ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΚΑΝΝΑΒΗ

Ο επαναπροσδιορισμός της κάνναβης στη δεκαετία του ’70

therapeuticCannabisΣχεδόν οι περισσότεροι γνωρίζουμε πώς πήγε η ιστορία. Το 1937 ο H.Anslinger, επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Ομοσπονδιακού Γραφείου των Η.Π.Α., κατάφερε να συμπεριλάβει την κάνναβη στον κατάλογο των ουσιών που «απαγορεύονται». Έτσι, ένα φυτό που για χιλιάδες χρόνια συντρόφευε τον άνθρωπο, έγινε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το ναρκωτικό που έχρηζε άμεσης καραντίνας. Για χρόνια, από τα τέλη της δεκαετίας του ’30 ,η προπαγάνδα άπλωνε τα πλοκάμια της. Ωστόσο από τις αρχές του ’70 άρχισαν να συμβαίνουν μια σειρά από ενδιαφέροντα πράγματα.
Αρχικά, ο Lester Grinspoon δημοσίευσε το 1971 το βιβλίο «
Marihuana reconsidered ». Ο Grinspoon, είχε αφιερωθεί στη μελέτη της κάνναβης προκειμένου να επιβεβαιώσει την επιστημονική υποστήριξη υπέρ της πολιτική της απαγόρευσης, αλλά η έρευνα, τα στοιχεία και η γνώση του παρελθόντος τον έκαναν να αναθεωρήσει άποψη. Τελικά, η κάνναβη ήταν κάτι που δεν είχε καμία σχέση με την περιγραφή των πολιτικών, οι οποίοι το μόνο που είχαν προκαλέσει ήταν μια πραγματική «πλύση εγκεφάλου». Λίγο αργότερα,το 1973, σειρά είχε ο ψυχίατρος Tod Mikuriya, με μια ανθολογία: «Marijuana medical papers 1839-1972 » .
Ακολούθησε ο Robert Randall, ένας ασθενής με μια σοβαρή μορφή γλαυκώματος και με μόνη προοπτική την τύφλωση, ο οποίος παρατήρησε το γεγονός ότι η μαριχουάνα βελτίωνε την όρασή του. Χάρη στην επιστημονική εντιμότητα του οφθαλμιάτρου του, ο οποίος συμφώνησε να ελέγξει την επίδρασή της στην πίεση του ματιού και την αναγνωρισμένη αποτελεσματικότητά της, ο Randall ήταν σε θέση να ξεκινήσει μια δύσκολη δικαστική διαμάχη με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το δικαίωμα της θεραπείας από το «απαγορευμένο» φυτό. Τα κατάφερε και το 1976 πήρε την άδεια να γίνει ο πρώτος κάπνιστής «νόμιμης φούντας» , ενώ το 1981 μαζί με την Alice O’Leary ίδρυσαν την Alliance for cannabis therapeutics(ACT).

Φυσικά ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη και πολλοί άνθρωποι είχαν, έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα με το νόμο λόγω της ιδιαιτερότητας της νομικής φύσης του φυτού! Ωστόσο, οι συζητήσεις και οι έρευνες για τις πολλαπλές ιδιότητες της κάνναβης συνεχώς αυξάνονται και ο αγώνας συνεχίζεται….

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*