ΑΝΤΙ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Οι Κιμ, οι Άλλοι και τα Πυρηνικά

13
Προπαγανδιστική αφίσα του Κιμ Ιλ Σουγκ

Όλα ξεκινάνε στο σκοτεινότερο,πρώτο μισό του περασμένου αιώνα, όχι πως υπήρχαν και πολλές φωτεινές μέρες για μεγάλο κομμάτι του κόσμου μας. Τότε η Ιαπωνία, οδηγημένη αφενός από την βιομηχανική της επανάσταση και συνεπώς ανάγκη για πρώτες ύλες,και αφετέρου μία ευρωπαϊκού τύπου ρατσιστική και μιλιταριστική ιδεολογία καταβρόχθισε μεγάλο κομμάτι της  Άπω ανατολής. Η Κορέα,ως γειτονική περιοχή, είχε υποστεί τη μεγαλύτερη σε ένταση και βάθος χρόνου καταπίεση. 35 χρόνια ζυγό,με όλα τα καλά, εκμετάλλευση πόρων και ανθρώπων,βασανιστήρια,εκτελέσεις,αναγκαστική πορνεία,εξαθλίωση. Ηγετική μορφή της αντίστασης,που είχε καταφύγει στην Κίνα, ήταν ο μπαρμπα Κιμ Ιλ Σουγκ ή για μας Κιμ Α’. Εκεί στην πορεία των αγώνων,κατάλαβε πως ο κορεατικός εθνικισμός δεν ήταν το ιδανικότερο όχημα για τον αντιιμπεριαλιστικό του αγώνα και ασπάστηκε κομμουνιστικές ιδέες (δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες πως έγιναν όλες οι σπόντες γιατί θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες). Με τα πολλά βγαίνοντας η χώρα από τον Β’ΠΠ, είχε η μισή απελευθερωθεί από τους Σοβιετικούς με τους ντόπιους συμμάχους τους και η άλλη μισή από τους Αμερικάνους,και συμφωνήθηκε αυθαίρετα μεταξύ τους ο 38ος παράλληλος, κάπου στη μέση της χερσονήσου, να είναι τα όρια επιρροής τους. Στο βορρά οι πρώην αντάρτες του νυν βασιλιά-γενικού γραμμματέα Κιμ, στο νότο οι Αμερικάνοι (γενικά είχαν την νταβατζίδικη τάση να ελέγχουν πολύ ενεργά τις χώρες-πουτανάκια τους, οι Σοβιετικοί φύγανε το 1946 ) μαζί με τους παλιούς άρχοντες και συνεργάτες των Ιαπώνων,όπου βρήκαν καταφύγιο και οι αντίστοιχοι βόρειοι. Καλώς ορίσατε στον Ψυχρό πόλεμο !

Η κατάσταση είναι σε αναβρασμό και επιτείνεται από

16
Κάτοικοι της νήσουν Γιεχού, λίγο πριν οδηγηθούν στο απόσπασμα (αν ήταν τυχεροί εξορίζονταν.Η πλειοψηφία των αρχικών κατοίκων της νήσου είχε αυτή τη μοίρα)

– Εξέγερση των σοσιαλιστών κατοίκων της νήσου Γιεχού της Ν.Κορέας που καταπνίγεται στο αίμα, και εξορία της πλειοψηφίας των κατοίκων

– Αμερικάνικες εκλογές του ’48 όπου ο μοχθηρός,μη δημοφιλής Χάρυ για να μην χάσει παίζει το χαρτί του ψυχρού πολέμου και του μάτσο προοδευτικού. Αυτό στιγμάτισε τις ΗΠΑ, καθώς σήμαινε μία νέα στρατηγική “σκληρού περιορισμού του κομμουνισμού” που ακολουθήθηκε έκτοτε από όλους τους μεταγενέστερους προέδρους,, με αποτελέσματα όπως ο πόλεμος του Βιετνάμ. Ιδίως οι δημοκρατικοί πρόεδροι για να μην έχουν το στίγμα του φλώρου προοδευτικού το ρίχνανε τακτικά στους πολέμους.

– Συνεργασία των κατακτητών Αμερικάνων με απολειφάδια συνεργατών των Ιαπώνων, ντόπιων τσφλικάδων και τοποθέτηση στην υποχείρια εξουσία, εξόριστων ευπατριδών.(τι μας θυμίζει άραγε !) . Απολυταρχικά καθάρματα,δηλαδή, χωρίς νομιμοποίηση στα μάτια όλων των Κορεατών, και ψωμοτύρι για τη ρητορική του καθεστώτος Κιμ.

