ΚΑΛΑ ΝΕΑ / ECO-FRIENDLY, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Μεγάλος κηρόσκορος, ο εχθρός του πλαστικού

camole-miele-PE-plastica-300x200Οι προνύμφες των λεπιδόπτερων Galleria mellonella (μεγάλος κηρόσκορος),γνωστές ως σκόροι του μελιού, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται ως δόλωμα από τους ψαράδες, είναι σε θέση να αποσυνθέτουν το πολυαιθυλένιο (ΡΕ), το οποίο αποτελεί το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πλαστικό στη Γη .
Η προνύμφη τρώγοντας το πλαστικό είναι σε θέση να το αποσυνθέσει μέσω ενζύμων (μια έρευνα ακόμα σε εξέλιξη, προκειμένου να κατανοήσουμε τα βήματα), δημιουργώντας ένα παράγωγο της γλυκόλης αιθυνελίου, που χρησιμοποιείται συνήθως ως αντιψυκτικό.
Υπάρχουν κι άλλα έμβια όντα που είναι σε θέση να διασπάσουν το πολυαιθυλένιο, αλλά κανένα δεν έχει την ταχύτητα του σκόρου που καταβροχθίζει μια πλαστική σακούλα: Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι 100 κάμπιες μπορούν να φάνε περίπου 92 μg πλαστικού σε 12 ώρες, 2,2 γρ ανά ημέρα και 15,5 γραμμάρια την εβδομάδα.
Η ανακάλυψη έγινε σχεδόν τυχαία και η Φεντερίκα Μπερτοκίνι, στο Πανεπιστήμιο της Κανταβρίας στο Σανταντέρ, στην Ισπανία μελετά τις διάφορες διαδικασίες με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να απομονώσουν το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την αποσύνθεση ώστε να είναι σε θέση να το παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα.

https://www.youtube.com/watch?v=G9e7_X4hJHM

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*