ΑΝΤΙΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, ΚΑΝΝΑΒΗ

Μια συζήτηση για την κάνναβη!

7d479c_e0e98a78c1d24e5c99482fc51a3ac3acmv2

 

 

 

Με αφορμή το πανελλαδικό φόρουμ για την κάνναβη που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο( 5-6 Νοεμβρίου, Πολυτεχνείο) στην Αθήνα, ο συντονιστής του,  Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, μας μίλησε για το φυτό με τα κοινοφελή χαρακτηριστικά.

-Ποιες διαφορές παρατηρείς σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα όσον αφορά το θέμα “κάνναβη”;

Μπορεί να μη μας φαίνεται πολύ έντονα αλλά έχουν υπάρξει αρκετές αλλαγές. Αφενός, η ελληνική κοινωνία είναι αρκετά συντηρητική με αρκετές αγκυλώσεις ,και πολλά συντηρητικά ανακλαστικά αφετέρου, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια μεταστροφή και μεγαλύτερη αποδοχή. Σίγουρα ένα κομμάτι της κοινωνίας παραμένει φοβικό και αρνητικό. Ωστόσο έχει δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα πιο δυνατή σε σχέση με 10 χρόνια πριν, σε επίπεδο κοινωνίας. Στα media με την προμετωπίδα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, η κάνναβη έχει γίνει πιο mainstream. Η πληροφορία κυλάει πιο εύκολα και λόγω ίντερνετ. Τα τελευταία δυο χρόνια και τα ελληνικά media άρχισαν να ενδιαφέρονται λίγο παραπάνω και να δείχνουν λίγο πιο αντικειμενικά ρεπορτάζ για την κάνναβη αλλά και για το για το αντιαποαγορευτικό φεστιβάλ που διοργανώνουμε.

Όσον αφορά τους πολιτικούς υπάρχει μια σχετική μεταστροφή χωρίς να παίρνει βέβαια κανείς το ρίσκο να μιλήσει ανοιχτά, γιατί σκέφτονται το πολιτικό κόστος. Βέβαια δεν αναγνωρίζουν ότι , με την πληροφορία που υπάρχει, το πολιτικό κόστος ανήκει στους πολιτικούς που υποστηρίζουν τις απαγορευτικές πολιτικές , οι οποίες το μόνο που συνεχίζουν είναι η συντήρηση ενός σάπιου συστήματος. Υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη αλλά γενικά οι πολιτικοί παραμένουν παθητικοί στο να αγγίζουν το θέμα.

-Λόγοι για τους οποίους επείγει ένας επαναπροσδιορισμός όσον αφορά την κάνναβη

Η όλη προσπάθεια είναι να καταρρίψουμε αυτούς τους μύθους και τη δαιμονοποίηση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το φυτό. Πρόκειται για ένα φυτό που χρησιμοποιούμε από την αρχαιότητα με πολλαπλές χρήσεις ,είτε εφορική είτε κλωστική. Εντωμεταξυ ό,τι βγάζεις απ την κλωστική βγάζεις και απ΄ την ευφορική με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, ακόμη και κλωστή. Για χιλιάδες χρονιά χρησιμοποιούσαμε την κάνναβη και όλη αυτή η υστερία προκλήθηκε τα τελευταία χρόνια με τη μεθοδευμένη απαγόρευση που ξεκίνησε από την Αμερική κατά κύριο λόγο και κυρίως από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που ήταν δίπλα στον πρόεδρο. Τρεις επιχειρηματίες με οικονομικές δραστηριότητες γύρω από το πετρέλαιο, ξυλεία χαρτοπολτό και πλαστικά, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κλίμα παράνοιας για τα μεταναστευτικά ρεύματα. και να ελέγξουν συγκεκριμένα μονοπώλια. Έτσι χάσαμε ένα κεκτημένο γνώσης δημιουργώντας ένα κενό Πάνω που άρχισε να αναπτύσσεται η τεχνολογία μας έλειπε η πρώτη ύλη. Οπότε τώρα που απελευθερώνεται σταδιακά, έχουμε να καλύψουμε ένα κενό γνώσης 80 χρόνων. Το φυτό προσφέρει απεριόριστες εφαρμογές. Με την τεχνολογία και με σωστή χρήση προσπαθούμε να μάθουμε για το φυτό και να διαδώσουμε αυτήν τη γνωση.