– Επισημοποίηση του σχίσματος με τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων,οπου η καθεμία διεκδικεί οτι είναι η μόνη αληθινή εξουσία σε όλη τη χερσόνησο

– Διάφορες αιματηρές συμπλοκές και προβοκάτσιες κατά μήκος των συνόρων

Με τα πολλά οι Βόρειοι μπουκάρουν το καλοκαίρι του ‘50. Ξεκίνησαν θεαματικά, έφτασαν στα πρόθυρα να πετάξουν στη θάλασσα τους Νότιους και ΟΗΕδες. Η απόβαση ενισχύσεων από τους Αμερικάνους, ο ανελέητος βομβαρδισμός όλου του Βορρά, τους ώθησε τόσο πίσω ώστε φτάσανε στα σύνορα με Κίνα.

2
O πυρηνικός πύραυλος “honest john” ήταν μονίμως σε αναμονή κατά τον κορεατικό πόλεμο

Εδώ να επισημάνουμε το πρώτο κεφάλαιο στο σίριαλ “Πυρηνικά και Κορέα”. Οι στρατηγοί των ΗΠΑ γλυκαμμένοι από την καταστροφικότητα των μανιταριών στην Ιαπωνία, θέλανε να τα ρίξουν εξαρχής, στα σινοκορεατικά σύνορα κ στις κύριες πόλεις, κάνοντας αδύνατο τον ανεφοδιασμό και σχεδιασμό. Ο Χάρυ ήταν ψύχραιμος ευτυχώς,φοβούμενος και την αρνητική γνώμη των Ευρωπαίων συμμάχων,γνωρίζοντας πόσο κακό μπορούν να κάνουν στην εικόνα των “υπέρμαχων της δημοκρατίας” ,και επίσης ούτως ή άλλως την είχαν ισοπεδώσει με συμβατικές βόμβες.

14
Εξώφυλλο των Times με τον Σιγκμουντ Ρι.Παρά το ξέπλυμα από τα αμερικανικά μίντια, ο μεγαλωμένος στη Χαβάη Ρι και το καθεστώτος του ήταν υπεύθυνο για βίαιες εκκαθαρίσεις εκατοντάδων χιλιάδων Κορεατών.

Σε αυτό το σημείο τα αδέλφια των Βορείων (είχαν πολεμήσει μαζί κατά των Ιαπώνων καθώς και στον κινεζικό εμφύλιο) Κινέζοι αποφάσισαν να επέμβουν. Στείλανε μιλούνια έμπειρους μα κουρασμένους από τις προηγούμενες συγκρούσεις στρατιώτες. Εδώ ήρθε ο δεύτερος πυρηνικός πειρασμός, να πλήξουν τους Κινέζους. Ούτως ή άλλως τα είχανε παρκαρισμένα πολύ κοντά. Ευτυχώς και πάλι επικράτησε ψυχραιμία, γιατί αλλιώς θα είχαμε τον Γ’Π.Π. ,καθώς η ΕΣΣΔ θα μπούκαρε σίγουρα στη δυτική Ευρώπη για αντίποινα (δεν είναι ευκολοχώνευτο να ρίχνουν πυρηνικά στο σύμμαχο σου κοντά στα σύνορα σου). Αυτή η εμπειρία σίγουρα συνέδραμε στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και από την Κίνα την επόμενη δεκαετία. Έτσι μπαίνουμε στη φάση του πολέμου που τις παίζουνε κατά μήκος των αρχικών συνόρων για κανα 2 χρόνια μέχρι την τελική ανακωχή. Αποτέλεσμα, μηδέν στρατηγικό όφελος και για τις δύο πλευρές, άπειρος ανθρώπινος κιμάς (πάνω από εκατομμύριο οι νεκροί), ισοπέδωση της βιομηχανικά αναπτυγμένης Β.Κ.,και κερασάκι στην απαίσια τούρτα, καμία επίσημη ειρηνευτική συμφωνία! Η μη ειρήνη ισχύει ως σήμερα με αποτέλεσμα την απίστευτη στρατικωποίηση της περιοχής.

Σε αυτά τα πλαίσια έχουν παρκάρει ικανό αριθμό στρατιωτών οι ΗΠΑ. Aκόμα και σήμερα βρίσκονται 30.000 νοματαίοι, με τον ανάλογο πλούσιο εξοπλισμό.

