τους ήταν μια ακόμα βαριά ταφόπλακα «εξορθολογισμού», μια απόπειρα πάταξης του διαφορετικού και «διατήρησης της δημόσιας τάξης και υγείας» μιας κοινωνίας ήδη άρρωστης, που προφανώς δεν ήταν έτοιμη ούτε να δεχτεί τη ψυχεδελική εμπειρία, ούτε να την καταλάβει, πόσο μάλλον να επωφεληθεί από αυτήν. Η ψυχεδελική εμπειρία προάγει την αυτονομία της ανθρώπινης συνειδητότητας, την αυτοδιάθεση και την αληθινή ελευθερία και φυσικά μια τέτοια εξέλιξη δεν ήταν, ούτε και είναι επιθυμητή για την εκάστοτε εξουσία. Τελικά δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι η απαγόρευση ακόμη και για επιστημονική διερεύνηση αυτών των ουσιών, είναι πέρα από κάθε λογική και σαφώς πολύ πιο παράλογη από όσα μπορούν να συμβούν σε ένα «ψυχεδελικό τριπ».

Είναι αλήθεια ότι όντως η ψυχεδελική εμπειρία σε διανοίγει σε ένα τοπίο απολύτως πέραν κάθε λογικής. Οι δομές της πραγματικότητας με τις οποίες μας διαμόρφωσε το Σύστημα γκρεμίζονται συθέμελα. Το πρώτο πράγμα που κάνει αυτή η εμπειρία είναι να μας δείξει με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι όλα όσα νομίζαμε ότι «έτσι είναι», τελικά δεν είναι έτσι! Όλα αυτά τα στοιχεία που ονομάζουμε πραγματικότητα είναι απλές ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ, ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ. Ενώ η ίδια η πραγματικότητα αυτή καθεαυτή παραμένει ερμητικά ασύλληπτη…  ειδικά για το μυαλό που πασχίζει να βάλει τον κόσμο σε κουτάκια και κατηγορίες ορίζοντας με το Λόγο και τη Λογική τα πάντα! Με την ψυχεδελική εμπειρία δεχόμαστε  καταιγιστικές εμπνεύσεις που αναπροσδιορίζουν το τοπίο της αντίληψής μας τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τον κόσμο. Και είναι σε όλους τους ψυχοναύτες κατανοητό ότι στρέφει την προσοχή μας σε μια οντολογία που ως ανθρωπότητα είχαμε διαγράψει από τον Διαφωτισμό και ύστερα. Οι συνειδητοποιημένοι ψυχοναύτες αφυπνιζόμαστε και ερχόμαστε σε επαφή με αυτό που θα αποκαλούσαμε πνευματικές οντότητες και όχι μόνο … σε κάποιες στροφές του ταξιδιού απολαμβάνουμε τη θέα ενός απίστευτου μέλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εμπειρία του DMT, έτσι όπως την έχει περιγράψει εμβληματικά ο αείμνηστος Terence McKenna: ως μια προφητική αποκάλυψη του εξωφρενικού συνδυασμού μεταξύ του πνευματικού φωτός, της βιολογικής σάρκας και του υλικού τεχνολογικού εξαρτήματος.

Ειλικρινά, δεν είναι καθόλου εύκολο να εμπεδώσει κανείς το σχεδόν απειροστό βάθος μιας τέτοιας αποκαλυπτικής εμπειρίας. Ίσως να μην έχει και σημασία η κατανόηση της ψυχεδελικής εμπειρίας. Ίσως εκείνο που έχει πραγματικά σημασία, να είναι η απόλυτη αισθητική απόλαυση του εκρηκτικού μεγαλείου μιας ευρύτερης πραγματικότητας για την οποία λίγα έχουμε να πούμε. Το δέος της ψυχεδελικής ενόρασης είναι τέτοιο, που συγκριτικά νιώθουμε το πόσο σύντομη ήταν ως εδώ η πορεία της ανθρωπότητας. Τέσσερις χιλιάδες έτη πολιτισμού φαντάζουν ανεπαρκή όταν βρισκόμαστε μπροστά στο μέγεθος του εξελικτικού πεπρωμένου του ανθρώπου. Εν τέλει, διαπιστώνουμε ότι το βασικότερο μήνυμα της ψυχεδελικής εμπειρίας είναι η συνειδητοποίηση της ταπεινότητας απέναντι στο μέγεθος του Σύμπαντος, του απόκρυφου παρελθόντος, του ριζοσπαστικού μας πεπρωμένου και της Κοσμικής Συνείδησης που τα εμπεριέχει όλα αυτά.