-Τα κράτη υιοθετούν διάφορες πολιτικές γύρω από την βιομηχανική και ιατρική χρήση της κάνναβης. Πόσο εύκολο είναι να ξεπεραστεί το κοινωνικό στίγμα,που δημιουργήθηκε μέσω της προπαγάνδας, μέσω των πολιτικών που υιοθετούνται. Είναι ανοιχτός ο διάλογος για την αποποινικοποίηση της κάνναβης;

Ο διαχωρισμός έγινε γιατί υπάρχει άμεση ανάγκη για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών. Γενικότερα αυτό που προτείνουμε είναι ότι πρέπει να γίνει μια συνολική προσέγγιση πάνω στο φυτό μέσα σε ένα πλαίσιο νόμιμης ρύθμισης. Δηλαδή να ρυθμιστεί όπως ρυθμίζονται τα γενικά φυτά ή να ρυθμιστεί όπως ρυθμίζονται στα διάφορα κράτη. Για παράδειγμα στην Ουρουγουάη υπάρχει και η αφήγηση για την ψυχαγωγική χρήση και κατά συνέπεια δεν είναι μονοθεματική η προσέγγιση της κάνναβης περί ιατρικής ή βιομηχανικής χρήσης μόνο. Το κίνημα σε όλο τον κόσμο αγωνίζεται για την πλήρη απελευθέρωση του φυτού για όλες τις χρήσεις. Αυτό που λέμε στους πολιτικούς είναι ότι δε γίνεται να ξεμπλοκάρεις μόνο την ιατρική χρήση γιατί το 80% τη χρησιμοποιεί για ευφορική χρήση. Έτσι δημιουργείς κοινωνική ανισότητα και νομικό παράδοξο. Δε γίνεται να νομιμοποιηθούν μόνο τα φαρμακευτικά σκευάσματα από κάνναβη γιατί είναι ακριβά οπότε ο κόσμος θα καταφεύγει πάλι στο μαύρο εμπόριο. Αυτό που προτείνουμε είναι να βγει ένα πλαίσιο που θα δίνει κίνητρα σε μικρομεσαίους παραγωγούς και που δε θα ανοίξουν τις πόρτες σε μεγάλες εταιρείες και σε πολυεθνικές. Οπως στην Αυστραλία που το κάνουν δύσκολο στους μικρομεσαίους και ανοίγουν το δρόμο μόνο σε μία δύο μεγάλες εταιρείες. Εμείς το θεωρούμε απαράδεκτο. Η κάνναβη έχει κοινωφελή χαρακτηριστικά. Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει φυτά σπίτι του και να καλύπτει τις προσωπικές του ανάγκες με πολύ χαμηλό κόστος. Πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε να διασφαλιστούν τα κοινωφελή χαρακτηριστικά. Μπορεί επίσης να δοθεί το δικαίωμα συμμετοχής σε κοινωνικές λέσχες που καλλιεργείται η κάνναβη. Η κοινωνική λέσχη διασφαλίζει τη δημόσια υγεία, την ποιότητα και την ασφαλή χρήση. Γενικά είναι καλό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αυτοελέγχου ,αυτορύθμισης και εκπαίδευσης του κόσμου. Η ανεξέλεγκτη χρήση είναι αποτελεσμένα της σκληρών πολιτικών απαγόρευσης. Μπορεί να μπει κάποιο πλαίσιο που να ενθαρρύνει τη σωστή χρήση και καλλιέργεια είτε σε ατομικό επίπεδο είτε μέσω των κοινωνικών λεσχών.

Περισσότερες πληροφορίες για το φόρουμ :https://www.facebook.com/events/1804354036517218/

 

Κείμενο: Μαρία Κάτσιου

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*