ΑΝΤΙΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, ΚΑΝΝΑΒΗ

Τα Περιβαλλοντικά Οφέλη της Κάνναβης

Στις μέρες μας, ολοένα και περισσότερες δυνατότητες του φυτού αναδεικνύονται καθημερινά. Μέσα από αυτό το άρθρο θα καταγράψουμε τα οφέλη του φυτού για ένα περισσότερο βιώσιμο μέλλον.

Όσον αφορά τον τομέα της γεωργίας, και πιο συγκεκριμένα την κλωστική κάνναβη (hemp), όχι μόνο δεν επιβαρύνει το έδαφος κατά την καλλιέργεια της αλλά το βελτιώνει. Eχει δηλαδή πολύ ευεργετικές ιδιότητες για την απορρύπανση νερών και εδαφών, την αποκατάσταση οικοσυστημάτων, αγροτικών και βεβαρημένων από χημικά και πυρηνικά περιοχών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό παρασιτοκτόνο και είναι ευεργετική στον εμπλουτισμό των καλλιεργήσιμων εδαφών μέσω τις αμειψισποράς. Επειδή η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και καθόλου χημικά λιπάσματα και παρασιτοκτόνα, θεωρείται ότι έχει αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα και ευεργετική συνολική επίπτωση για το περιβάλλον. Ως προς τη μάχη “κόστος – όφελος” σημειώσατε σαφώς “διπλό”. Τα στάνταρντς φυσικά μέσα από το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση ενός τοπικού, βιολογικού και fair-trade προϊόντος.

15683486_10210149244224331_509210623_n

Πιο συγκεκριμένα, η κλωστική κάνναβη μπορεί να αντικαταστήσει τη καλλιέργεια βαμβακιού καθώς είναι πιο ανθεκτική (έως 3 φορές) και ποιοτική ίνα και έχει μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση από το βαμβάκι που απαιτεί τουλάχιστον 14 φορές περισσότερη ποσότητα νερού και πολλά χημικά. Επίσης μπορεί να αντικαταστήσει τον χαρτοπολτό από ξυλεία, αφού είναι πιο ανθεκτική και πιο αποδοτική ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης και εδώ, σώζοντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμα δάση και πόρους. Το χαρτί από κλωστική κάνναβη μπορεί να ανακυκλωθεί μέχρι 7 φορές ενώ το κανονικό μόνο τρεις!

Είναι ένα φυτό το οποίο παράγει πρώτες ύλες για όλες τις χρήσεις. Μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το πλαστικό (με βάση το πετρέλαιο) με τη δημιουργία βιοαποικοδομήσιμου βιο-πλαστικού από κάνναβη. Ακόμη, έπιπλα, συμπληρώματα διατροφής, ζωοτροφές, εξαιρετικής ποιότητας υφάσματα (υποαλλεργικά), βιομάζα, εξαιρετικής ποιότητας λάδι μηχανών, αυτοκίνητα, δομικές πρώτες ύλες για κτήρια (ασβεστοκάνναβη) και ο κατάλογος είναι ατελείωτος..

Περνώντας στον τομέα της ενέργειας, γιατί όχι βιοντίζελ και βιοκάυσιμα; Δυνητικά μπορεί να αποτελέσει απεριόριστη βιώσιμη πηγή ενέργειας (με την προϋπόθεση να μη δρα ανταγωνιστικά στην καλλιέργεια βασικών τροφίμων). Ερευνητής από το πανεπιστήμιο Clarkson της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι από τα κατάλοιπα της επεξεργασίας του φυτού, παράγεται ένα υλικό καλύτερο από το γραφένιο (για αποθήκευση ενέργειας) και σε πολύ χαμηλότερη τιμή!

Μια άλλη πτυχή του θέματος αποτελεί η indoor καλλιέργεια, καθώς το ενεργειακό αποτύπωμα της αυξάνεται με εκθετικούς ρυθμούς. Λύση και εδώ μπορεί να αποτελέσει η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αν και κατά τη γνώμη μου το indoor growing θα αποτελέσει μικρή συνιστώσα της αγοράς καθότι είναι πολύ ακριβή σε σχέση με την outdoor (το κόστος παραγωγής υπολογίζεται περίπου στο 1/8 με 1/10 την δεδομένη στιγμή). Όπως και να χει, είμαστε σε αρχικό στάδιο εκμάθησης, όπως και ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας, σχετικά με το που και το πως η αυξανόμενη καλλιέργεια κάνναβης, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αδιαμφισβήτητα, η κάνναβη μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας και να συμβάλλει καθοριστικά σε ένα έξυπνα βιωσιμο μέλλον για την ανθρωπότητα αλλά και τον πλανήτη μας συνολικά. Συντονίσου λοιπόν! Φάτο, φόρατο, πιες το, γράψε πάνω του, γιατρέψου με αυτό, μετακινήσου με αυτό, χτίσε μαυτό! Είναι φυσικό και ανανεώσιμο!

Κείμενο: Sougre Lation

Πηγές:

https://www.theguardian.com/us-news/2016/feb/27/marijuana-industry-huge-energy-footprint

http://www.huffingtonpost.com/doug-fine/can-the-cannabis-economy-_b_2479971.html

http://www.alternet.org/drugs/surprising-solution-growing-sustainable-marijuana

http://www.enallaktikos.gr/ar12998el_iliosporoi-paragwgikos-synetairismos-to-kannavi-ypomnima-anaptyksi-tis-ellinikis-viomixanias-klwstikis-kannavis-epistoli-ston-ypoyrgo-agrotikis-anaptyksis.html

https://www.facebook.com/industrialhempgreece/?fref=ts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*