ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΦΥΣΗ

Γιαούρτι στη θάλασσα!

 

Το καλοκαίρι του 1976 διοργανώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόντρεαλ. Κάτι παραπάνω από 40 χρόνια. Το Yoplait ήταν επίσημος χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων. Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα μία από αυτές τις συσκευασίες γιαουρτιού αλιεύθηκε, σχεδόν άθικτη.

Δυστυχώς τέτοιες εικόνες υπάρχουν για να μας θυμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης σχετικά με τη ρύπανση των θαλασσών και με τη δυσκολία της φύσης να καταφέρει να διασπάσει τελικά το πλαστικό.
Τα δεδομένα; Κατά μέσο όρο 450 χρόνια για να διασπαστεί ένα κομμάτι πλαστικό. 450 χρόνια!
Είναι προφανές ότι κάποια πράγματα αποσυντίθενται πιο εύκολα (για παράδειγμα, οι πλαστικές σακούλες) και άλλα έχουν ανάγκη από περισσότερο χρόνο, αλλά ο μέσος όρος είναι σχεδόν μισή χιλιετία. Με άλλα λόγια: αν ο Michelangelo είχε ρίξει κάποιο πλαστικό στον ωκεανό σήμερα θα μπορούσε να είναι ακόμα εκεί.

yoplait
Φυσικά ο κύκλος του πλαστικού δε σταματά στη διάσπασή του αφού κάποια μικρο-θραύσματα παραμένουν στο περιβάλλον και κατά συνέπεια συχνά να καταλήγουν στα σώματα των ψαριών και άλλων υδρόβιων ειδών που τα καταπίνουν χωρίς να το γνωρίζουν. Και αυτά τα ψάρια στη συνέχεια θα καταλήξουν στα δικά μας τραπέζια.
Κάθε χρόνο καταλήγουν στη θάλασσα 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά απ’ ότι ψάρια στους ωκεανούς μας. Ίσως έχει έρθει η ώρα να επανεξετάσουμε τον τρόπο που καταναλώνουμε, παράγουμε και ζούμε.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*