ΨΥΧΟΝΑΥΤΗΣ

Ψιλοκυβίνη για την κατάθλιψη

img1Μία ψυχοτρόπος ουσία που περιέχεται σε ορισμένα είδη μανιταριών φαίνεται να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών που σχετίζονται με την κατάθλιψη: έτσι, τουλάχιστον, δείχνει μια πρόσφατη μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου, σε συνεργασία με το King College του Λονδίνου και το Royal London Hospital. Η είδηση δημοσιεύτηκε από το επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», που ιδρύθηκε το 1823. Διαπιστώθηκε ότι η ουσία αυτή ονομάζεται ψιλοκυβίνη και πρόκειται για ένα φυσικό αλκαλοειδές το οποίο εμφανίζεται μόνο σε ορισμένες ποικιλίες μανιταριών. Απομονώθηκε για πρώτη φορά από τον Hoffman ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη αυτών των ουσιών. Η ψιλοκυβίνη δρα σε επίπεδο σεροτονίνης, γνωστή ως η «ορμόνη της καλής διάθεσης”, εμποδίζοντας την απορρόφησή της από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να παραμένει περισσότερο ενεργή.
Η αρχική φάση της μελέτης, η οποία περιελάμβανε την απόκτηση αδειών ήταν πιο χρονοβόρα από το αναμενόμενο αφού χρειάστηκαν 2 χρόνια και 8 μήνες μόνο για τις άδειες, λόγω της ιδιαίτερης νομικής φύσης τέτοιου είδους ουσιών.
Στη μελέτη συμμετείχαν 12 ασθενείς ηλικίας μεταξύ 30 και 64 ετών, 6 άνδρες και 6 γυναίκες, αντίστοιχα, όλοι με χρόνια κατάθλιψη σε διάφορες διακυμάνσεις. Η χορήγηση δύο διαφορετικών δόσεων ψιλοκυβίνης (10 mg και 25 mg, μετά από 7 ημέρες διαφορά), η μικρή δόση για να δοκιμαστεί η ανοχή και μία λίγο μεγαλύτερη για να έχει δυνητική δράση, αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική από την πρώτη εβδομάδα με τους ασθενείς να παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματά τους, ενώ τρεις μήνες αργότερα κάποιοι παρατήρησαν ύφεση στα συμπτώματα. Οι ασθενείς λάμβαναν την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε συνεδρία.
8 στους 12 ασθενείς βρήκαν αποτελεσματική αυτήν την ψυχεδελική μέθοδο με ιδιαίτερα οφέλη στη συμπεριφορά τους. Μπορεί να πρόκειται για ένα πολύ μικρό δείγμα αλλά σίγουρα είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για την καταπολέμηση αυτής της δυσάρεστης ασθένειας με μια φυσική ουσία.
Σε γενικές γραμμές η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Medical Research Council και με την υποστήριξη του Beckley Foundation , δείχνει ότι η ψυχοτρόπος ουσία που βρίσκεται στα μανιτάρια ήταν ανεκτή από όλους τους ασθενείς, χωρίς σοβαρές ή απρόβλεπτες συνέπειες. Ορισμένοι ασθενείς παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά ήταν παροδικές, και κατά τρόπο που δεν σχετίζονται με τη μελέτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά από 1 εβδομάδα και 3 μήνες μετά από θεραπεία με υψηλές δόσεις.
Έρευνες τέτοιου είδους αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ψιλοκυβίνης ανοίγοντας το δρόμο για επιπλέον έρευνες ως προς τις θεραπευτικές επιδράσεις των ψυχεδελικών, ουσίες «μπλοκάρισμένες» εδώ και 50 χρόνια λόγω της απαγόρευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετές μελέτες, που παρουσιάζουν την αποτελεσματικότητα αυτής της ουσίας και σε άλλες ασθένειες όπως είναι το άγχος, οι ιδεο-ψυχαναγκαστικές διαταραχές αλλά και εθισμούς όπως από το αλκοόλ ή το κάπνισμα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*