5
Κύκλος του πυρηνικού καυσίμου,βλέπουμε πως χρειάζονται πολλά περάσματα από φυγοκεντρωτές για να γίνει το επαρκές πλουτώνιο για πολεμική χρήση

Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘50 ξεκίνησαν οι Αμερικάνοι να κοκορεύονται για τα πυρηνικά που έχουν στο νησί και να μην κουνιέται ο Κιμ.. Τότε αυτός αποφάσισε να ξεκινήσει δειλά δειλά το πυρηνικό του πρόγραμμα, με ένα εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Σε αυτή τη φάση είναι πολλά χρόνια μακρυά από το πολυπόθητο όπλο,καθώς η φυγοκέντρηση ήθελε το χρόνο της με βάση τον εξοπλισμό που είχαν στη διάθεση τους. Μία ευχάριστη εξέλιξη ήρθε την δεκαετία του ‘70, μία ελπίδα ειρήνης με εκφραστή από πλευράς Νότου, τον δικτάτορα Παρκ. Είχαν προηγηθεί 15 χρόνια στυγνής δικτατορίας από το υποχείριο των Αμερικάνων Σιγκμαν Ρι (με δεκάδες χιλιάδες εκτελέσεις πολτικών κρατούμενων) και μερικά χρόνια πολιτικής αστάθειας και πραξικοπημάτων, μέχρι το πετυχημένο πραξικόπημα του Παρκ. Παρά τις συνθήκες ανόδου του,η θητεία του ήταν πετυχημένη καθώς υπό την ανοχή των ΗΠΑ, κατάφερε να ανανεώσει την οικονομία της χώρας υπό κρατικό (απαπα) καπιταλιστικό μοντέλο,δηλαδή το κράτος ήλεγχε την σχεδίαση της οικονομίας και οι ολιγάρχες-τσφλικάδες πλούτιζαν με τα εργοστάσια και τις εξαγωγές στις ΗΠΑ. Η ελευθερία των κινήσεων του στο εσωτερικό,ήταν λόγω του ρόλου του ως προμαχώνα κατά της επέκτασης του κομμουνισμού Έχοντας κοινωνική σύνεση στο εσωτερικό,λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και κάνοντας τον καλό σύμμαχο στους Αμερικάνους ( είχε στείλει πολλά στρατά στο Βιετνάμ) , ένιωθε αρκετά δυνατός να τα βρει με τον ΚΙμ για μια ενιαία Κορέα. Κάπου εκεί δολοφονήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του ,πιθανότατα με αμερικάνικη παρακίνηση,κάτι που κλασικά δεν θα μάθουμε ποτέ. Αλλά είναι δυνατό η KCIA (ναι ναι ετσι λεγανε οι νοτιοκορεάτες την ευπ τους) να δρούσε ανεξάρτητα από τη CIA; Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε την αγάπη του αμερικάνικου κατεστημένου για ειρήνη… Έκλεισε αυτό το παράθυρο, οπότε έμεινε ζωηρός ο ανταγωνισμός όπλων !

6
πυρηνικές ράβδοι

Και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις βγάζανε ενέργεια και ημιεμπλουτισμένες ράβδους,με ένα διάλειμμα στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, όπου και δέχθηκαν τους ελεγκτές της IAEA. Παράλληλα όμως εξελίσσονταν η τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων στην Β.Κ., χωρίς τους οποίους η πυρηνική βόμβα δεν μπορεί να φτάσει στο στόχο της. Σαν έπεσε όμως η ΕΣΣΔ,δεν υπήρχαν πια λόγοι για να φοβούνται τα γεράκια,και έτσι στρέψαν τα όπλα κατά της Κίνας,που αναπτυσσόταν γοργά αλλά ήταν ακόμα σχετικά αδύναμη. Και ως συνήθως την Κίνα την απειλούν μέσω της συμμάχου Β.Κ., η οποία κρυφά έφτιαχνε εργοστάσιο εμπλουτισμού,παρά του ότι οι ράβδοι φυλάσσονταν από τους ελεγκτές. Ήρθε η ώρα του Μπιλ του καταστροφέα των νέγρων και μπήχτη ολκής,να δείξει τα δόντια του. Ανεβάζει τους τόνους, πως τολμάτε να θέλετε πυρηνικά εσείς, θα σας δείξω. Σφίγγει το εμπάργκο (πανίσχυρο όπλο των ΗΠΑ) κατά της ΒΚ, με αποτέλεσμα πολλοί να λιμοκτονήσουν ( στη ΝΚ είναι οι ορυζώνες λόγω κλίματος),σχεδιάζει πλήρη αναβάθμιση των εξοπλισμών στη χερσόνησο με υπερδιπλασιασμό των δυνάμεων του εκεί. Τα σύννεφα του πολέμου πύκνωσαν.

