ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΚΑΝΝΑΒΗ

Κάνναβη; Κι όμως πριν από 10.000 χρόνια ήταν πιο «διάσημη»

cannabissativadiorweb-1423655553Το Freie Universität Berlin δημοσίευσε μια έρευνα που θέτει προς συζήτηση όλες τις πεποιθήσεις που είχαμε μέχρι τώρα για τη γέννηση και την εξάπλωση της κάνναβης. Σύμφωνα με την έρευνα, η κάνναβη δεν ξεκίνησε να εξαπλώνεται το 5000π.Χ. από την αρχαία Κίνα αλλά πολύ νωρίτερα( περίπου 11.500 με 10.000 χρόνια πριν) και σχεδόν ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές του κόσμου και σίγουρα στην ανατολική Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλή τον παλαιοντολόγο Tengwen Long, ο οποίος δημοσίευσε μια μελέτη με τίτλο «Cannabis in Eurasia: origin of human use and Bronze Age trans-continental connections».

Η έρευνα δείχνει ότι σε διάφορα μέρη του κόσμου είχαν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν την κάνναβη εκείνη την περίοδο. Στην Ευρώπη, οι πρώτοι που φαίνεται να χρησιμοποιούσαν την κάνναβη ήταν ένας πληθυσμός οι Jamna, οι οποίοι κατοικούσαν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να καθορίσουν τους τρόπους χρήσης της κάνναβης. Δεν είναι σαφές αν τότε είχαν γνώση για τις ψυχοδραστικές ιδιότητες της κάνναβης ή αν τη χρησιμοποιούσαν για ένδυση, τροφή ή για θεραπευτικούς λόγους. Χρειάζονται  περαιτέρω έρευνες επί του θέματος σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η ομάδα των ερευνητών υποθέτει ότι το 5000π.Χ, δηλαδή στην αρχή της εποχής του χαλκού, και πριν γίνει ο περιβόητος δρόμος του μεταξιού, η κάνναβη αποτελούσε προϊόν εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Εκείνη την περίοδο στην Κίνα φαίνεται να σημειώνεται αύξηση της χρήσης της κάνναβης χάρη στη μεταφορά της μέσω των εμπορικών δρόμων στους οποίους συχνά γινόταν ανταλλαγές αγαθών μεγαλύτερης αξίας.

Οι ερευνητές χαιρετίζουν μια τέτοια υπόθεση αν και επισημαίνουν ότι χρειάζεται ακόμη έρευνα προκειμένου να κατανοήσουν την πολύπλοκη ιστορία της χρήσης της κάνναβης στην ανθρώπινη ιστορία.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*