Lifestyle, ΚΟΥΖΙΝΑ

Η κάνναβη πάει στην κουζίνα! Οι 5 καλύτερες συνταγές με βάση την κάνναβη

canapa-cucina-semi-olioΗ κάνναβη, ένα από τα πλέον παρεξηγημένα φυτά, επιστρέφει και εμείς ανακαλύπτουμε τις χιλιάδες χρήσεις της. Μία από αυτές είναι και η χρήση της κάνναβης ως τρόφιμο. Από τον μικρό σπόρο της κάνναβης βγαίνει το λάδι κάνναβης το οποίο είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, λιπαρά οξέα,  Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6. Το αλεύρι κάνναβης από την άλλη είναι ένα αλεύρι πλούσιο σε ίνες, ελαιώδες, χωρίς γλουτένη, με επίγευση φουντουκιού, είναι ιδανικό τόσο για γλυκά όσο και για αλμυρά. Ολόκληρος ο σπόρος της κάνναβης μπορεί να ψηθεί ή να μείνει ως έχει,  και να προστεθεί στη ζύμη του ψωμιού ή στη ζύμη μπισκότων, σε σαλάτες αλλά και στο γιαούρτι. Ο αποφλοιωμένος σπόρος  είναι και ο πιο εύχρηστος στην κουζίνα. Έχει απαλή γεύση και ταιριάζει τόσο με αλμυρές όσο και με γλυκές γεύσεις.

Ψάξαμε για σας και βρήκαμε τις 5 καλύτερες συνταγές με βάση την κάνναβη.

img1--150x150Φρέσκο Πέστο

Υλικά: Φύλλα και μίσχοι σέλινου, αποφλοιωμένοι σπόροι κάνναβης, κουκουνάρι, φλούδα και χυμό λεμονιού, λάδι από σπόρους κάνναβης, σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι

Προετοιμασία: Πλένουμε και καθαριζουμε καλά το σέλινο, στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τους αποφλοιωμένους σπόρους κάνναβης, τα κουκουνάρια, το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με σύρμα και όταν το μείγμα γίνει κρεμώδες προσθέτουμε λίγο νερό αν είναι πολύ πηχτό. Τέλος ρίχνουμε μία φλούδα λεμόνι, χυμό από ένα λεμόνι και λάδι κάνναβης. Ένα νόστιμο φρεσκότατο πέστο για επάλειψη στο ψωμί ή ως συνοδευτικό για το πρώτο πιάτο.

img52-150x150Σούπα από σπόρους κάνναβης

Υλικά για 6 άτομα: 225γρ.σπόροι κάνναβης, 225γρ.αμύγδαλα, 2-3 φέτες κριθαρένιο ψωμί, 110γρ καστανή ζάχαρη, ½ κουταλάκι πιπερόριζα, 250-300ml φυτικό ζωμό, κρόκο Κοζάνης, μπαχάρι

Διαδικασία: Βράστε τους σπόρους σε νερό μέχρι να ανοίξουν. Στραγγίστε τους κρατώντας το νερό και λιώστε τους μαζί με τα αμύγδαλα και βάλτε το μείγμα ξανά στο νερό. Στη συνέχεια κόψτε σε πολύ μικρά κομματάκια το ψωμί και ρίξτε το στον φυτικό ζωμό. Έπειτα ενώστε το μείγμα με το ζωμό και η σούπα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

img81-150x150Οι κρέπες της κάνναβης

Υλικά για περίπου 15 κρέπες: ½ κούπα αλεύρι, ½ κούπα αλεύρι κάνναβης, ένα κουταλάκι καλαμποκάλευρο, 2 κούπες γάλα αμυγδάλου, μία πρέζα αλάτι, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

Διαδικασία: Βάζετε όλα τα <στεγνά>υλικά (εκτός από το αλεύρι κάνναβης) σε μία λεκάνη μετρίων διαστάσεων και ομογενοποιείτε. Προσθέτετε το γάλα αμυγδάλου και ανακατεύετε. Για το κλείσιμο, προσθέτετε το αλεύρι κάνναβης και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Βάζετε το μείγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, βάζετε τόσο μείγμα όσο για να καλύψει την επιφάνεια του τηγανιού. Ψήνετε για ενάμισι λεπτό από τη μία μεριά, για ενάμισι λεπτό απ΄την άλλη. Με μιά σπάτουλα ξεκολλάτε απαλά την ψημένη ζύμη και την τοποθετείται σε ένα πιάτο. Η κρέπα είναι έτοιμη να τη γεμίσετε με υλικά της αρεσκείας σας.

img9-150x150Γάλα κάνναβης

Υλικά: 100γρ ολόκληροι σπόροι κάνναβης, 1 λίτρο νερό

Διαδικασία: Αφήνετε τους σπόρους σε νερό ένα βράδυ, τους στραγγίζετε και τους καλύπτετε με 700ml νερό( για άνεση στο μίξερ, ώστε να μην τους χτυπάτε ολόκληρους, τα υπόλοιπα 300ml νερού τα βάζουμεστο τέλος). Αρχίστε να ανακατεύετε με το μίξερ στη μεγαλύτερη ταχύτητα, μετά από λίγα λεπτά αφήνετε το μείγμα να ξεκουραστεί και έπειτα ξανανακατεύετε. Φιλτάρετε σε ένα σουρωτήρι( ΠΡΟΣΟΧΗ:το σουρωτήρι δεν πρέπει να έχει πλυθεί με απορρυπαντικό γιατί το γάλα θα πάρει τη μυρωδιά του). Πρόκειται για ένα γάλα λιπαρό και ταιριάζει απίστευτα στην προετοιμασία κρύων κρεμών.

img10-150x150Φραπέ με αλεύρι κάνναβης

Υλικά: 250ml γάλα κάνναβης( εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμύγδαλο, ρύζι ή βρώμη), 2 κ.σ. αλεύρι κάνναβης, ένα φρούτο εποχής της επιλογής σας

Διαδικασία: Ανακατεύετε το γάλα κάνναβης με το φρούτο της επιλογής σας. Προσθέτετε 2κ.σ. αλεύρι κάνναβης και ανακατεύετε προσεκτικά. Για να το κάνετε πιο εντυπωσιακό σερβιρίστε το με αποφλοιωμένους σπόρους κάνναβης και νιφάδες αμυγδάλου.

Καλή σας όρεξη!

Πηγή:www.dolcevitaonline.it

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*