ΨΥΧΟΝΑΥΤΗΣ

Ο ενθεογενής βάτραχος

img43

Πρόσφατα, ένας Αμερικανός ανθρωπολόγος, ο P. Gorman, είχε την ευκαιρία (και το θάρρος) να εξετάσει τα αποτελέσματα του υγρού Sapo, το οποίο προέρχεται από την έκκριση του δέρματος ενός βατράχου που η μικρή φυλή του Αμαζονίου του Περού Matses χρησιμοποιεί ακόμα σε μαγικές τελετουργίες για να το κυνήγι.
Οι Matses πιάνουν τον βάτραχο, που ονομάζεται davkiet ή
Acate ή Kambo, τον κρατούν για λίγες μέρες με πολύ προσοχή και χωρίς να τον κακομεταχειρίζονται. Μετά την απελευθέρωσή του, τα παιδιά του χωριού, το συνοδεύουν στο δρόμο του γυρισμού προς το δάσος δίνοντάς του ευχές για ένα ασφαλές ταξίδι. Κατά τη διάρκεια του περιορισμού του, βγάζουν επανειλημμένα από το βάτραχο την πολύτιμη έκκριση του δέρματός του με ένα ραβδί μπαμπού. Η έκκριση στη συνέχεια ξηραίνεται και διατηρείται μέχρι τη στιγμή της χρήσης. Οι Matses αναμειγνύουν με το σάλιο λίγη αποξηραμένη έκκριση.
Ο Gorman περιέγράψε τη δική του εμπειρία με Sapo:
«Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: όταν η ουσία τοποθετείται πάνω στο δέρμα, το σώμα αρχίζει να ζεσταίνεται. Σε λίγα λεπτά νιώθεις σαν να καίγονται τα σωθικά σου: αρχίζεις να ιδρώνεις. Ο παλμός γίνεται πιο γρήγορος και η καρδιά σφυροκοπά ακατάπαυστα! Αντιλαμβάνεσαι κάθε φλέβα και αρτηρία στο σώμα σου και τις αισθάνεσαι να ανοίγουν για να επιτρέψουν τη ροή του αίματος. Προειδοποίηση για κράμπες στο στομάχι και βίαιο εμετό .
Χάνεις τον έλεγχο των σωματικών λειτουργιών: μπορεί να ουρήσεις ή να αφοδεύσεις και να τρέχουν ανεξέλεγκτα τα σάλια.
Πέφτεις στο έδαφος και χάνεις κάθε επίγνωση: τότε ξαφνικά, νιώθεις ότι κάτι σε σπρώχνει να κάνεις πράγματα που ποτέ δεν θα υποψιαζόσουν ότι θα έκανες, μπορεί να βρεθείς να γρυλίζεις ή να γρατσουνάς. Νιώθεις σαν ένα ζώο να περνά μέσα από το σώμα σου(…)
Για δεκαπέντε λεπτά ο ρυθμός γίνεται ολοένα και πιο γρήγορος: είσαι σε αγωνία θανάτου. Ο πόνος γίνεται τόσο αφόρητος που θέλεις να πεθάνεις, με την προϋπόθεση ότι σταματάς, αλλά δεν πεθαίνεις (…) Τελικά σε παίρνει ο ύπνος. Δεν υπάρχουν όνειρα ή οράματα με το Sapo, μπορείς όμως να εκπλαγείς με όλη αυτήν τη διαδικασία με το που ξυπνήσεις! Τα πάντα γύρω σου είναι μεγαλύτερα από ό, τι στην κανονική ζωή: μπορείς να βλέπεις στο σκοτάδι, χωρίς καμία προσπάθεια ενώ η σωματική σου δύναμη είναι εκρηκτική. Μπορείς να μείνεις χωρίς τροφή για λίγες μέρες και να τρέξεις στη ζούγκλα για ώρες χωρίς κανένα αίσθημα κόπωσης. Μπορείς να δεις τα ζώα προτού σε δουν αυτά, να αισθανθείς ποια φυτά είναι ευεργετικά και ποια όχι. Κάθε αίσθηση είναι οξυμένη και σε αρμονία με το δάσος, σαν το Sapo να έχει βάλει στο αίμα το ρυθμό του δάσους»(Gorman, 1993: 56-7).

Πηγή: Rospi psichedelici – Autori vari

One Comment

  1. το πρωτο σκασιμο απαισιο,αλλα το αφτερ εφεκτ γαμει.ποσο να κρατει ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*