Lifestyle, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΦΥΣΗ

Γυναίκα και σελήνη, ένα μυστήριο γένους θηλυκού!!

woman-664661-1024x724Ο κόσμος αλλάζει, οι πληθυσμοί εξελίσσονται και παρόλα αυτά

υπάρχουν ακόμη θέματα τα οποία παραμένουν ταμπού για τις κοινωνίες. Ένα από αυτά είναι και ο εμμηνορροϊκός κύκλος.

Ασχέτως με την κοινή αντίληψη, ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να εμβαθύνουμε ώστε να έρθουμε σε μεγαλύτερη γνώση όχι μόνο με το σώμα μας αλλά και με μας τις ίδιες. Από τα αρχαία ακόμη χρόνια ήταν γνωστό ότι το φεγγάρι επηρεάζει το βιολογικό κύκλο της ζωής πάνω στον πλανήτη: θάλασσες, φυτά, ζώα και εποχές. Το φεγγάρι αποτελεί το σύμβολο του βιολογικού ρυθμού: μεγαλώνει, μικραίνει, εξαφανίζεται και ξαναγυρνάει πάλι στο γέμισμα και την επανεμφάνιση.

Οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν το φεγγάρι σαν το μέσο με το οποίο υπολόγιζαν τον κύκλο τους. Έτσι, κάθε γυναικείος κύκλος σχετίζεται με τις 4 φάσεις του φεγγαριού: πανσέληνος,φθίνων μηνίσκος, νέα σελήνη και αύξων μηνίσκος. Κάθε φάση διαρκεί 7 ημέρες στο σύνολο 28 ημερών κι έπειτα ο κύκλος ξαναρχίζει.

Όπως ο κύκλος του φεγγαριού έτσι και της γυναίκας, στη διάρκεια αυτών των 28 ημερών, παρουσιάζονται οι στιγμές παραγωγικότητας στις οποίες η γυναίκα νιώθει υγεία και ευεξία και οι “σκοτεινές” στιγμές στις οποίες η ανάγκη καταστροφής καλό είναι να ελέγχεται.

Με την ορολογία “ κύκλος” , κάποιος θα σκεφτεί κάτι που να έχει σχήμα σφαιρικό και αυτό είναι το σχήμα που δηλώνει καλύτερα την τελειότητα και την αιωνιότητα, γιατί δεν υπάρχει η αίσθηση της αρχής και του τέλους. Παλιότερα οι φάσεις του φεγγαριού υπολογιζόταν όχι μόνο για τον γυναικείο κύκλο αλλά και για όποιον καλλιεργούσε τη γη και σεβόταν τους άγραφους κανόνες της φύσης.

Η κατανόηση της γλώσσας του σώματος είναι μείζονος σημασίας για όποιον θέλει να κατανοήσει τι συμβαίνει, τι δεν είναι λειτουργικό και τι χρειάζεται να γίνει.

Συχνά δε δίνουμε σημασία στα σημάδια που μας εκπέμπει το σώμα μας, όπως η φάση της ωορρηξίας ή η αρνητική διάθεση, τα οποία είναι σημάδια που μας δείχνουν τις διαφορετικές φάσεις του κύκλου. Η γνώση, λοιπόν, είναι σημαντική γιατί προκαλεί μείωση του πόνου στη διάρκεια της προεμμηνορροϊκής φάσης. Η συνείδηση του κύκλου τον ρυθμίζει, δηλαδή τον φέρνει σε ένα ρυθμό 28 ημερών ενώ οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερη γνώση δεν υποφέρουν από δυσάρεστες και ανισόρροπες καταστάσεις.

Το να περνάει μια γυναίκα χρόνο σε επαφή με τη φύση και το φεγγάρι, δίνει ενέργεια και βοηθάει τον κύκλο να είναι ρυθμισμένος και λιγότερο επίπονος. Επιπλέον είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όταν το φεγγάρι είναι μεταξύ γης και ήλιου, εμείς δεν το βλέπουμε, λέγεται Νέα Σελήνη. Ακολουθεί ένα μέρος φωτεινό του φεγγαριού που εμφανίζεται και μεγαλώνει (αύξων μηνίσκος) μέχρι να φτάσει να γίνει πανσέληνος. Μετά μειώνεται( φθίνων μηνίσκος) μέχρι να επιστρέψει στη φάση της Νέας Σελήνης.

