ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

‘Ενας πόλεμος δε σταματά με νέο πόλεμο

Με αφορμή τη βίαιη επίθεση της 4ης Απριλίου με χημικά όπλα, και το θάνατο 86 ανθρώπων, (ανάμεσά τους 30 παιδιά) στην επαρχία Ιντλίμπ, στη Συρία, και ό,τι επακολούθησε τις επόμενες μέρες, η ιταλική έκδοση του περιοδικού Dolce Vita, για πρώτη φορά, στέλνει αίτημα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών, για τη μη συμμετοχής της Ιταλίας στο βομβαρδισμό της Συρίας. “Ένας πόλεμος δε σταματά με νέο πόλενο”, αναφέρεται εκτός των άλλων στο αίτημα και ζητείται από τους πολίτες να υπογράψουν ηλεκτρονικά. Τα γεγονότα και τα κίνητρα θα τα βρείτε στη σελίδα της καμπάνιας change.org.

*(το κείμενο της καμπάνιας στα ελληνικά)

siria-guerraΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Τρίτη 4 Απριλίου 2017, 86 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (συμπεριλαμβανομένων 30 παιδιών και 20 γυναικών), εξαιτίας μιας επίθεσης στην επαρχία Ιντλίμπ (Συρία), όπου χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα. Μέχρι σήμερα δεν είναι σαφές ποιος τα έστειλε: κάποιες πηγές αναφέρουν τον Άσαντ (σημερινός πρόεδρος της Συρίας), ο οποίος με τη σειρά του, αρνείται επιρρίπτοντας την ευθύνη στους επαναστάτες που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του.

Χθες το βράδυ, στις 2:30, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν 59 πυραύλους cruise στη συριακή αεροπορική βάση Shayrat, από την οποίο θεωρείται ότι ξεκίνησε η επίθεση με τα χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ. Πρόκειται για βλήματα που εκτοξεύθηκαν από δύο αμερικάνικα πλοία που σταθμεύουν στη Μεσόγειο. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα πέντε θανάτους, μεταξύ των οποίων τρεις στρατιώτες και δύο πολίτες. Άλλα 7 άτομα τραυματίστηκαν.

Η Ρωσία και η Συρία καταδίκασαν την επίθεση του Προέδρου Trump. Η Αγγλία, το Ισραήλ και η Τουρκία ,αντιθέτως, στηρίζουν τη αμερικανικά δράση.

ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ
Η λύση σε έναν πόλεμο, δεν μπορεί να είναι ένας νέος πόλεμος (ο οποίος μπορεί να καταλήξει παγκόσμιος). Σκοτώνοντας κι άλλα άτομα, δε λύνεται η σοβαρή κατάσταση της συριακής σύγκρουσης.
Πρέπει να επαληθευθούν οι ευθύνες της άνανδρης επίθεσης της Ιντλίμπ και στη συνέχεια να αξιολογηθούν τα αντίρροπα μέτρα, αλλά χωρίς να προστίθεται “λάδι στη φωτιά”με νέες στρατιωτικές ενέργειες.
Η επίθεση των ΗΠΑ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η Ιταλία να μένει έξω από αυτό και να μην πάρει θέση με κανέναν, ούτε με τον Trump ούτε με τον Άσαντ. Ας προωθηθεί μια διπλωματική δράση διαλόγου και διεθνούς συνεργασίας.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*