ΚΑΛΑ ΝΕΑ / ECO-FRIENDLY, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ιδέες για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος

Γίνεται με το περπάτημα να παραχθεί ενέργεια ή ο αέρας να μετατραπεί σε πόσιμο νερό; Οι απαντήσεις έρχονται από τη Σαρδηνία της Ιταλίας και τη Sainte-Tulle της Γαλλίας.

img3-1Σκεφτείτε ένα σχολείο ή ένα νοσοκομείο ή ακόμη και μία δημόσια υπηρεσία όπου η ανθρώπινη κίνηση θα παρέχει ενεργειακή αυτονομία στα κτίρια αυτά. Σε κάποιους μπορεί να φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας ωστόσο ο Alessio Calcagni και ο Simone Mastrogiacomo, δύο μηχανικοί από τη Σαρδηνία, έχουν άλλη γνώμη αφού σχεδίασαν ένα καινοτόμο σύστημα παραγωγής καθαρής και ανακυκλώσιμης ενέργειας, το Smart Energy Floor. Πρόκειται για ένα κύκλωμα αποθήκευσης ενέργειας το οποίο ενσωματώνεται στα πλακάκια ή το ξύλο μετατρέποντας την κινητική ενέργεια που παράγεται από τα βήματα των πεζών σε άμεσα διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Το σύστημα αυτό είναι κατάλληλο για μεγάλες επιφάνειες και πολυπληθείς χώρους

91-acqua-150x150

Όσο για τον αέρα, ο  Marc Parent, εφευρέτης και επιχειρηματίας από τη Sainte-Tulle της Γαλλίας, κατάφερε να τον μετατρέψει σε πόσιμο νερό. Η εφεύρεσή του αποτελείται από μία κλασσική αιολική τουρμπίνα, η οποία αποθηκεύει επιπλέον την υγρασία του αέρα, για να τη μετατρέψει έπειτα σε πόσιμο νερό με μία σειρά φίλτρων. Το μηχάνημα, σύμφωνα με τον εφευρέτη, μπορεί να παράγει από 70 έως 200 λίτρα νερό τη μέρα.

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*