ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΚΑΝΝΑΒΗ

Το μποϊκοτάζ της κάνναβης (μέρος Α΄)

2014-12-23-01.37.01-pm

Η κάνναβη δεν είναι επικίνδυνη για το σώμα ή το μυαλό. Δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο. Αντιθέτως, αποτελεί μεγάλο ρίσκο για τις εταιρείες πετρελαίου, τις βιομηχανίες αλκοόλ, καπνού και ένα σωρό άλλες βιομηχανίες χημικών προϊόντων. Μεγάλες εταιρείες με πολιτική επίδραση έχουν κρύψει την αλήθεια από τον κόσμο: το “ χόρτο” είναι παράνομο μονάχα γιατί οι εκατομμυριούχοι θέλουν να παραμείνουν στην οικονομική ευρωστία τους. Γνωρίζετε ότι η κάνναβη έχει πάνω από 25 χιλιάδες πιθανούς τρόπους αξιοποίησης; Ξεκινώντας από το φαγητό, περνώντας στα βερνίκια, τα καύσιμα, την οικοδομική ύλη, τα είδη ένδυσης και τα καλλυντικά. Η πιο αρχαία ανακάλυψη είναι ένα χειρόγραφο από κάνναβη πριν από 9.000 χρόνια στην Τουρκία. Το 2500 π. Χ. οι Φαραώ χρησιμοποιούσαν την κάνναβη για το χτίσιμο των μεγάλων πυραμίδων. Το 15ο αι. μ.Χ.,και συγκεκριμένα το 1553 η κάνναβη ήταν τόσο σημαντική στην Αγγλία σε σημείο που ο βασιλιάς Ερρίκος ο 8ος ψήφισε ένα νόμο με τον οποίο τιμωρούσε όλους τους αγρότες που δεν διατηρούσαν τουλάχιστον το ένα τέταρτο του στρέμματος για την καλλιέργεια της κάνναβης, για κάθε 60 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης που ανήκε σε αυτούς.

Υπήρχε ακόμα μια ιστορική περίοδος που διήρκεσε πάνω από 200 χρόνια, όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μπορούσαν να πληρώνουν τους φόρους τους σε κάνναβη. Το 1850 υπήρχαν πάνω από 8.300 εταιρείες παραγωγής κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κάθε 3,6 δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο πεθαίνει από πείνα. Οι σπόροι κάνναβης είναι οι πιο θρεπτικοί και παράλληλα αποτελούν την πιο οικονομική λύση για τον τερματισμό της πείνας στον κόσμο. Με συγκέντρωση 80% των «καλών» λιπαρών, πρωτεΐνες που περιέχουν και τα 8 θρεπτικά αμινοξέα, και φυτικές ίνες, η κάνναβη αποτελεί πραγματικά μια τέλεια και ισορροπημένη πηγή τροφής από θρεπτικής άποψης. Επομένως, οι σπόροι ακατέργαστης κάνναβης θα μπορούσαν να γίνουν η καλύτερη πηγή τροφής στον πλανήτη, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά, βιταμίνες και ένζυμα.

Πάνω από το 50% όλων των χημικών παρασιτοκτόνων που ψεκάζονται στον κόσμο χρησιμοποιούνται για τις καλλιέργειες βαμβακιού. Η κάνναβη είναι οκτώ φορές πιο ανθεκτική από το βαμβάκι και μπορεί να μεγαλώσει έως και 16 πόδια σε 100 ημέρες χωρίς τη χρήση επιβλαβών φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων. Φιλική προς το δέρμα και το περιβάλλον. Ένα στρέμμα κάνναβης μπορεί να παράγει την ίδια ποσότητα ακατέργαστης ίνας από 4.1 στρέμματα δέντρων. Η επεξεργασία της κάνναβης για την παραγωγή χαρτιού, θα έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή ενός προϊόντος, πολύ πιο ανθεκτικό από το σημερινό, που δεν κιτρινίζει με την ηλικία. Επιπλέον, η αξιοποίηση της κάνναβης ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χαρτιού θα καταπολεμούσε την ανάγκη για αποψίλωση μεγάλων και αρχαίων δασών που συμβάλλουν στον έλεγχο του κλίματος και στον καθαρό αέρα που αναπνέουμε.

2014-12-23-01.36.23-pm

«Η ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ». Η μαριχουάνα δεν αποτελεί απειλή για τους κοινούς ανθρώπους. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τις εταιρείες πετρελαίου, τις βιομηχανίες αλκοόλ και καπνού και ένα μεγάλο αριθμό άλλων χημικών εταιρειών. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι απληροφόρητοι όσον αφορά τη δυναμική της κάνναβης. Οι μεγιστάνες έχουν βοηθήσει στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης σχετικά με ένα εξαιρετικά ευέλικτο φυτό που αν χρησιμοποιηθεί σωστά, θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώχευση των εταιρειών τους.
Το 1937 η εταιρεία Dupont κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη διαδικασία παραγωγής πλαστικού από πετρέλαιο και άνθρακα. Η ετήσια έκθεση της Dupont παρότρυνε τους μετόχους να επενδύσουν σε ένα νέο τμήμα πετροχημικών. Συνθετικά υλικά όπως πλαστικό, σελοφάν, νάιλον, ζελατίνη, μεθανόλη, ρεγιόν, κλπ επρόκειτο να διατεθούν στην αγορά και φυσικά η βιομηχανία κάνναβης θα τίναζε στον αέρα πάνω από το 80% της επιχείρησης Dupont.

Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ. Ο Andrew Mellon (μεταξύ των κύριων επενδυτών της Dupont) εκείνη την περίοδο έγινε Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών υπό την εποπτεία Χούβερ , και όρισε τον άντρα της εγγονής του , Harry J. Anslinger ( φανατικός πολέμιος της κάνναβης), επικεφαλή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Ομοσπονδιακού Γραφείου.

Πραγματοποιούνταν μυστικές συναντήσεις μεταξύ των μεγιστάνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η κάνναβη κρίθηκε επικίνδυνη καθώς αποτελούσε μια σοβαρή απειλή για πολλές βιομηχανικές και οικονομικές εταιρείες. Για να διατηρηθεί η ισχύς κάποιων δυναστειών, η κάνναβη έπρεπε να εξαφανιστεί. Αυτοί οι άνδρες αποφάσισαν να μετονομαστεί η κάνναβη σε μια παράξενη και άγνωστη λέξη προερχόμενη από τη μεξικανική αργκό: «μαριχουάνα». Κάπως έτσι ξεκίνησε η χειραγώγηση συνείδησης του λαού της Αμερικής και όχι μόνο.

Η ΧΕΙΡΑΓΩΣΗΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέλαβαν την “σταυροφορία” στα τέλη της δεκαετίας του ’20, αρχές της δεκαετίας του ’30. Οι αναγνώστες μάθαιναν ότι το φυτό αυτό ήταν η κύρια πηγή όλων των δεινών που μάστιζε την αμερικανική κοινωνία, από τα τροχαία ατυχήματα μέχρι την παρακμή της ηθικής.
Ταινίες όπως Reefer Madness (1936), Μαριχουάνα: Δολοφόνος της Νεολαίας (1935) και Μαριχουάνα: το χόρτο του Διαβόλου (1936) έχουν σχεδιαστεί γύρω από ένα τραπέζι για σκοπούς προπαγάνδας, προκειμένου να κερδίσουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης, έτσι ώστε οι νόμοι αντι-μαριχουάνας να μπορέσουν να εφαρμοστούν με μεγάλη επιτυχία.
Στη δεκαετία του ’30 πολλοί άνθρωποι ήταν αφελείς ή αδαείς. Οι μάζες ήταν σαν πρόβατα που περίμεναν καθοδήγηση από τους λίγους κρατούντες. Οποιαδήποτε είδηση αναφερόταν στον Τύπο και το ραδιόφωνο, ήταν αξιόπιστη.

Στις 14 Απριλίου 1937, το νομοσχέδιο περί φορολόγησης της μαριχουάνας – κήρυσσε παράνομη την κάνναβη – παρουσιάστηκε στην επιτροπή Ways and Means Committee , τη μοναδική επιτροπή που είχε δικαίωμα να υποβάλει νομοσχέδιο στη Βουλή, χωρίς την προληπτική εξέταση άλλων επιτροπών. Ο Πρόεδρος της επιτροπής Ways and Means , Robert Doughton – μεγάλος επενδυτής της Dupont – ανέλαβε την ευθύνη της έγκρισης του νομοσχεδίου από το Κογκρέσο.

Ο Δρ James Woodward, γιατρός και δικηγόρος, κατέθεσε αργότερα για λογαριασμό της AMA (American Medical Association), υποστηρίζοντας ότι η ένωση της οποίας ήταν εκπρόσωπος δεν είχε επίγνωση του γεγονότος ότι η μαριχουάνα στην πραγματικότητα αντιστοιχεί στην κάνναβη.
Λίγοι άνθρωποι εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησαν ότι η θανάσιμη απειλή για την οποία είχαν διαβάσει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων Hearst ήταν ουσιαστικά η κάνναβη, την οποία η ίδια η AMA , για περίπου έναν αιώνα, χρησιμοποιούσε ως ενεργό συστατικό για την παραγωγή πολλών φαρμάκων.

Τον Σεπτέμβριο του 1937, η κάνναβη κρίθηκε παράνομη . Από τότε η πιο χρήσιμη και θεραπευτική καλλιέργεια απαγορεύτηκε, και ο πλανήτης μας άρχισε να υποφέρει. Το Κογκρέσο την απαγόρευσε βασιζόμενο στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των βίαιων πράξεων οφειλόταν στη χρήση μαριχουάνας. Ο Anslinger παρέμεινε επικεφαλής της Επιτροπής για 31 χρόνια, και  σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, προώθησε την ιδέα ότι οι χρήστες μαριχουάνας είχαν την τάση να υιοθετούν βίαιη συμπεριφορά .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*