ΑΝΤΙ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Οι Sioux νίκησαν: ο αγωγός πετρελαίου δε θα γίνει

sioux

Μία απίστευτη νίκη , ήρθε μετά από οκτώ μήνες συνεχούς αντίστασης, παρά τη βίαιη καταστολή και τις συλλήψεις από τη μεριά της αστυνομίας, και της ιδιωτικής ασφάλειας που είχε προσλάβει η ίδια η εταιρεία που είχε σχεδιάσει να κατασκευάσει τον αγωγό πετρελαίου.
Οι μηχανικοί του στρατού αναγνώρισαν τελικά ότι η διαδρομή του αγωγού
Dakota Access Pipeline θα έθετε σε κίνδυνο τα αποθέματα νερού των εδαφών της Βόρειας Ντακότα, εξουσιοδοτώντας την εταιρία να διερευνήσει εναλλακτικές διαδρομές. Μία απόφαση που ήρθε μετά από μήνες αντίστασης, με την αμέριστη συμπαράσταση ακτιβιστών για το περιβάλλον και τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά και άλλων ιθαγενών φυλών που ήρθαν απ΄τον Καναδά για να ενισχύσουν τον αγώνα των αδερφών “Sioux”.
Η αστυνομία αντέδρασε γυρίζοντας το ρολόι μερικούς αιώνες πίσω, προβαίνοντας σε μαζικές συλλήψεις ιθαγενών (πάνω από 400 μέσα σε λίγες εβδομάδες) και ασκώντας πολύ σοβαρές κατηγορίες και εκφοβισμό σε όποιον συμμετείχε στις διαδηλώσεις, όπως συνέβη στην ντοκυμενταρίστα και παραγωγό Deia Schlosberg, που κατηγορείται για κλοπή της περιουσίας, σαμποτάζ,και συνωμοσία, κατηγορίες που σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία
θα μπορούσαν να της είχαν στοιχίσει έως και 45 χρόνια φυλάκισης.
Ωστόσο, ο αγώνας των πολιτών δεν υποχώρησε ούτε μια στιγμή. Αντιθέτως κάθε μέρα γινόταν πιο ισχυρός, πιο οργανωμένος , με πλήθος ανθρώπων να συγκεντρώνονται προκειμένου να εμποδίσουν την πρόοδο των εργασιών και να δείξουν ότι οι κάτοικοι δε δέχονται άλλη μία νέα απειλή στα δικαιώματά τους. Η κατασκευή του αγωγού στην πραγματικότητα όχι μόνο θα εισέβαλε στο έδαφος αλλά θα έθετε σε κίνδυνο τα νερά του ποταμού Μισισιπή.

Αυτή η ιστορική νίκη θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα για τους πολίτες όλου του κόσμου ως προς τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Όταν τα κράτη αδιαφορούν και υποκύπτουν στις προτάσεις των ιδιωτικών εταιρειών με μοναδικό γνώμονα το οικονομικό κέρδος, τότε, οι πολίτες με το συνεχή αγώνα τους είναι η μόνη λύση.

One Comment

  1. Αθανασία Φαίδρα Κάτσιου

    Τι κερδίζει πραγματικά τους ανθρώπους το χρήμα ή μήπως η άγνοια ? Ποιος δικηγόρος επέσυρε τέτοιες κατηγορίες σε πολίτες που υπερασπίζονται τη μοναδική πηγή ζωής . 45 χρόνια φυλάκισης γιατί διαθέτεις το χρόνο , τη ζωή , τον εαυτό σου για να βοηθήσεις μήπως και αποτραπεί η αγορά καθαρού αέρα. Αφού μόνο αυτόν έμεινε να μην πουλάμε πια . Και δεν χρειάζεται να ξέρει πολλά κανείς για χημικά κτλ. Ο κύκλος του νερού είναι αρκετός πόσο μάλλον για δικηγόρους δικαστές ή όποιοι βγάλαν τέτοιες κατηγορίες…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*