ΨΥΧΟΝΑΥΤΗΣ

Μια ινδική ιστορία για την προέλευση του όπιου

papavero-oppioΑυτή η ιστορία προέρχεται από τη φυλή Γκοντ, μία από τις εννιά φυλές των Δραβίδων, πληθυσμός της κεντρικής Ινδίας. Η προέλευση της μήκωνος της υπνοφόρου (είδος παπαρούνας) σχετίζεται με τις κραυγές ενός παιδιού. Στην αφήγηση, το παιδί τρώει το συκώτι κόμπρας, ενώ η παπαρούνα σχηματίστηκε απ΄το αίμα της κόμπρας που έπεσε στο χώμα.
Στη Μεσόγειο είναι γνωστό ότι έδιναν στα μικρά παιδιά όπιο προκειμένου να σταματήσουν το κλάμα και να κοιμηθούν. Στον εικοστό αιώνα ήταν ακόμα κοινή πρακτική στη νότια Ιταλία, σε περίπτωση αϋπνίας ή ανησυχίας των παιδιών, να τους δίνουν μια πιπίλα από κουρέλι βουτηγμένη σε χυμό παπαρούνας (Papagna), ή άγριο μαρούλι (lattuchiedde) (Guerci, 1990 σελ 261,Santeramo, 1931, σελ 35), ενώ ο Scipione Mercury, στις αρχές του 1600, είχε γράψει για τις υπνωτικές ιδιότητες του φυτού (Camporesi, 1981, σελ 71). Το 1999 ο Grassano ανέφερε την πρακτική αυτή, που άρχιζε να φθίνει, στην2016-11-08-02.59.01-pm επαρχία του Τάραντα. Ακόμη και στην αρχαία Αίγυπτο ήταν μια διαδεδομένη πρακτική του ύπνου στα μωρά μέσα από την χρήση οπιούχων, όπως ο χυμός από άγριο μαρούλι (Samorini, 2006, σ. 50).
Σύμφωνα με την αφήγηση της φυλής των Γκοντ, η κόρη του Mahato Dewar και της συζύγου του, ούρλιαζε συνέχεια. Η Dewarin δεν ήταν σε θέση να κάνει οποιαδήποτε δουλειά λόγω του παιδιού, ενώ ο σύζυγός της, της φώναζε:« Εσύ δε δουλεύεις, και κάθεσαι όλη μέρα με το μωρό στη φωλιά σου.» Μια μέρα, αφού το κορίτσι δάγκωσε τη μητέρα της, αυτή θύμωσε με το παιδί, και σκέφτηκε:«Λόγω αυτού του παιδιού πρέπει να υποφέρω. Θέλω να πάρω ένα δηλητήριο και να το σκοτώσω.»
Έτσι, η μητέρα πήγε στη ζούγκλα για να βρει δηλητηριώδη φύλλα. Κάποια στιγμή συναντάει την Basuk Nag, μία κόμπρα, που της διηγήθηκε μια ιστορία. Η Basuk Nag πήρε το συκώτι της και το έδωσε σε αυτήν, λέγοντάς της:«Αυτό το κόβεις σε κομμάτια και τα ανακατεύεις με νερό. Αν το δώσεις στη μικρή σου θα κοιμηθεί ήσυχα.» Όταν έβγαλε το συκώτι της, μερικές σταγόνες αίματος έπεσαν στο έδαφος και από αυτές ξεπρόβαλε το όπιο. Η Dewarin πήγε το συκώτι στο σπίτι και το έδωσε στο μικρό κορίτσι. Από τότε το μωρό κοιμόταν αθόρυβα και έτσι η μητέρα ήταν σε θέση να δουλέψει (Elwin, 1940, σελ. 230).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*