Οι 4 φάσεις του φεγγαριού αντιστοιχούν στις 4 φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου: φάση εμμηνορυσίας, ωοθυλακική φάση, φάση της ωορρηξίας,ωχρινική φάση . Διάφορες έρευνες σε παραδόσεις πολιτισμών δείχνουν ότι ο κύκλος εκδηλώνεται πάντα σε μια συγκεκριμένη φάση του φεγγαριού: πανσέληνος ή νέα σελήνη.

fasi-lunariposizione-della-luna-1024x466

ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ

Είναι το πέρασμα της σελήνης με βασικό χαρακτηριστικό τη δυνατή ενέργεια ανανέωσης. Το ίδιο είδος ενέργειας της νέας σελήνης μπορεί να βρεθεί σε γυναίκες κατά τις ημέρες της εμμήνου ροής: είναι μέρες απελευθέρωσης της ενέργειας και μετασχηματισμού.

ΑΥΞΩΝ ΜΗΝΙΣΚΟΣ
Αυτή η φάση είναι μια περίοδος επέκτασης και ανάπλασης. Το σώμα συσσωρεύει δύναμη και ενέργεια. Το ίδιο είδος των ενεργειών της ημισελήνου βρίσκονται στη φάση μετά την έμμηνο ρύση.

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ
Αυτή η φάση είναι μια στιγμή μέγιστης δυναμικής και ζωτικής ενέργειας . Η ενέργεια της πανσελήνου συνδέεται με τη φάση της ωορρηξίας, με κύρια χαρακτηριστικά τη γονιμότητα, την ενεργειακή πληρότητα τόσο σωματική όσο και συναισθηματική.

ΦΘΙΝΩΝ ΜΗΝΙΣΚΟΣ
Αυτή η φάση είναι μια περίοδος σταθεροποίησης. Είναι μια καλή στιγμή για απεξάρτηση και καθαρισμό. Αυτού του είδους η ενέργεια συνδέεται με το στάδιο της ωορρηξίας. Χαρακτηρίζεται από μια τεράστια απελευθέρωση της ενέργειας από το εσωτερικό του, το οποίο, αν δεν διοχετευτεί θετικά μπορεί να οδηγήσει σε μια αυξανόμενη ανησυχία, καταστροφικότητα, θυμό και απογοήτευση.

Ανάλογα με τις σεληνιακές φάσεις μπορούμε να έχουμε δύο τύπους κύκλων:
– Αδέσμευτη, δηλαδή όταν η έμμηνος ρύση εμφανίζεται στη Νέα Σελήνη. Στην περίπτωση αυτή η σεληνιακή επιρροή είναι παρόμοια με τον έμμηνο κύκλο, που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου υπάρχει μια επίδραση ενίσχυσης: μέγιστη γονιμότητα, μέγιστη ευπάθεια, μέγιστη ενδοσκόπηση.
– Σε αντίθεση, δηλαδή όταν η έμμηνος ρύση εμφανίζεται σε πανσέληνο. Στην περίπτωση αυτή η σεληνιακή επιρροή είναι αντίθετη σε σχέση με τις ενέργειες του έμμηνου κύκλου, τότε κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου υπάρχει μια επίδραση αντιστάθμισης ή υψηλή συναισθηματική αστάθεια.

Η αγνόηση, λοιπόν, αυτών των στοιχείων μπορεί να δημιουργήσει ψυχολογικές ή και σωματικές δυσφορίες..Κάθε μια από εμάς μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις ενέργειες σε κάθε τομέα της ζωής τους, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη γνώση επανεκτιμήσουν τη θηλυκότητα τους.

Κείμενο: Enrica Cappello

 

 

 

 

One Comment

  1. πολυ ενδιαφερον αρθρο για εμας τις γυναικες που βλεπουμε σαν δυσκολια τον κυκλο 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*