ΑΝΤΙ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Η ζάχαρη είναι δηλητήριο: εδώ και 50 χρόνια οι βιομηχανίες πληρώνουν τους ερευνητές για να το αρνηθούν!

zucchero

Για πάνω από 50 χρόνια, οι βιομηχανίες δωροδοκούσαν ερευνητές για να κρατήσουν κρυφές τις βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης στην υγεία του ανθρώπου. Ενώ μια τέτοια είδηση θα έπρεπε να είχε κερδίσει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, προκαλώντας έρευνες, πολιτικές αντιδράσεις και τον προβληματισμό σχετικά με τις συνέπειες της ανάμειξης συμφερόντων μεταξύ της επιστημονικής έρευνας και της βιομηχανίας , αντ΄αυτού στις εφημερίδες τίθεται σαν ερώτημα σε κάποιο άρθρο όσο για την τηλεόραση ούτε καν αναφέρεται.

Ωστόσο είναι αποδεδειγμένο. Ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο αποκάλυψε κάτι έγγραφα ( τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Jana Internal Medicine) τα οποία ανέφεραν ότι πάνω από 50 χρόνια οι μελέτες για καρδιακά προβλήματα από την κατάχρηση προϊόντων ζάχαρης συντονιζόταν από το ίδρυμα για την έρευνα της ζάχαρης,Sugar research foundation, δηλαδή την επιστημονική εταιρεία που δημιουργήθηκε και χρηματοδοτείται από άλλες μεγάλες διεθνείς εταιρείες.

Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι το ίδρυμα, το οποίο μετονομάστηκε σε Sugar Association,δωροδόκησε τρεις ερευνητές του Χάρβαρντ προκειμένου να δημοσιεύσουν μια ανάλυση σχετικά με τη ζάχαρη και τα λίπη σε σχέση με την υγεία της καρδιάς. Ήταν το 1967, όταν τρεις ερευνητές έλαβαν περίπου $ 50.000. Οι ερευνητές με περισσή βεβαιότητα ανέφεραν στην έρευνα ότι η αιτία της καρδιαγγειακής νόσου δεν ήταν η ζάχαρη (όπως και στην πραγματικότητα είχαν ανακαλύψει), αλλά τα κορεσμένα λίπη.

Μία περίπτωση που ναι μεν έγινε πριν από 50 χρόνια αλλά όπως φαίνεται κι από ένα άρθρο των New York Times, αποτελεί ακόμη μια αμέλεια ευρέως διαδεδομένη. Η εφημερίδα απλώς αποκάλυπτε ότι η Coca-Cola Company, είχε χρηματοδοτήσει ένα χρόνο πριν, έναντι εκατομμυρίων δολαρίων, μια έρευνα η οποία αποσκοπούσε στη μείωση των καρδιαγγειακών κινδύνων που κρύβουν τα “ζάχαρα”, ενώ τον περασμένο Ιούνιο η Associated Press ανέφερε ότι ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων είχαν χρηματοδοτήσει μια μελέτη που έδειχνε ότι τα παιδιά που τρώνε καραμέλες ζυγίζουν λιγότερο από τα άλλα παιδιά.

Δεκαετίες διαφθοράς στις έρευνες που οδήγησαν σε συνέπειες που διαρκούν μέχρι και σήμερα. Για χρόνια πίστευαν ότι ήταν απαραίτητο να αποφεύγονται τα κορεσμένα λίπη στα τρόφιμα, υποτιμώντας τους κινδύνους που επιφέρουν τα “ζάχαρα” επιτρέποντας χωρίς κανέναν ενδοιασμό την εξάπλωση των τροφίμων με περιεκτικότητα σε ζάχαρη πολύ παραπάνω απ΄το επιτρεπτό όριο. Μια κατάχρηση της οποίας οι συνέπειες διαρκούν μέχρι τις μέρες μας, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που δημοσιεύτηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε άτομο δε θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο των 25 γραμμαρίων πρόσθετων “ζαχάρων” την ημέρα, ενώ τα παιδιά κάτω των δύο ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν καθόλου. Μια κατάχρηση που ξέρουμε τώρα, όπως ήξεραν πριν 50 χρόνια , ότι είναι επιβλαβής αλλά έμενε θαμμένη στα συρτάρια των ερευνητικών κέντρων.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*