Μιλώντας για την Κοσμική Συνείδηση, φτάνουμε ίσως το ΠΙΟ σημαντικό θέμα που ανακύπτει σε αυτές τις λίγες ώρες της ψυχεδελικής επιφοίτησης. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: εκείνες τις ώρες συμβαίνει μια σημαντική μύηση. Ανακαλύπτουμε τη σύνδεση της συνειδητότητάς μας με μια Ανώτερη Δύναμη που είναι απολύτως νοητή και νοούμενη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «σκανάρισμα» που βιώνουν πολλοί όταν λαμβάνουν το θαυματουργό αφέψημα Αγιαχουάσκα. Όλοι όσοι δοκίμασαν συμφωνούν ότι βιώνουν μια παρατήρηση του ενεργειακού τους σώματος από μια αλλόκοσμη νοημοσύνη, που πρυτανεύει σε όλη τη διάρκεια της εμπειρίας. Βέβαια, πολλοί θα βιάζονταν να πουν ότι όλα αυτά δεν είναι κάτι άλλο πέρα από παραισθήσεις, όμως ο όρος «παραίσθηση» δεν είναι παρά μια ακόμα ταμπέλα, μια γενίκευση από «ειδήμονες» που όχι απλώς δεν έχουν εξερευνήσει την εμπειρία αλλά δεν την δοκίμασαν καν. Η αλήθεια είναι ότι ο αντικειμενικός όρος «παραίσθηση» είναι μια εντελώς λάθος αναφορά για αυτό που πραγματικά συμβαίνει στον άνθρωπο. Όσοι αποδέχονται την ψυχεδελική εμπειρία με τη σύγχρονη οπτική, διαπιστώνουν ότι πρόκειται για μια θεαματική τεχνοτροπία αυτοπραγμάτωσης, που η αποτελεσματικότητά της δε συγκρίνεται με άλλες προσεγγίσεις.

Ευτυχώς, με μεγάλη ικανοποίηση παρατηρούμε τη σύγχρονη διεθνή αναγνώριση της αυθεντικότητας της ψυχεδελικής εμπειρίας. Το Διαδίκτυο έχει όντως γεννήσει μια δεύτερη ψυχεδελική επανάσταση πολύ πιο ώριμη και συνειδητοποιημένη. Τούτη τη φορά όμως είναι υπόθεση μιας επιστημονικής συνέπειας προς το έργο της θεραπείας του ανθρώπου, καθώς και της διερεύνησης των εναλλακτικών καταστάσεων συνειδητότητας,. Το βλέπουμε σήμερα να συμβαίνει στον Πολυκλαδικό Συνεταιρισμό Ψυχεδελικών Ερευνών (M.A.P.S.) και στα διεθνή συνέδρια για την Αγιαχουάσκα. Είναι εξίσου υπόθεση και μιας σοβαρής θρησκευτικής αφοσίωσης, όπως γνωρίζουμε από παραδείγματα της βραζιλιάνικης εκκλησίας Santo Daime με τη χρήση της Αγιαχουάσκα.

Βρισκόμαστε σε μια πολύ ελπιδοφόρα στροφή, όσον αφορά το συναρπαστικό αυτό ζήτημα. Τα ενθεογενή βότανα και οι λοιπές ψυχεδελικές ουσίες φαίνεται να κερδίζουν θριαμβευτικά τη μάχη απέναντι στη βίαιη και άδικη δυσφημιστική καμπάνια εναντίον τους, όπως επιχειρεί η εξουσία για τα δικά της συμφέροντα.  Δεν μπορεί πια πλέον να αποκρυφτεί με κανέναν τρόπο η καταφανέστατη αλήθεια, η αλήθεια …

ότι τα ψυχεδελικά θεραπεύουν ως δια μαγείας,

ότι αναδεικνύουν και ενισχύουν εντυπωσιακά την πρωτογενή ενόρμηση για την αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου,

ότι εμπλουτίζουν την αισθητική παραγωγή της σύγχρονης δημιουργικότητας, ένα μέρος της οποίας απολαμβάνουμε τις μέρες αυτές στο Entheogenic Art & Cult festival,

ότι προσφέρουν νέες ατραπούς στη δημιουργική σκέψη,

ότι μας ευαισθητοποιούν οικολογικά υπέρ της αρμονικής διαβίωσής μας στη Γη

και κυρίως ότι μας αφυπνίζουν στην θεουργική μας δυνατότητα φέρνοντάς μας σε επικοινωνία με άλλες διαστάσεις πολύ πιο εξελιγμένες από τη δική μας.

