Lifestyle, ΚΟΥΖΙΝΑ

Πέντε καθημερινές τροφές επικινδυνότερες της κάνναβης

” το πιο ειρωνικό που βρίσκω πάνω απ’ όλα, είναι ότι το πιο επικίνδυνο με την κάνναβη είναι να σε συλλάβουν να την έχεις πάνω σου” Bill Murray

big_thumb_5b003d059f91c7475f6c9d484715ba74
( πηγή φωτογραφίας: http://www.wallpaperup.com/uploads/wallpapers/2013/01/11/28537/big_thumb_5b003d059f91c7475f6c9d484715ba74.jpg)

Μέχρι αυτή τη στιγμή στον κόσμο, επικρατούσε η αντίληψη ότι η κάνναβη είναι ένα από τα πιο ύπουλα και επικίνδυνα φυτά στον πλανήτη. Στην κάνναβη μερικοί αποδίδουν τη σχιζοφρένεια και διάφορες άλλες ψυχολογικές παθήσεις και μερικοί αφήνουν υπονοούμενα για μεταλλάξεις και αρρώστιες που παθαίνει το σώμα μετά από βαριά χρήση κάνναβης.

Η κατάταξη της κάνναβης στον πίνακα 1 περί επικίνδυνων ουσιών του C.S.A των Ηνωμένων Πολιτειών, αφαιρεί το δικαίωμα έρευνας πάνω στο φυτό ούτως ώστε να μελετηθούν οι επιδράσεις του . Οπότε, τώρα που το σκηνικό αλλάζει και οι όροι αντιστρέφονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι προτιμότερο ν΄ αφήσουμε τους επιστήμονες να ερευνήσουν, για να αποφανθούν για το ποια οφέλη τελικά μπορεί να έχει στον άνθρωπο.
Αυτό που είναι παράξενο όμως, είναι το γεγονός ότι καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με τροφές, οι οποίες υπό συνθήκες είναι ικανές να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στον οργανισμό μας μέχρι και τον θάνατο, που όχι μόνο δεν διώκονται, αλλά διαφημίζονται και πωλούνται στα ράφια των Super Market.

Ας δούμε 5 από αυτές τις τροφές:

1. Πατάτα

1468_02
( πηγή φωτογραφίας: http://www.nline.gr/s029/1468_02.jpg)

Όταν ο Καποδίστριας έφερε την πατάτα, θα μπορούσαμε να πούμε, υπερβάλλοντας, ότι το ένστικτο των ανθρώπων που δεν γνώριζαν,τους κράτησε μακριά από το νέο αγροτικό προϊόν, μιας και είναι πλέον γνωστό ότι η πατάτα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή δηλητηρίαση. Το δηλητήριο που περιέχει ονομάζεται σολανίνη και είναι πολύ τοξική ακόμα και σε ελάχιστες δόσεις. Το βρίσκουμε σ’ όλο το φυτό αλλά ιδιαίτερα στους νεαρούς βλαστούς και στον καρπό, στα σημεία που αποκτά μια πράσινη χροιά. Βέβαια αν αποφύγουμε την επαφή με το φυτό ή απομακρύνουμε τα λεγόμενα “μάτια” από τους καρπούς όπως και τα σημεία που πρασινίζει , είναι απόλυτα ασφαλής για βρώση. Μερικές παρενέργειες από δηλητηρίαση πατάτας είναι ναυτία, εμετός, διάρροια, παραλήρημα, παραισθήσεις, εφίδρωση, υποθερμία , απώλεια αισθήσεων και άλλα .

2.Μελιτζάνα

baklazhany_1
( πηγή φωτογραφίας: http://asert.info/images/baklazhany_1.jpg)

Η μελιτζάνα περιέχει όπως η πατάτα σολανίνη και προκαλεί την ίδια μορφή δηλητηρίασης με την πατάτα. Η μόνη διαφορά είναι ότι η σολανίνη περιέχεται στις μελιτζάνες που βρίσκονται στο ράφι για πώληση και δεν είναι προϊόν αλλοίωσης ή ελλιπούς ωρίμανσης και αυτό την καθιστά πιο επικίνδυνη από τα 2 φυτά της ίδιας οικογένειας που προαναφέραμε( σολανίδες ). Η σολανίνη στην μελιτζάνα βρίσκεται στον φλοιό της και η κατανάλωση αρκετής ποσότητας, κυρίως τις απογευματινές ώρες είναι ικανή να σε στείλει στο νοσοκομείο και να εγγυηθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα ταλαιπωρίας.
Φροντίστε λοιπόν να αποφεύγετε να τρώτε τον φλοιό της, καθώς και τους πολύ φρέσκους καρπούς, που έχουνε υψηλότερη περιεκτικότητα σε σολανίνη… Αλλιώς Ιμαμ Μπαιλντι

