Lifestyle, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΦΥΣΗ

6 δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν την κλιματική αλλαγή

Η NASA είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της μια σειρά από δορυφορικές λήψεις που καταδεικνύουν τις κυριότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη φύση. Επιλέξαμε 6 από αυτές…. 

lago-di-Aral

Λίμνη Aral (Κεντρική Ασία). Η λίμνη Aral ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο μέχρι το 1960, όταν η Σοβιετική Ένωση αποφάσισε να ενθαρρύνει την καλλιέργεια βαμβακιού στις άνυδρες πεδιάδες του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν. Η πρώτη εικόνα ελήφθη στις 25 Αυγούστου 2000 ενώ η δεύτερη εικόνα, είναι από τις 19 Αυγούστου του 2014 και δείχνει τις επιπτώσεις που είχε η κατασκευή του φράγματος το 2005 και την ξηρασία που έπληξε την περιοχή τα τελευταία χρόνια. Η μείωση της λίμνης έχει συνέπειες και στην αλλαγή του κλίματος των γύρω περιοχών, που πλέον συμβιβάζονται με ψυχρότερους χειμώνες και θερμότερα και ξηρότερα καλοκαίρια.

monte-cervino

Monte Cervino (Ιταλία). Σε αυτές τις φωτογραφίες φαίνεται πώς μειώθηκε η μάζα του χιονιού στο Cervino. Και οι δύο εικόνες λήφθηκαν στις 9 π.μ. με μια μεσολάβηση 45 χρόνων: η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε στις 16 Αυγούστου 1960 ενώ η δεύτερη στις 18 Αυγούστου 2005.

Mau-forest

Δάσος Mau(Κένυα). Το Εθνικό Πάρκο στη λίμνη Nakuru είναι το μέρος με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φλαμίνγκο στον κόσμο και πολλών άλλων ειδών ζώων όπως λιοντάρια,λεοπαρδάλεις και ρινόκερους, κάνοντας την Κένυα έναν τουριστικό προορισμό μεγάλης αξίας. Δυστυχώς η μαζική αποψίλωση που υπολογίζεται σε 353 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους καταδεικνύουν την υποβάθμιση της γης .

Lake-Urmia-Iran-2000-2014_1920px

Λίμνη Urmia (Ιράν). Λίμνη Urmia στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν, ήταν κάποτε μία από τις μεγαλύτερες λίμνες αλμυρού νερού στη Μέση Ανατολή, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά. Η λίμνη πλέον καλύπτει το 10% του εμβαδού που καλυπτε το 1970, λόγω της ξηρασίας, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής ,και της εκτροπής των υδάτων της για γεωργικούς σκοπούς. Από τις τρεις φωτογραφίες στην οθόνη, η πρώτη είναι από τον Σεπτέμβριο του 2000, η δεύτερη τον Αύγουστο του 2010 και η τρίτη τον Ιούλιο του 2014.

Qori-Kalis-1920px-60-v2

Παγετώνας Qori Kalis (Περού). Ο παγετώνας Qori Kalis είναι ο μεγαλύτερος τροπικός παγετώνας στον κόσμο, βρίσκεται σε ένα οροπέδιο στα 18.670 πόδια (5.691 μέτρα) στα βουνά των Άνδεων στο νοτιοκεντρικό τμήμα του Περού. Η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε τον Ιούλιο του 1978 ενώ η δεύτερη τον Ιούλιο του 2011. Ο παγετώνας έχει υποχωρήσει, αφήνοντας χώρο για μια μεγάλη λίμνη περίπου 348 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πάνω από 60 μέτρα βάθος.

Lake-Powell-1999-2015

Λίμνη Powell (ΗΠΑ). Η παρατεταμένη ξηρασία και η εκμετάλλευση των υδάτων προκάλεσαν μια δραστική πτώση της στάθμης των υδάτων της λίμνης Powell, που εκτείνεται μεταξύ Αριζόνας και Γιούτα. Η πρώτη εικόνα είναι από τις 25 Μαρτίου 1999 ενώ η δεύτερη φωτογραφία είναι από τον Απρίλιο του 2015. Σε διάστημα μόλις 16 ετών η στάθμη μειώθηκε κατά 42%.

2 Comments

  1. Επειδη ειμαι επικριτης της θεωριας της κλιματικης αλλγης ετσι οπως εκφραζεται,μου φαινεται πως οι φωτογραφιες ειναι ενα ακομα δειγμα της αστειας προπαγανδας να στρεψουμε το φταιξιμο στον αορατο εχθρο (co2) που δεν ελεγχεται,μακρυα απο τα πραγαμτικα προβληματα. Και αυτα φαινονται και απο τις περιγραφες των φωτογραφιων. Δεν φταιει η κλιματικη αλλαγη σε αυτες τις φωτο αλλα τοπικα η υπερκεμταλλευση πορων, αποψιλωση δασων . Και εκει μπορουμε να εστιασουμε αν θελουμε να πετυχουμε καποια οικολογικη βελτιωση και οχι σε ενα φυσικοτατο αεριο,πυλωνα της ζωης

    • DV staff

      Αν διαβάσετε το άρθρο θα δείτε ότι δεν καταδεικνύεται ο αόρατος εχθρός CO2, αλλά όπως σωστά αναφέρετε η αποψίλωση των δασων, η υπερκεμετάλλευση των πόρων και οι μονοκαλλιέργιες

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*