Ο Τζίμι Κάρτερ με τον Κιμ Ιλ Σουγκ

Ο Κιμ διώχνει τους ελεγκτές. Φτάνοντας σε αδιέξοδο η φάση όπου μόνο ο πόλεμος ήταν ορατός, στέλνει ο Μπιλ τον πρώην πρόεδρο Κάρτερ στην Πιονγκ Γιαγκ, και ευτυχώς τα βρίσκουν με τον μπάρμπα Κιμ. Μια συμφωνία που δεν καλάρεσε στα γεράκια,αλλά παρά ταύτα υπογράφηκε μεταξύ Κάρτερ και Κιμ Β (ο γέρος τα τίναξε εν τω μεταξύ). Αυτό το Πλαίσιο Συμφωνίας όπως ονομάστηκε, προέβλεπε αμπάρωμα των πυρηνικών ράβδων, κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων και αντικατάσταση τους από 2 νέα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που να τηρούν τις προδιαγραφές της ΙΑΕΑ. Η χρηματοδότηση του έργου μέσω ενός νεοσυσταθούς οργανισμού KEDO με χρήματα από ΗΠΑ,ΕΕ,Ιαπωνία και Ν.Κ. Στο ενδιάμεσο η Ν.Κ. θα προμήθευε με ορυκτά καύσιμα τη Β.Κ. για να καλύψει τις ενεργειακές τις ανάγκες. Επιπλέον , οι δύο πλευρές με βάση το Πλαίσιο Συμφωνίας θα συνεργάζονταν για την τελική ειρηνική λύση. Μετά το μήνα του μέλιτος,ξεκινάνε τα ζόρια. Καθυστερήσεις στα έργα, αψιμαχίες Βορρά- Νότου,αφορμή ο Νότος να κόψει την ενεργειακή βοήθεια, αψιμαχίες ΗΠΑ-Β.Κ.σε διπλωματικό και δείχνω τα όπλα μου επίπεδο. Η συμφωνία βαλτώνει και ο Κιμ Β’ ανταλλάσσει με Πακιστάν βαλλιστική τεχνολογία με φυγοκεντρωτές εμπλουτισιμού και να δοκιμάσει πια έναν μέσου βεληνεκούς βαλλιστικό πύραυλο (3.000-5.000 χλμ) . Τότε ο Κλίντον αποφάσισε να χαλαρώσει το εμπάργκο και ο Κιμ Β κάθισε φρόνιμα τηρώντας τη συμφωνία. Αλλά ήταν ήδη το 1999, που ο Πρόεδρας ήταν αδύναμος με το σκάνδαλο και τελείωνε η θητεία του, οπότε στο Κογκρέσο ανέβηκαν στα ηθικά τους κάγκελα, “δεν επιβραβεύουμε το κακό παιδί “, οπότε χρειάστηκε χρόνος κ πίεση για να ανοίξει το εμπόριο, και να μείνουν οι ΗΠΑ οι μόνοι φέροντες πυρηνικά στη Κορεατική χερσόνησο.

9
Κορεάτες αθλητές στην ολυμπιάδα του Σίδνευ κρατώντας μία κοινή σημαία της ενιαίας Κορέας

Στα πλαίσια της ελπίδας ειρήνευσης νοτiοκορέατες μαζί με βορειοκορεάτες αθλητές μπαίνουν ταυτόχρονα στην τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων, ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Κιμ επισκέπτεται τον Κιμ Β και γίνονται διάφορες συμβολικές κινήσεις να τα βρουν. Πάλι όμως δεν τηρείται η δέσμευση της Ουάσιγκτον για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες,γκρινιάζει η ΒΚ για την ακριβή ενέργεια, πάλι κάνει διπλωματικά κόλπα ο Μπιλ να σώσει την κατάσταση αναστέλλοντας και την ανάπτυξη της πυραυλικής ασπίδας (ακόμα ένα επιθετικό όπλο των ΗΠΑ που εκνευρίζει Μόσχα και Πεκίνο και φέρνει σε δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους του ΝΑΤΟ). Από τα ανοίγματα της δεκαετίας του’90, καταλάβαμε πως η εξουσία στη ΒΚ είχε κάθε λόγο να νιώθει απειλημένη από τον παγκόσμιο νταή ότι θα τη βομβαρδίσει, έχει χάσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από την πείνα που επιτείνεται από το ασφυκτικό εμπάργκο. Η τεχνολογία πυραύλων αποτελεί εκτός από γόητρο,προπαγάνδα και έσοδο του καθεστώτος από τις εξαγωγές τους.

