ΑΝΤΙΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, ΚΑΝΝΑΒΗ

Όταν η κάνναβη από στίγμα μετατρέπεται σε φάρμακο

cannabis-oil-tincturesΠολλά ακούγονται γύρω από την κάνναβη και τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Κι ενώ σε κάποιες χώρες εφαρμόζονται ήδη νόμοι που επιτρέπουν την ιατρική χρήση της κάνναβης, στην Ελλάδα οι πολιτικές συζητήσεις για την κάνναβη και την ιατρική της χρήση είναι άγνωστο πότε και αν γίνουν. Μπορεί από τη μεριά της κυβέρνησης και της κάθε κυβέρνησης να μη λαμβάνονται άμεσες αποφάσεις για την αποποινικοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης ,αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ήδη πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται, ενημερώνονται και αγωνίζονται ώστε να ακουστεί η φωνή τους. Ανάμεσα στους διάφορους ακτιβιστές, υπάρχει και μια μαμά, η Jackie Poitras.

-Πότε ξεκίνησε το ενδιαφέρον για την κάνναβη;

Το 2013 βγήκε το ντοκιμαντέρ “Weed” το οποίο περιέγραφε την ιστορία της Charlotte, ενός παιδιού που από πολύ μικρή ηλικία υπέφερε από επιληψία και του οποίου οι γονείς έδωσαν λάδι κάνναβης,ως ύστατη λύση στις συνεχόμενες επιληπτικές κρίσεις. Μετά από μήνες κι ύστερα από προσωπική έρευνα,αφού και τα φάρμακα “είχαν χάσει το ρόλο τους” και με τη σύμφωνη γνώμη του νευρολόγου της κόρης μου , ξεκίνησε νέα θεραπεία, η οποία αυτή τη φορά συμπεριελάμβανε το λάδι κάνναβης υψηλό σε περιεκτικότητα CBD και χαμηλό σε THC.

Πώς επηρέασε αυτή η αλλαγή την καθημερινότητα της κόρης σας και κατά συνέπεια τη δικιά σας;

Η καθημερινότητά της έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Αρχικά, είδαμε βελτίωση στις κρίσεις της κι έπειτα μειώθηκαν ,σταδιακά, τα αντιεπιληπτικά φάρμακα , πάντα με την επίβλεψη του νευρολόγου της. Μετά το λάδι, το περπάτημά της έχει βελτιωθεί κατά πολύ, έχει γίνει πιο συναισθηματική , χαρούμενη και ήρεμη. Κοιμάται ήσυχα ενώ και η συγκέντρωσή της καλυτέρεψε. Όσον αφορά τη δικιά μας πραγματικότητα σκεφτείτε ότι περάσαμε 16 χρόνια ζώντας με ένα παιδί με βαριά επιληψία και πολλές φορές περνούσαμε μήνες μέσα στα νοσοκομεία., αγωνιώντας για την κατάσταση του παιδιού. Σίγουρα μετά το λάδι αρχικά η ζωή της κόρης μας αλλά και η δικιά μας έχει γίνει καλύτερη.

-Ποιά είναι η αντιμετώπιση του στενού σας περιβάλλοντος και έπειτα του υπόλοιπου κόσμου όταν μιλάτε για την κάνναβη;

Οι συγγενείς και φίλοι επειδή βλέπουν τη βελτίωση του παιδιού το αντιμετωπίζουν θετικά. Από τον ευρύτερο κόσμο είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό γιατί υπάρχει κοινωνικό στίγμα, λόγω της ποινικοποίησης ενός φυτού που στην ουσία είναι άλλο ένα βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες.

-Ποιός είναι ο βαθμός δυσκολίας στην αγορά του συγκεκριμένου λαδιού κάνναβης και ποιά η αντιμετώπιση του κράτους;

Είναι αρκετά δύσκολο αφού στην Ελλάδα η νομοθεσία δεν το επιτρέπει στην αγορά, όπως αντιθέτως ήδη συμβαίνει σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη. Δυστυχώς εδώ κινείται με αργούς ρυθμούς η συζήτηση για την αποποινικοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, σπρώχνοντας τους ανθρώπους στην παρανομία. Ωστόσο, όταν η φύση του προβλήματος είναι τέτοια δε χωράει αναβολή. Θα πρέπει να γίνουν δράσεις και ειδικά από τη μεριά των γιατρών και ειδικότερα από τους νευρολόγους και τους ογκολόγους, καθώς αποδεδειγμένα βοηθάει στην αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά συνίσταται και σε νευρολογικές παθήσεις.

-Ποιες δράσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα για την  κάνναβη και τι μέλλεται να γίνει;

Αρχικά, έχει υποβληθεί ήδη στο υπουργείο υγείας ένα υπόμνημα για την ιατρική και φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, με βασικά αιτήματα, την αποποινικοποίηση της χρήσης και της κατοχής κάνναβης για θεραπευτική χρήση , τη δυνατότητα αυτοκαλλιέργειας με ειδική άδεια του Υπουργείου Υγείας στον κάθε ασθενή για ένα ορισμένο αριθμό (πχ 6) φυτών για ιδία χρήση ,την δημιουργία λεσχών/συλλόγων κάνναβης και γενικά μία σειρά αιτημάτων τα οποία θα ανοίξουν ένα νέο δρόμο και στους ασθενείς και στο κράτος .Θα ήθελα βέβαια να σημειώσω, ότι τον Απρίλιο όταν μιλήσαμε με τον υπουργό υγείας κ.Ξανθό, ο ίδιος δεσμεύτηκε αφενός ότι θα συσταθεί επιτροπή προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις, αφετέρου ότι στην επιτροπή θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος των ασθενών. Η επιτροπή συστάθηκε αλλά κανείς δεν καλέστηκε κι έτσι δεν έχουμε πρόσβαση . Παρόλο αυτά γίνονται προσπάθειες ώστε να μπορέσει να συσταθεί ο σύλλογος ΜΑΜΑ.ΚΑ( ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη). Εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε δράσεις,να ενημερωνόμαστε και να ενημερώνουμε για την κάνναβη και τις ιδιότητές της. Πέραν των σελίδων στο facebook , ετοιμάζεται ένα forum, διοργανωμένο από την ομάδα “Ηλιόσποροι” και τη συμμετοχή κι άλλων δυναμικών στον τομέα ομάδων,στις 5-6 Νοεμβρίου στη Νομική σχολή της Αθήνας.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης : https://www.facebook.com/groups/farmakeftikikannavi/?fref=ts

Όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν στο φόρουμ θα βρουν πληροφορίες: https://www.facebook.com/iliosporoi/?fref=ts

ενώ το υπόμνημα για τη νομιμοποίηση της ιατρικής, φαρμακευτικής και ερευνητικής χρήσης της θα το βρείτε εδώ:

https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgeia_YgeiasDikaiosynis_Diafaneias_kai_Anthropinon_Diaiomaton_Apopoinikopoiisi_tis_kannavis_gia_farmakeytikoys_kai_i/?pv=24

Κείμενο: Μαρία Κάτσιου

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*