ΚΑΛΑ ΝΕΑ / ECO-FRIENDLY

Στη Σικελία η καθαρή ενέργεια παράγεται από τα υπολείμματα των πορτοκαλιών

Στη Σικελία παράγονται κάθε χρόνο 60.000 τόνοι πορτοκάλια, προτιμώμενα από όλον τον κόσμο για τη νοστιμιά τους. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς του νησιού και μέχρι σήμερα είχαν τέτοια αξία αποκλειστικά λόγω του πολτού τους.Ενώ η φλούδα αποτελούσε μόνο ένα ακόμα υπόλειμμα. Αλλά τώρα ακόμα και τα υπολείμματα των πορτοκαλιών  μπορούν να εισέλθουν στον κύκλο παραγωγής ως πολύτιμο εμπόρευμα για την παραγωγή της βιομάζας, δηλαδή της ενέργειας.

Από οργανικά υπολείμματα σε πολύτιμες πηγές καθαρής ενέργειας. Το πιο χρήσιμο μέρος του πορτοκαλιού για παραγωγή ενέργειας είναι ο πολτός  που παίρνουμε από το χυμό τους.  Από τον πολτό, μόνο στη Σικελία, οι βιομηχανίες χυμών παράγουν 340 τόνους κάθε χρόνο: μέχρι τώρα απλά οργανικά υπολείμματα. Ενώ τώρα, μέσω των κατάλληλων μονάδων μεταποίησης, αποκαλούμενοι και <χωνευτές>, 40 τόνοι από πολτό και φλούδες εσπεριδοειδών καταφέρνουν να παράγουν θερμική και ηλεκτρική ενέργεια ίση με 23.976Kwh τη μέρα,αρκετή για να παρέχει ενέργεια σε παραπάνω από 300 νοικοκυριά. Όλα τα υπολείμματα των πορτοκαλιών που παράγονται στη Σικελία θα αρκούσαν για να δώσουν ενέργεια σε 2.500 οικογένειες.

Χτίζοντας μονάδες μεταποίησης σε όλο το νησί. Το έργο ξεκίνησε πειραματικά το 2014 μέσω μιας συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Κατάνιας και έναν τοπικό συνεταιρισμό, με στόχο να αναπτύξει ένα πρόγραμμα ικανό να αποδείξει τη σκοπιμότητα και την ευκολία της επαναχρησιμοποίησης εκείνων των  προϊόντων που προορίζονται για απλά υπολείμματα. Σε ένα χρόνο αυτή η εμπειρία διαδόθηκε και σε άλλες κοινότητες όπως στο Μουσομέλι( Καλτανισέτα, Σικελία). Για τα επόμενα χρόνια η ιδέα είναι η εξής, να χτιστούν τουλάχιστον 20 μονάδες μεταποίησης σε όλο το νησί, ώστε να καταφέρουν να μετατρέψουν σε καθαρή ενέργεια το μεγαλύτερο μέρος των υπολειμμάτων των διάσημων πορτοκαλιών της Σικελίας. Είναι και αυτό μέλλον!

Κείμενο: http://www.dolcevitaonline.it/

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*