Lifestyle, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΦΥΣΗ

Οικολογικό/ενεργειακό αποτύπωμα….say what?

m

Πάω που λες τις προάλλες στη φίλη μου τη Μαρία για καφέ στο σπίτι της στην Τούμπα. Μπαίνω, χαιρετιόμαστε, βγάζω μπουφανάκι, η Μαρία μού ετοιμάζει ένα σένιο καφέδακι Νes ζεστό, μέτριο με γάλα τον πίνω παρακάλω, σε ευχαριστώ Μαράκι μου και τώρα έλα να σου μιλήσω για ένα δυο πραγματάκια που σε είδα να κάνεις και μπορείς να διορθώσεις για να ‘σαι πιο οικολόγα και κατ΄ επέκταση πιο οικονόμα. Μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια φίλη μου!

THE MORE YOU KNOW – ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ!

Το “οικολογικό αποτύπωμα” εκτιμάει τους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για να υποστηριχθούν οι υλικές ανάγκες ενός ατόμου ή ενός πληθυσμού σύμφωνα με τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Η επιφάνειά του μετριέται σε εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα = 10.000 τμ) και μετράει τις εκτάσεις παραγωγικής χερσαίας και θαλάσσιας επιφάνειας που απαιτούνται για να παραχθεί η τροφή μας, η ενέργεια, το νερό και τα υπόλοιπα αγαθά που χρησιμοποιούμε καθώς και για να απορριφθούν τα απορρίμματα που παράγουμε στην καθημερινή μας ζωή. Σε αυτό υπολογίζονται ακόμα τα αέρια του θερμοκηπίου(CO2 κ.α.) που παράγονται από τις καθημερινές μας συνήθειες.

Κατάλαβες φίλτατη; Κοινώς το οικολογικό σου αποτύπωμα υπολογίζεται απ΄ ό,τι κάνεις στη καθημερινότητά σου, πως κάνεις το καθετί, τι τρως, τι φοράς, πως μετακινείσαι και ούτω καθεξής. Τώρα 2-3 πραγματάκια όπως σου ΄πα για να μειώσεις και λογαριασμούς και να αφήσουμε και κανά τοπίο ζωντανό για τους επόμενους.

Πάμε λοιπόν!

1.Βράζεις νερό για καφέ… πόσο νερό έβαλες? Βάλε μόνο όσο χρειάζεσαι είναι ο κανόνας, ξοδεύεις λιγότερο ρεύμα, νερό και ώρα περιμένοντας να βράσει το νερό κ έτσι έχεις και περισσότερο χρόνο με τη φίλη σου την Ελένη που τόσο αγαπάς.Το αγγλικό WWF website υπολογίζει ότι με αυτή τη μικρή αλλαγή που θα κάνεις θα σώσεις γύρω στα 20 ευρώ ετησίως σε λογαριασμούς και 72 κιλά CO2 στο περιβάλλον. Ξέρω δεν είναι καμιά περιουσία αλλά κοπελιά ταλιράκι ταλιράκι θα τσιμπήσεις το παλτό στον Παπαγιαννάκη.

2.Είδα μόλις μπήκα, έκλεισες την οθόνη του laptop σου και το έχεις αφήσεις εκεί στο πλάι σου, να φανταστώ στο γνωστό αλλά όχι και τόσο αγαπημένο stand by. I will stand by you my friend αλλά κλείσε εντελώς το laptopάκι σου γιατί θα σώσεις 5 κιλά CO2 ετησίως και περίπου 3-4 ευρώ στη τσέπη σου. Το ίδιο ισχύει και για την τηλεόρασή σου, τα πολύμπριζα που έχεις εδώ κι εκεί και το φως Μαρία μου, σβήστο το καλέ οταν φεύγεις απο το δωμάτιο!

3.Τέλος, ξέρω παίζει κρύο τσουχτερό και εμένα σφίγγεται το σωματάκι μου και να το αντέξω δε μπορώ, αλλά ήξερες ότι με το να κατεβάσεις το θερμοστάτη σου μόνο 1°C μπορείς να μειώσεις το οικολογικό σου αποτύπωμα κατά 8% ετησίως, περίπου δηλαδή 184 κιλά CO2 και γύρω στα 50 ευρώ το λιγότερο στη τσέπη σου;!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά εως τώρα πάντως έσωσες τουλάχιστον 75 ευρώ για τις διακοπούλες σου στα Δρένια, Μαράκι μου, και εφέτο και σώζεις κ την όμορφη παραλίτσα, φύση, ήλιο, ψαράκια και πουλάκια. Και αυτό μόνο από εσένα Μαρία, φαντάσου αν το έλεγες κ το εφάρμοζε όλη η οικογένεια σου κ φαντάσου αν τα έκαναν αυτά τα 2-3 πραγματάκια όλοι οι υπέροχοι άνθρωποι του κόσμου! Μην σε ανησυχεί αυτό, άλλαξε εσύ κ ποιος ξέρει μπορεί και οι άλλοι να ακολουθήσουν.

Θέλεις να δεις ποιο είναι το δικό σου οικολογικό αποτύπωμα; Κάνε το τεστ εδώ!

http://www.co2schools.gr/energeiako-apotypoma-paixnidi.php

 

Κείμενο: Ελένη@Ελένη

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*