3.  Ντομάτα

(πηγή φωτογαφίας: http://www.gastronomos.gr/images/Vraveia/2012/Ntomates-Gkousiaris/gkoysiaris-bio-4.jpg)

Αυτή η κατακόκκινη λαχταριστή τομάτα που λαχταράμε κάθε καλοκαίρι δεν είναι και τόσο αθώα. Το φυτό της ντοματιάς αλλά μερικές φορές και οι άγουροι πράσινοι καρποί της, περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται τοματίνη και παρά τις μυκητοκτόνες δράσεις της, εχει παρενέργειες που προκαλούνε δηλητηρίαση παρόμοια με της σολανίνης αλλά σε πιο ήπια μορφή. Αν λοιπόν κρατάτε μπαξεδάκι το καλοκαίρι, μην απορείτε που η επαφή σας με τα φυτά αυτά, σας προκαλούνε ενίοτε μια ελαφρά δυσφορία.

4.  Σάλπες

salema13
(πηγή φωτογραφίας: http://www.katembe.com.pt/images/salema13.jpg)

Για τους περισσότερους, ένα ψάρι στη σχάρα είναι ένας εκλεκτός μεζές που λαχταράμε και επ’ ουδενί δεν θα συνδέαμε αυτό το μεζέ με ψυχεδελικά ταξίδια. Όμως κυκλοφορεί ένα ψάρι στην αγορά, αρκετά κοινό, για του οποίου τις ψυχεδελικές ιδιότητες λίγοι γνωρίζουν. Αυτή είναι η σάλπα (λaτ. Salpa sarpa) και οι επιστήμονες προσπαθούνε να καταλάβουν τι είναι αυτό που κάνει σε κάποιες περιπτώσεις αυτό το ψάρι παραισθησιογόνο. Λέγεται ότι η κατανάλωση κάποιου είδους φυτοπλανγκτόν απο το ψάρι παίζει ρόλο, οπότε υποθέτουν πως συμβαίνει σε συγκεκριμένους βιότοπους από την διατροφή του, με κάποιου είδους άλγη . Στα αραβικά το όνομα του μεταφράζεται “το ψάρι που προκαλεί όνειρα” . Λέγεται οτι ψάρια που έχουνε αλιευθεί από κάποια παράλια της Μεσογείου προκαλούνε οπτικοακουστικές παραισθήσεις που διαρκούν για μέρες όπως και ύπνος με πολύ ζωντανά όνειρα και εφιάλτες.

5.Κάσιους

Icon3
(πηγή φωτογραφίας: http://echadexim.com/wp-content/uploads/2015/10/Icon3.jpg)5.Κάσιους(Cashews)

Τα πολύ θρεπτικά cashews που έκαναν την εμφάνιση τους στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια έχουνε κι αυτά το ένοχο μυστικό τους. Οι παράξενοι αυτοί καρποί αν δεν καβουρδιστούν και φαγωθούνε ωμοί προκαλούν έντονη αλλεργική αντίδραση. Αυτό συμβαίνει γιατί το κέλυφος που τα καλύπτει περιέχει μια φαινόλη που λέγεται anacardic acid , συγγενές ενός οξέως που περιέχεται στον δηλητηριώδη κισσό και είναι υπερβολικά ερεθιστικό για το δέρμα. Βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, η επαφή του με τον οισοφάγο, είναι ασύγκριτα πιο επώδυνη.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πάτε στο μάρκετ ή στον μανάβη της γειτονιάς σας, σκεφτείτε πως μια μέρα που θα φανερωθεί το μεγάλο ψέμα περί της κάνναβης και φανεί το πόσο ακίνδυνη είναι, ίσως τότε να βλέπετε πανέμορφες φούντες στη βιτρίνα της μαναβικής για να τις αγοράσετε.


Κείμενο : https://www.facebook.com/coriolis.force.9

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*