Pro/ΤΑΣΕΙΣ, ΣΤΗΛΕΣ

Pro/τάσεις #3

18052600_10206774990972486_1652612726_nΓεια σας και χαρά σας! Πώς πάει η αποτοξίνωση; Ελπίζω να τα περάσατε όμορφα και να είστε έτοιμοι να αράξετε και λίγο σπίτι σας ώστε να απολαύσετε νέες μουσικές, εικόνες και χαρακτήρες!

Θα αρχίσουμε με μια τηλεοπτική σειρά, σε παραγωγή Ryan Murphy (o οποίος είναι και ο βασικός παραγωγός του American Horror Story). To Feud (διαμάχη, φιλονικία, μια στραβωμάρα γενικότερα σε ελληνική μετάφραση) αναφέρεται στα τελευταία χρόνια της καριέρας δύο εκ των μεγαλύτερων σταρ του παλιού Hollywood, ήτοι της Joan Crawford και της Bettie Davis. Είναι γνωστό πως οι δύο σταρ δεν είχαν την καλύτερη των σχέσεων, δεδομένου του ανταγωνισμού που μαίνεται συνεχώς στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Μέκκας του κινηματογράφου, γεγονός που είναι τελικά και ο κύριος άξονας του σίριαλ. Τα πρώτα επεισόδια αναφέρονται στα γυρίσματα του Whatever happened to Baby Jane? , της μοναδικής ταινίας στην οποία συμπρωταγωνίστησαν. Από τη μέση της σειράς και έπειτα το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στο τότε σύστημα των στούντιο και των παραγωγών και στο ατέλειωτο παιχνίδι δημοσιευμάτων (μπορεί να μην υπήρχε το internet αλλά ο τύπος της εποχής ήταν σε σημεία ακόμη πιο διαδεδομένος και αμείλικτος) και ψεμάτων , όλα ,με σκοπό το κέρδος. Εν ολίγοις τίποτα δεν άλλαξε και αυτό μάλλον θέλουν να εκθέσουν οι δημιουργοί της σειράς. Οι ερμηνείες της στο ρόλο της Crawford και της Susan Sarandon στον ρόλo της Davis είναι πραγματικά αξιοσημείωτες, όπως αξιοσημείωτες είναι και οι ερμηνείες των ηθοποιών σε δεύτερους ρόλους. Η σειρά ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, οπότε μπορείτε να βρείτε και τα 8 επεισόδια online και να αφεθείτε στον κόσμο της.

Είδα στον κινηματογράφο και το Ghost in the shell, την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου manga που εκδόθηκε το 1989. Υπάρχει βέβαια και το anime του 1995 και εν τέλει η ταινία είναι βασισμένη και στα δύο, διότι υπάρχουν σε αυτήν όλες οι κλασικές σκηνές του anime αλλά ο κεντρικός χαρακτήρας βασίζεται περισσότερο στην εκδοχή του manga. Η βασική ιστορία παραμένει ίδια, αλλά προστίθενται καινούργιοι χαρακτήρες, περισσότερο συναίσθημα και ολοκληρωμένο back story, το οποίο ούτε καν υπήρχε στις παλαιότερες εκδοχές του θέματος. Η Scarlet Johanson είναι μια χαρά ως ο πρώτος συνθετικός άνθρωπος (δηλαδή ανθρώπινος εγκέφαλος σε τεχνητό σώμα), στην παραγωγή συναντάμε έναν εκ των βασικών παραγωγών του anime από το 1995 και το 50% και ίσως παραπάνω των στούντιο και των τεχνικών της παραγωγής είναι Ιαπωνικής προέλευσης. Όμως, ενώ όλα είναι χάρμα οφθαλμών, μοντάζ, ήχος, φωτογραφία, κοστούμια και σκηνικά σε υψηλότατα επίπεδα, η ταινία δεν ξεφεύγει από το Αμερικανοιαπωνικό αισθητικό υβρίδιο που εδώ και δεκαετίες έχει δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να χάνει ουσία χάριν φλυαρίας. Αξίζει πάντως, είναι ένα φοβερά καλοδουλεμένο εγχείρημα, αλλά δεν μας λέει κάτι καινούργιο κι όχι μόνο αυτό, μας το λέει και 50 φορές μην το ξεχάσουμε.

Τέλος να αναφερθούμε και σε δύο καινούργιες μουσικές προσφορές, δηλαδή τη νέα δουλειά των Texas με τίτλο Jump on board και το Humanz των Gorrilaz. Ξεκινάω από τους δεύτερους γιατί λίγο με κούρασαν, περιμέναμε πώς και τι την νέα δουλειά και μόνο νέα δεν είναι. Αναμάσημα, κομμάτια που ακούγονται σαν remix παλαιότερων κομματιών τους, ολίγον τι πιο καγκουριά στις φωνές και τις ερμηνείες. Μην παρεξηγείτε, ακούγεται ευχάριστα, αλλά μέχρι εκεί. Ωραιότατο χαλί για καφέ, beach bar και αμάξι την ώρα που ψάχνετε το εξοχικό του φίλου που σας έδωσε τα κλειδιά για Σαββατοκύριακο. Οι Texas από την άλλη μας δίνουν ένα δίσκο ερωτιάρικο, με ιδιαίτερα προσεγμένη παραγωγή και την ερμηνεία της Sharleen κατά τι ωριμότερη. Και εδώ δεν θα ακούσετε κάτι τρελά καινούργιο, αλλά θα νιώσετε την αγάπη με την οποία δημιουργήθηκε ο εν λόγω δίσκος και θα βρείτε σίγουρα κάποιο κομμάτι με το οποίο θα ταυτιστείτε. Το φαντάζομαι ως τέλειο soundtrack για καλοκαιρινές βόλτες με το αμάξι, βραδιές στην παραλία και στο μπαλκόνι, πρώτο ραντεβού.

That’s all for now creatures! Keep it up and on.

Ta! Lenny.

Κείμενο: Lenny Jonathan Dcm

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*