Ποια αρμόζει, όμως, να είναι η δική μας στάση σε αυτό νέο συναρπαστικό τοπίο που ορίζεται πλέον με τα ενθεογενή;

Νομίζουμε ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε την πολλά υποσχόμενη αυτή στροφή από τις κακοτοπιές του παρελθόντος. Είμαστε και εμείς οι ίδιοι υπεύθυνοι για το παρόν και για το μέλλον της ενθεογενούς κουλτούρας. Ειδικά στην Ελλάδα όπου ακόμα βασιλεύουν πατριαρχικές και αναχρονιστικές νοοτροπίες, εμείς είμαστε οι πρωτοπόροι και αυτοί που θα χαράξουν πορεία στο άγνωστο θαυμαστό κόσμο της Ψυχεδέλειας. Και ναι, είναι της ώρας να αναβαθμίσουμε τη στάση μας απέναντι σε αυτά τα θαυματουργά εργαλεία!

Τώρα πρέπει να υπερβούμε τη φοβία μας ή την προκατάληψή μας, αν τυχόν ήμασταν αρνητικά προδιατεθειμένοι…

Τώρα είναι και η κατάλληλη στιγμή να τα δούμε ως κάτι πολύ περισσότερο από αμιγώς διασκεδαστικά μέσα, αν αυτή ήταν η χρήση τους ως σήμερα.

Και στις δυο περιπτώσεις παραγνωρίζουμε ένα τεράστιο πεδίο δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει η Ψυχεδέλεια. Οι εντυπωσιακοί της καρποί γίνονται προσιτοί και εφικτοί μόνο όταν

τα ενθεογενή χρησιμοποιούνται τελετουργικά και με συνέπεια

γίνονται με συνειδητή επίγνωση και πρόθεση

όταν οι εξωτερικές συνθήκες είναι προσεγμένες και

όταν φροντίζουμε για την γενικότερη εσωτερική μας νοητική, συναισθηματική και σωματική κατάσταση και ευεξία

Όσοι από εμάς έχουν διερευνήσει σε βάθος την εμπειρία αυτή έχουμε ένα κοινό μυστικό:

ότι η πραγματικότητα αγκαλιάζεται  από το Όνειρο .. από το Όνειρο με Όμικρον Κεφαλαίο πέρα από κάθε φαντασία…

κι ότι ανά πάσα στιγμή το φαντασιακό μας δυναμικό στην ψυχεδελική εμπειρία, μπορεί να μας σώσει από τους εφιάλτες του εγκλεισμού μας στα αδιέξοδα των πόλεων της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας.

Για τον συνειδητό ψυχοναύτη, η επιστροφή στην πραγματικότητα όπως την βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, δεν είναι πλέον ένα βαρύ και μερικές φορές αβάσταχτο καθήκον. Η ίδια η ζωή γίνεται μια ακόμη πρόκληση την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ πιο αποτελεσματικά με τα εφόδια που του έχει δώσει το ψυχεδελικό ταξίδι… κατανόηση, συμπόνια, αγάπη, ταπεινότητα, ενότητα, ομορφιά, προσωπικό όραμα, μυστήριο… Πέρα από κακεντρεχείς ηθικολογίες και ψυχιατρικούς εκφοβισμούς, πέρα από την άγνοια και την ανευθυνότητα ίσως, είναι καιρός να ενηλικιωθούμε διατηρώντας ανέπαφη τη χαρά της ζωής και την παιδικότητα της εξερεύνησης ενός ανείπωτου Μεγαλείου …

Το Όνειρο ΜΑΣ ανήκει και θα ΜΑΣ ανήκει μόνο εφόσον στραφούμε με νηφάλιο, σοβαρό πρόσωπο προς αυτό…

Αστρέας

Πηγή κειμένου: http://peacockalliance.com/?p=365

2 Comments

 1. fineasfog

  Καλημέρα..πολύ ενδιαφέρον κείμενο…
  πάντα είχα την απορία…
  με αυτές τις πληροφορίες…
  που θα τις ανακάλυπτα…
  ευχαριστούμε…. γιατί θα τι μοιραστούμε…. <3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*