High Times (news), ΑΝΤΙΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, ΚΑΝΝΑΒΗ

Αυτό είναι το επίσημο σχέδιο του Καναδά για τη νομιμοποίηση της κάνναβης

canada-marijuana

Ο πρωθυπουργός Justie Trudeau το είχε υποσχεθεί στον κόσμο μόλις εξελέγει: ο Καναδάς θα γίνει η πρώτη χώρα των G7 που θα νομιμοποιήσει την κάνναβη. Και φαίνεται να το τηρεί. Αν όλα πάνε καλά εντός του τρέχοντος έτους, η κάνναβη θα είναι επισήμως νόμιμη στη χώρα της Βόρειας Αμερικής.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ. Εκτός από την ταχύτητα μετράει και η μέθοδος, γι’ αυτό ο Trudeau έθεσε σε ισχύ για την υλοποίηση του σχεδίου μια πραγματική ομάδα εργασίας( task force). Μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης,  με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που εμπλέκει τοπικές αρχές, πόλεις, αλλά και ειδικούς, ασθενείς, δικηγόρους, εργαζομένους και επιχειρηματίες καθώς και – σε απευθείας σύνδεση – σχεδόν 30.000 άτομα μεταξύ των οποίων είναι πολίτες και οργανώσεις.Λαμβάνοντας υπ΄όψιν όλες τις θέσεις για την κάνναβη, η task force ετοίμασε μια σειρά από συστάσεις προς την κυβέρνηση για την επερχόμενη νομιμοποίηση που όπως υπολογίζεται θα πραγματοποιηθεί εντός του 2017. Οι κατευθυντήριες γραμμές που γεννήθηκαν από αυτήν τη διαδικασία έχουν ήδη δημοσιευθεί σε μια έκθεση που χρηματοδοτείται από το  Υπουργείο Υγείας και αντιπροσωπεύουν τον πυρήνα βάσει του οποίου θα σχεδιαστεί ο νόμος για την κάνναβη στον Καναδά (η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη σε αυτό το σύνδεσμο).
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ. Διαβάζοντας την έκθεση μαθαίνουμε ότι θα υπάρξει μια σειρά από  απαγορεύσεις που στοχεύουν να μην προσελκύσουν καταναλωτές, ιδίως ανηλίκους: απαγόρευση πώλησης σε ανηλίκους κάτω των 18 ετών, απαγόρευση της διαφήμισης, μια συσκευασία κάνναβης που δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική- ιδίως για παιδιά- και που περιέχει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα των δραστικών συστατικών που περιέχονται. Για την αποφυγή κατάχρησης, προτείνουν την εφαρμογή εκπαιδευτικών στρατηγικών και πληροφοριών που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία για να αποτρέψουν τον κίνδυνο “προβληματικής” χρήσης. Αυτά τα έργα  θα χρηματοδοτηθούν από φόρους από την πώληση της νόμιμης κάνναβης.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ THC. Μεταξύ των υπόλοιπων μέτρων, υπάρχει και η τάση να αποθαρρυνθεί η κατανάλωση της κάνναβης με υψηλά ποσοστά THC, ώστε να ενθαρρυνθούν οι πιο ήπιες ποικιλίες, όχι όμως μέσα από απαγορεύσεις, αλλά μέσω της φορολόγησης. Ουσιαστικά η φορολογία θα μπορούσε να είναι ανάλογη προς την ποσότητα περιεκτικότητας THC, έτσι ώστε οι ισχυρότερες ποικιλίες να είναι επίσης πιο ακριβές. Μέτρο το οποίο όπως επιβεβαιώνει η έκθεση  θα πρέπει να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή ώστε να μην αποδυναμώσει τον κύριο στόχο της νομιμοποίησης: εξάλειψη μαύρης αγοράς.
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ. Ενδιαφέροντα μέτρα προβλέπονται και σε σχέση με την παραγωγή. Από τη μία πλευρά, προκειμένου να αποφευχθεί το μονοπώλιο, σχεδιάστηκε ένα μοντέλο στο οποίο βάσει άδειας θα ανοίξει μια προσιτή αγορά προς τους μικρούς παραγωγούς. Από την άλλη, το σχέδιο φαίνεται να προωθεί τις υπαίθριες καλλιέργειες, οικολογικά πιο βιώσιμες από εκείνες σε κλειστούς χώρους, οι οποίες απαιτούν υπερβολικές ποσότητες ενέργειας και άρδευσης. Γι ‘αυτό υπάρχει το αίτημα να μην απαγορευτεί η υπαίθρια καλλιέργεια (όπως συμβαίνει σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, όπου η κάνναβη είναι νόμιμη), αλλά να επιτρέπεται και να ενθαρρύνεται.
ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΥΤΟ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ. Από την άποψη των πωλήσεων, η έκθεση συνιστά τη στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την τοποθεσία των καταστημάτων, τα οποία δεν θα πουλούν αλκοόλ και καπνό και με περιορισμούς όσον αφορά την πυκνότητά τους και την τοποθεσία (όχι κοντά σε σχολεία, πάρκα και άλλες ευαίσθητες περιοχές). Η μέγιστη δεδομένη ποσότητα ουσίας (και επομένως εμπορεύσιμη) είναι τα 30 γραμμάρια, ενώ η αυτο-καλλιέργεια περιορίζεται στα 4 φυτά ανά κατοικία, που δε θα υπερβαίνουν το 1 μέτρο σε ύψος. Από την άποψη της καταστολής, η σύσταση προτείνει μια «Πράξη ελέγχου κάνναβης” (“Cannabis Control Act” ), ενώ αποκλείει από τις κυρώσεις  οποιαδήποτε συμπεριφορά μη κερδοσκοπική ( «Social sharing»). Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην πρόληψη και τις κυρώσεις σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια κάνναβης, χρηματοδοτώντας έρευνες για την επαλήθευση των συσχετίσεων μεταξύ των επιπέδων THC και την αδυναμία οδήγησης.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*