Με λίγη αποφασιστικότητα και κατανόηση θα είχε τελειώσει πριν χρόνια αυτό το απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου, αλλά στην Ουάσιγκτον δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες χαρμόσυνες πρωτοβουλίες.

Έτσι στην αυγή του αιώνα, ορκίζεται ο καουμπόης Μπους Πρόεδρας και φέρνει στο προσκήνιο την Πυραυλική Ασπίδα μεν, ονομάζει και τη ΒΚ μέσα στον άξονα του κακού που σχεδιάζει πυρηνική επίθεση. Αυτόματα το Πλαίσιο Συμφωνίας ξεχνιέται. Μέσα στη σταυροφορική του φούρια ο Μπους παραβλέπει πως στη ΒΚ είναι κλειδωμένες κάτι πυρηνικοί ράβδοι υπό την εποπτεία της ΙΑΕΑ. Χωρίς αυτές θέλει χρόνια για να φτάσει στο πλουτώνιο. Δηλαδή είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί που οι λογικοί το συζητάνε,αλλά αυτά είναι για τους φλώρους και ο Μπους δε μασά από τέτοια. Από τη μία δηλαδή τους κατηγορεί ότι αναπτύσσουν όπλα μαζικής καταστροφής, που δεν έχει ενδείξεις καθώς οι εγκαταστάσεις ήταν σε αδράνεια και από την άλλη τους δίνει τη δίοδο να τα αναπτύξουν! Διώχνει λοιπόν ο Κιμ Β τους ελεγκτές, παίρνει τις ράβδους και μέσα σε ένα χρόνο έχει έτοιμο το πλουτώνιο για τις πυρηνικές του κεφαλές ! Συνεχίζοντας ο Μπους να μην μιλάει με τον “τρελό,κακό Κιμ” , ο τελευταίος ετοιμάζεται πυρετωδώς ώσπου το 2006 κάνουν την πρώτη τους πυρηνική δοκιμή. Εύγε νεοσυντηρητική λογική που επιτάχυνε την πυρηνικοποίηση της Β.Κ. Τώρα πια το καθεστώς είναι πιο άνετο, γιατί μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει ντου σε χώρα με πυρηνικά όπλα.

Επίδειξη πυραύλων για περηφάνεια και προπαγάνδα

Έκτοτε η Β.Κ. δοκιμάζει πυραύλους ανοιχτά, με προφανή στόχο την εσωτερική προπαγάνδα, και ταυτόχρονα αποζητώντας ανταλλάγματα (και μίζες βέβαια) και αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα, η οποία υπό την ασφυκτική πίεση του παγκόσμιου νταβά, αδυνατεί να συνδράμει προς μία ουσιαστική λύση. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν και έχουν έντονη παρουσία στη Ν.Κ.,και γενικά ξύνονται για καυγά, να’ναι καλά η Μ.Ανατολή που εκεί διοχετεύεται η όρεξη . Η Κίνα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς πρέπει να υπερασπίσει τη σύμμαχο της,αλλά από την άλλη οι λεονταρισμοί του Κιμ Γ’ (μας άφησε και ο Β) κάνουν κακό στις μπίσνες και τους έχουν κουράσει. Η Ιαπωνία ξεχνάει το μεταπολεμικό πασιφιστικό της εαυτό,και σταδιακά φλερτάρει με το να άρει και το ταμπού της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη. Τεχνολογία πυραύλων διαθέτει, πυρηνικά υλικά έχει επίσης άπειρα, οπότε μέσα σε λίγους μήνες αν το αποφασίσει αναπτύσσει ικανότατο πυρηνικό οπλοστάσιο. Και το επικίνδυνο με την περίπτωση τους είναι πως ο μεγαλοϊδεατισμός τους συνάδει με την εποχή του ιαπωνικού επεκτατισμού που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει σε επιθετικότητα και βία τη ναζιστική Γερμανία. Με αυτούς τους παίκτες στη γειτονιά,καταλαβαίνεται ότι ο πυρηνικός κίνδυνος είναι μόνιμα στο

πορτοκαλί.

8
Σοβαρά υποστισμένα παιδιά στη ΒΚ, κατά τη διάρκεια του λιμού της δεκαετίας του 90. Η κατάσταση είχε επιδεινωθεί δραματικά με το εμπάργκο των ΗΠΑ.Οι νεκροί ήταν πολυάριθμοι χωρίς να έχουμε ακριβή γνώση του μεγέθους.

Κείμενο: Ανώνυμος Φτερωτός

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*